3 évnél régebbi cikk

Erdőfürdővel a problémamegoldó képességed is erősödik
·Egészségerdő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
Erdőfürdővel a problémamegoldó képességed is erősödik
·Egészségerdő·Utolsó frissítés: undefined

Az erdőfürdő Japánból ered, és a stresszoldó program mára mozgalommá nőtte ki magát az egész világon. Úgy tartják, hogy a test és az elme egyensúlyának megteremtésében intenzíven segít a természet gyógyító ereje.

Pittyeg a telefon. Megnézem. Válaszolok. Most csörög. Felveszem. Nem érek rá, de beszélek. Úristen, már ennyi az idő és még sehol nem vagyok!... - Ugye sokan magatokra ismertek? Pörgünk és pörgünk, nem vesszük észre, hogy fontos dolgok mellett megyünk el, és a fontosnak hitt dolgok egyáltalán nem fontosak.

Akkor látjuk tisztán a helyzetünket, magunkat, környezetünket, ha kitisztulnak a gondolataink. Ha nem rohanunk. Ha észrevesszük az apró szépségeket. Ha csak arra gondolunk, ami most van. Hogyan tudjuk ezt elérni? A legkönnyebb, ha fogjuk magunkat, és a családdal, barátokkal felvesszük a túracipőt, majd irány az erdő!

Bármennyire városiasodunk beszorítva a falak, kőtömbök, üvegek közé, mi természeti lények vagyunk! A kirándulóidő beköszöntével vegyünk egyre többször erdőfürdőt!

Az erdőfürdőzés mozgalommá nőtte ki magát. Japánból származik, ahol ez a fajta stresszmegelőző program az ottani egészségügyi ellátás elfogadott formája. Szerintük a gyakori erdőfürdő hozzájárul a modern világ okozta mentális, fizika és lelki nyomások enyhítéséhez. Úgy tartják, hogy az erdő, szélesebb értelemben a természet gyógyító ereje, segít a test és az elme egyensúlyának megteremtésében.

Már tapasztaltátok, hogy az erdőt járva nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagytok, mintha a megszokott környezetetekben töltöttétek volna a szabadidőtöket?

David Strayer, az Utah-i Egyetem pszichológus professzora egyik tanulmányának programjában résztvevők 50%-nál tapasztalta, hogy jelentősen javultak a problémamegoldó képességeik, miután maguk mögött hagyták a modern világhoz kapcsolódó technológiákat és három napot a természetben töltöttek.

 Az erdő jótékony hatását vizsgálták többek között a Kiotói Egyetem munkatársai is.

Embereket kértek meg, hogy egy napot az erdőben, egyet a megszokott környezetükben töltsenek, azután értékeljék saját stressz-szintjüket. Az eredmény egyértelműen az erdő javára billentette a mérleget: az ott található illatok, a sok növény és a fák illóolajai ugyanis tartalmaznak phytoncides nevű anyagot, amely csökkenti a testben a kortizol, vagyis a stressz-hormon szintet.

Kutatásaik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a természethez való kapcsolódás összekapcsolható a boldogságérzettel és a mentális jóléttel. A természetben eltöltött idő olyan hormonokat szabadít fel, amelyek örömmel és nyugalommal töltenek el minket, és erősítik a pozitív életszemléletet, így javítva hangulatunkat.

A fák és növények „fitoncidokat” (antimikrobiális, vagyis a baktériumokat, gombákat elpusztítani képes szerves vegyületeket - szerk.) is kibocsátanak, amiket az erdőben töltött idő alatt belélegzünk. Ezek az anyagok segítik testünket a betegségek leküzdésében: például csökkentik a vérnyomást, erősítik az immunrendszert. Az is kiderült, hogy a természet erőteljes katalizátor, hogy hamarabb épüljünk fel különböző betegségekből. Olyan tanulmányok is készültek, amelyek arra az eredményre jutottak, hogy még az ablakból nézett természetes környezet is csökkenti a gyógyulási időt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek