3 évnél régebbi cikk

Az Arnold Boxing Team-nél „gondolkodó ökölvívót” nevelnek
Az Arnold Boxing Team-nél „gondolkodó ökölvívót” nevelnek

Még csak most léptünk át a márciusba, s máris két olyan nagy versenyen diadalmaskodott az Arnold Boxing Team, mely méltó kezdése a 2021-es évnek.

Januárban a XIXO Kupán 126 bunyós mérte össze tudását – közülük öten Turós Arnold tanítványai. A fehérvári sportolók közül kiemelkedett a 12 éves Frank Dominik, aki súlycsoportjában (46 kg) győzelmet aratott, s megválasztották a serdülők legjobb, legtechnikásabb versenyzőjének is!

Februárban az immár 63. alkalommal megrendezett Énekes István Ifjúsági Emlékversenyen (mely az ifik legfontosabb megmérettetése) Nagy Evelin aranyérmet szerzett, s olyan szép teljesítményt nyújtott, hogy övé lett az egész női mezőny legjobb versenyzőjének járó díj is.

A Serdülő OB sajnos elmaradt, amit azért sajnálok, mert októberben pont ennek a korcsoportnak a válogatott edzőjévé választottak és így nem láthattam a mezőnyt.” – mesélte Turós Arnold – „Egyesületi szinten is érintettek voltunk, mert Sárosdi Patrik a képességei alapján akár a bajnoki címet is megszerezhette volna. Az egyesületben határozott célunk, hogy olimpikonokat neveljünk. Ez persze egyáltalán nem könnyű dolog. Két évvel ezelőtt kezdtünk bele „a gyerekkortól a felnőtt versenyzői korig” utánpótlás nevelő programunkba, mert meggyőződésünk, hogy az ökölvívás felnőtt sport, de az alapokat gyerekként lehet megszerezni.”

Ennek megfelelően 6 éves kortól várják a gyerekeket a foglalkozásokra, akik mindig a koruknak megfelelő edzésfajtát kapják – az ahhoz illő elvárásokkal. A csapat legidősebb tagja 65 éves. Fiúk és lányok egyaránt űzhetik ezt a sportot. Arnold egyébként maga is elég fiatalon, 12-13 évesen ismerkedett meg az ökölvívással.

„A bunyó mindig is közel állt hozzám.” – árulta el – „Kolozsváron születtem, ahol igen korán judozni kezdtem. Ám, ha még korábbra visszamegyek az időben, akkor meg kell említenem, hogy már az óvodában igen sokat verekedtem azért, mert magyar vagyok. Amikor Magyarországra költöztünk, sajnos itt is voltak olyanok, akik nem ismerték a történelmet, ezért csúfoltak és itt is meg kellett verekednem nemzeti tudatomért. A magyarság, a lokálpatriotizmus és a keresztény kultúra életben tartása egyébként a mai napig nagyon fontos elemeit jelentik az életemnek.

Visszatérve a sportra: egy kis ideig jártam birkózni, de fizikálisan gyenge voltam, a habitusom pedig túl heves volt.  Úszni is tanultam, ám amikor édesapám megismerkedett Őri Lajossal, a nevelőedzőmmel, annyira megtetszett az ökölvívás, hogy ott ragadtam. Nyertem diákolimpiát és országos bajnokságon is szereztem bronzérmet. Nagyon jó bokszoló voltam, de szörnyen rossz sportember. Profi pályafutásomat elég későn kezdtem sok év kihagyás után. 28 múltam, amikor úgy éreztem, hogy most már érett vagyok a profi sportra.”

Hozzátette, hogy edzőként nagy figyelmet fordít arra, hogy a versenyzőit sportembernek nevelje. Büszkeség pedig leginkább nem sportolóként és edzőként elért sikerei kapcsán önti el, hanem annak örül a legjobban, hogy biztos pontot jelent az életben gyermekeinek és feleségének, valamint, hogy olyan egyesületet hozott létre, ahol a gyerekek egy béke szigetére lelhetnek a teremben.

Vállalkozóként vagy konditermi edzőként sokkal több pénzt tudnék keresni, mint utánpótlás nevelő edzőként, de valamiért egy erős belső motiváció hajt arra, hogy a történelem része legyek és pénzzel ugye ilyet nem lehet megvenni, csak tettekkel kiérdemelni.” – szögezte le – „Már most elértem hasonlót, mert eddig még nem volt székesfehérvári válogatott edző és a tavalyi kinevezésemmel én lehettem az első. Legalábbis a tudomásom szerint. Ez egy olyan szakma, amit az ember csak akkor válasszon, ha ráér élete végéig tanulni, és hisz magában annyira, hogy egy olimpikon kineveléséért feláldozza a gazdagságot vagy a kényelmes életet. Én biztos vagyok abban, hogy lesz olimpikon versenyzőm.

Ha valaki versenyezni szeretne, annál az Arnold Boxing Team vezetése nagy hangsúlyt fektet a megfelelő technikai és fizikai képzésre. Mindenkit a maga szintjén meccseltetnek. Minden korosztályban van versenyzőjük: serdülőben, juniorban és ifiben válogatott sportolóikkal büszkélkedhetnek.

Utánpótlás programjuk eredményeként már U12-ben is komoly szintű tanítványokat nevelnek. Meglepően sok a nő jár az edzésekre. Nagy Evelin és Zsoldos Virág mellé lassan kezdenek felzárkózni a fiatalabb női versenyzők is.

Az egyesületi mottója: „Gondolkodó Ökölvívót nevelünk!”. Turós Arnold mellett ökölvívó edzőként Lénárt Péter foglalkozik a tanítványokkal, aki igazi példakép: egyetemistaként ezüstérmes volt az OB-n szupernehéz súlyban, jelenleg pedig informatikusi munkája mellett maga is versenyez. Az erőnléti edző egy kiváló szakember, Magda Dániel. Ő nemcsak a versenyzőkkel foglalkozik, hanem az edzőket is segíti prevenciós és rehabilitációs kérdésekben. Pszichológusként Dorotovics Miléna támogatja a csapatot. Mozgásszervi panaszokkal Pilaszanovich Milánhoz lehet fordulni, az orvosi hátteret pedig Dr. Keresztesi Márk és Dr. Szabó Gábor biztosítja.

Az ökölvívás rekreációs célból nagyon egészséges, és szinte nincs sérülési lehetőség.” – hívta fel a figyelmet egy fontos tényre az edző – „Jelenleg csak versenyzők járhatnak az edzésekre, de mindenkinek azt ajánlom, hogy amikor vége lesz ennek a helyzetnek, keressen fel egy boxedzőt, s akkor megtapasztalhatja a bokszban rejlő lehetőségeket!”

Borítókép: Torós Arnold
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek