1 évnél régebbi cikk

Hol és milyen feltételek mellett lehet tűzifát gyűjteni Fejérben
·Gazdaságerdő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Hol és milyen feltételek mellett lehet tűzifát gyűjteni Fejérben
·Gazdaságerdő·Utolsó frissítés: undefined

A magyarországi erdőkben csak saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni, és csak engedéllyel tehetjük. Megnéztük, hogy a Fejér megyében illetékes erdészeteknek mik az előírásai.

Fejér megye erdőit összesen öt társaság felügyeli, Székesfehérváron és a megyei települések többségénél a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. az illetékes, míg a további területeken a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Vérteserdő Zrt., Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. osztozik.

Ami egyöntetűen mind az öt erdőgazdaságnál alapvetés, hogy a szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze csak maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát.

VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.

Az erdészet erdőgondnokainál lehet érdeklődni, hogy melyik területeken van lehetőség fagyűjtésre, vagy ha tudjuk az adott terület erdésznek az elérhetőségét, akkor közvetlenül vele is fel lehet venni a kapcsolatot - az elérhetőségek a VADEX oldalán összegyűjtve is megtalálhatóak.

"Szabályozott keretek között történhet a gyűjtés, csak arra az ágfára adunk engedélyt, ami 5 centiméternél vékonyabb, és a fakitermelő gazdaságosan már nem tudná összegyűjteni, ám azt nem szeretné az erdőgazdaság, hogy ez a faanyag a területen ott vesszen" - hangsúlyozta kérdésünkre Balsay Zsolt a VADEX Zrt. Fahasználati ágazati igazgatója.

A területre az erdész kíséri ki a kérelmezőt, majd névre szóló engedélyt ad át, amiben azt is megjelöli, hogy meddig kell elszállítani a gyűjtött faanyagot. Ez azért fontos, mert a fakitermelést követően a területet a társaság felújítja, vagyis beültetik fiatal csemetékkel.

A gyűjtést követően, az erdész számba veszi a faanyagot: a vékonyfánál 3,4 űrméter egyenlő 1 köbméterrel, míg a vastagfánál 1,7 űrméter tesz ki 1 köbmétert. A fa ellenértékét az erdészeti irodákban lehet kifizetni kártyával vagy készpénzzel. Jelenleg a vastag tűzifát 15 500 forint/köbméter, a vékony tűzifát pedig 9000 forint/köbméter áron vásárolhatjuk meg, ha magunk gyűjtöttük.

Balsay Zsolt elmondta, rendkívül nagy az érdeklődés a lakosság által gyűjthető tűzifa iránt. 

VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 

Az erdőgazdaság területén gyűjteni csak munkanapokon 6.00-18.00 óra között lehet, és csak előzetes engedély birtokában, amit a tervezett gyűjtés előtt legalább 15 nappal korábban be kell nyújtani - olvasható a VERGA Zrt. oldalán. Az engedélyhez pontosan meg kell adnunk, a gyűjtést végző személy(ek) nevét, lakcímét, telefonos elérhetőségét, a gyűjtés pontos időpontját, időtartamát, helyét az erdőtérkép felhasználásával, a gyűjtéshez használt gépjármű rendszámát, és azt is, hogy mit szeretnénk gyűjteni. 

Az erdőgazdaság kiemeli, az engedély csak akkor adják ki, ha előre kifizetjük a gyűjtésünk ellenértékét, amelynek a részletes listája is letölthető az oldalról. Ebből az is kiderül, hogy fenyőgallyakat 7620 Ft/fő/nap áron lehet gyűjteni. 

VERGA Zrt. illetékességéhez tartozó települések:

  • Bakonykúti
  • Csór
  • Iszkaszentgyörgy 
  • Isztimér
  • Kincsesbánya 

Vérteserdő Zrt.

"Van lehetőség a fagyűjtésre is, szintén egyeztetések után, de ebben nem érzékeltünk növekedést, legalábbis eddig" - nyilatkozta korábban a Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója. Az erdőgazdaság az oldalukon kiemeli, korlátozott mértékben kínálnak lehetőséget saját szükséglet céljára végzett tűzifagyűjtésre, és csak a földön fekvő, jellemzően korábbi fakitermelést követően visszamaradt faanyag gyűjthető. Még indulás előtt be kell jelenteni részletesen, hol, mikor és meddig szeretnénk gyűjteni. 

A Vérteserdő Zrt.-hez tartozó települések:

  • Bicske 
  • Bodmér
  • Csabdi
  • Csákberény 
  • Csákvár
  • Csókakő
  • Gánt
  • Óbarok 
  • Pusztavám
  • Söréd 
  • Szár
  • Újbarok 
  • Vértesboglár 

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

Fejér megyei öt településénél, valamint Székesfehérvár egy részénél illetékes, ezekhez a területekhez a Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság ad gyűjtési engedélyeket. A gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos – olvasható a társaság honlapján, ahol a névre szóló engedély nyomtatványa is elérhető.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. által kezelt erdők a Velencei-tótól északra helyezkednek el Nadap, Sukoró, Pákozd, Székesfehérvár, Pátka, Lovasberény, Vereb és Pázmánd településhatárokban.

Pilisi Parkerdő Zrt.

A lakossági tűzifagyűjtés csak az illetékességi erdészet által kiadott, névre szóló engedély alapján történhet, és csak erdész által kijelölt területen lehet a földön fekvő faanyagot lehet összegyűjteni. A tűzifát magánszemély gyűjthet, amit saját maga készít fel (darabol, rakásol) majd ezt követően megvásárol. A kiadott engedély birtokában legfeljebb 20 m3 tűzifa gyűjthető évente - olvasható az erdőgazdaság oldalán.

Fejér megyéből Mány és Csabdi tartozik a Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetéhez.

Kapcsolódó
A hatósági áras tűzifáért hétfőtől lehet jelentkezni az állami erdőgazdaságoknál

Háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter hengeres tűzifa vásárolható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek