3 évnél régebbi cikk

Új fecskefészkeket helyeztek ki Fehérváron, a Mura utcában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Új fecskefészkeket helyeztek ki Fehérváron, a Mura utcában

20 műfecskefészekkel gazdagodott a még 2019-ben elindított Fecskebarát Fehérvár Program során kihelyezett madárotthonok száma Székesfehérváron. A Mura utcába került kerámia fecskefészekkel így már több mint 150 odú segíti városszerte a hasznos kis madarak fészkelését.

A magyarországi fecskepopuláció fogyásáról szóló aggasztó hírek hatására 2019-ben indította el a VÖLGY-HÍD Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a város a Fecskebarát Fehérvár Programot annak érdekében, hogy a városlakók segítségével megóvják a megmaradt fecskeállományt.

A program részeként azóta már több mint 130 kerámia fecskefészket helyeztek el a Városgondnokság szakemberei városszerte: fecskeotthon lett az Öreghegyi Közösségi Ház, a Zentai Úti Általános Iskola, a Püspökkertvárosi Óvoda, a Széna Téri Általános Iskola és a Fecskepart utca is.

A fecskék az emberek előtt meredek sziklaszirtek, párkányok, kőfalak madarai voltak. Aztán rájöttek, hogy az emberi lakóhelyek, házak, várak, templomok, illetve az egyéb építmények nagyon jó fészkelőhelyek, ráadásul a háziállatok környékén rovarzsákmány is bőven akad.

Nem beszélve arról, hogy a babonák, szólások, közmondások, közismert gyerekversek és mesék, novellák is jelzik, nagyon erősen ragaszkodunk ezekhez a madarakhoz. Nos, nincs ez másképp Fehérváron sem: a kismadarak költését és szaporodását elősegítő program az idei évben is folytatódik, a legújabb albérletek Feketehegy-Szárazrétre kerültek.

"Most azért esett a választás a Mura utca környékére, mert a közelben több vizes folt és érintetlen gyepfelület van, ami miatt elég sok fecske mozog a környéken, akik könnyen tudnak táplálkozni. A kész fészkeket ezúttal is bekenjük sárral, hogy kicsit használtnak, otthonosabbnak tűnjenek, a madarak pedig később kedvükre alakíthatják majd őket.

Az idei év újdonsága az is, hogy a helyszínválasztás miatt és a lakóházak megóvása érdekében a fészkek alá egy úgynevezett fecskepelenkát is tettünk.

A kihelyezést a Városgondnokság szakemberei is segítik, ők végzik a fészkek kihelyezését. Reméljük, hamarosan itt is újabb fecsketelepet láthatunk majd" – mondta Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője.

A szakértők munkájához mi magunk is hozzájárulhatunk saját, egyénileg beszerzett műfészkek telepítésével, illetve ha veszélyeztetett fecske-telepekről vagy élőhelyek pusztításáról szerzünk tudomást, akkor a megyei kormányhivatalhoz és a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságnál lehet bejelentést tenni. Mindezek módjáról és pontos rendjéről hasznos információk találhatók a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Az új fecskefészkek kihelyezésénél a Fehérvár Televízió is jelen volt:

(Forrás: ÖKK)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek