3 évnél régebbi cikk

Nyolcvan rászoruló család kapott húsvéti adományt Székesfehérváron
Nyolcvan rászoruló család kapott húsvéti adományt Székesfehérváron

Gumicukor vitaminokat, sonkát, kalácsot, édességeket, tartós élelmiszereket tartalmazó csomagokat osztottak szét nyolcvan rászoruló családnak a Székesfehérvár-Öreghegyi Plébánián. A PatikaPlus Gyógyszertárak, az Alba Fehérvár kosárlabda- és kézilabda csapata és a Lake Side Hotel húsvét alkalmából ajándékozta meg a nehéz sorsú családokat a helyi karitász csoport segítségével.

Immár hagyomány Székesfehérváron, hogy minden évben összefog a PatikaPlus cégcsoport, az Alba Fehérvár kosárlabda- és kézilabda csapata, valamint a Lake Side Hotel, hogy húsvét közeledtével nehéz sorsú családoknak nyújtson át ajándékokat. E szép szokást idén is szerették volna folytatni a támogatók, így most is összefogtak, hogy szebbé tegyék a kiválasztott rászorulók ünnepi készülődését.

A PatikaPlus Gyógyszertárak eddig mindig gumicukor vitaminokkal lepte meg a gyerekeket, hogy ne csak egészséges legyen az ajándék, hanem finom is. Ennek olyan nagy sikere szokott lenni, hogy most is 150 doboz vitamint ajánlott fel a cégcsoport e nemes célra. Az Alba Fehérvár kosárlabda- és kézilabda csapata sonkával és csokoládéval készült, a Lake Side Hotel pedig kaláccsal.

Az adományozók ebben az évben az Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportját bízták meg azzal, hogy kiosszák a hatókörzetükben lévő, rossz anyagi körülmények között élőknek a csomagokat. Sokan úgy gondolják, hogy e területen csak „jómódú” emberek élnek, ami természetesen nem így van! Az Öreghegyen nagyon sok olyan többgyermekes családdal és nyugdíjassal találkozhatunk, akiknek nagyon kevés a havi bevétele (legyen szó fizetésről vagy nyugdíjról), és lakóhelyük is rendkívül szerény, jelentősen javításra szoruló.

Az adományokat péntek délután osztották ki a plébánián – természetesen a járványügyi előírásokat betartva. Szloboda Balázsné, a Székesfehérvár-Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportjának vezető-helyettese az átadást megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon sok olyan család van, akiknek az ünnep (a sütés-főzés) ebből az adományból tud megvalósulni. A helyi hívek szintén csatlakoztak az akcióhoz: tartós élelmiszereket gyűjtöttek / adtak össze keresztényi szellemiségüket bizonyítva.

A csomagokba egy személyes hangvételű üzenet is került a helyi plébános gondolataival.

Szeretek kereszténynek lenni. Nekem a kereszténység az élet ünnepléséről szól. Arról az életről, amiben benne vannak a nehézségek, de olyan sok szép is van benne. Úgy élem az életem, hogy mindennap rácsodálkozom arra, hogy a Jóisten mennyi mindennel megajándékozott.” – áll Tornyai Gábor levelében – „Panelgyerekként nőttem fel. Szüleim egyszerű munkásemberek voltak. Nem voltak különleges dolgok a hétköznapjaimban és mégis azt tudom elmondani, hogy jó volt. Nem ismerlek. Nem tudom, hogy a te életed, a családod, a múltad milyen, hogy milyen küzdelmeid voltak, vannak vagy éppen milyen örömöket tudhatsz a magadénak. Így szeretnélek meghívni arra, hogy próbálj ránézni a saját megajándékozottságodra! Az a csomag, amit kaptál, sokak összefogásáról szól: emberekről a plébániáról, akik folyamatosan hozták az élelmiszereket, akik pénzt adtak a csoportnak, hogy bevásároljanak… Emberek, csoportok, akik fontosnak tartják, hogy segítsenek. Neked! Ismeretlenül is neked...”

A plébános levelében kifejtette, hogy a karitász jelentése: szeretet. Egész pontosan a szeretetnek az a formája, amely önzetlenül segíteni akar. – Ahogyan az adományozók így segíteni szeretnének most / és általában.

Deus caritas est. Isten a szeretet. Isten az adományozók szeretetén keresztül szeret téged. Arra hívlak, hogy próbáld ki te is ugyanezt a saját környezetedben! A te eszközeiddel... Nem kell adományokat osztani! Elég, ha csak észreveszed a jót és szóvá is teszed, ha megdicsérsz valakit. Az is lehet, hogy egy kicsit megállsz valakivel beszélgetni... időt adsz neki. Persze ajándékot is adhatsz vagy éppen valamivel segíthetsz. Egészen egyszerű dolgok, amik a szeretetről szólnak. Ezek az igazi ajándékok. Így aztán miattad is élni fog a karitász a világban! Nekem ezt jelenti kereszténynek lenni. Ezt jelenti, hogy megajándékozott ajándékozó vagyok. Próbáld ki te is!” – szól Tornyai Gábor tanácsa.

Az adományozók a sajtó képviselőinek elárulták, hogy e napra egy szoros együttműködés kezdeteként is tekinthetünk, hiszen mostantól rendszeresen támogatni fogják a körzetben élő rászorulókat. A plébánia karitász csoportja gyakran szokott programokat szervezni a nehéz sorsú családok gyermekeinek helyi és kihelyezett táborok, kirándulások, kulturális előadások formájában – melyhez a PatikaPlus több ízben csatlakozott is ajándékaival.

A cégcsoport és a karitász kapcsolata a jövőben még szorosabbá válik, s társulnak hozzá a fehérvári kosarasok és kézilabdások is. A sportolók vállalták, hogy a fiataloknak szervezett programokon több játékos is részt vesz majd, hogy gazdagítsa a gyerekek élményeit (közös kosarazással, sportolással), és ajándékokkal is kedveskednek majd. (Természetesen, amint a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a rendezvények újbóli megtartását.)  

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek