1 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: a város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba
Fehérvár Médiacentrum fotója
http://megnezlekmagyarorszag.blogspot.com
Cser-Palkovics András: a város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba

A Városgondnokság azt is megvizsgálja, hogyan lehet fokozni a városi erdők védelmét annak érdekében, hogy a falopásokat megakadályozzák.

"A múlt pénteken megjelent törvénymódosítás átalakította, lazította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat, tekintettel a tűzifa ellátásban is kialakuló hiányra és a kereslet megugrása miatt bekövetkező jelentős áremelkedésre. Átfogó helyzetkép elkészítését kértem a kollégáktól, mivel Székesfehérváron semmiképp sem szeretnénk, ha csökkenne a városi és városkörnyéki erdők nagysága" - tette közzé Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere abban a Facebook-posztban, amelyben a jelenlegi helyzetet és a tervezett intézkedéseket tette közzé. 

Hangsúlyozza: a város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba, hiszen egy évtizede folyik a munka azért, hogy az erre alkalmas területeket fásítsák, erdőket telepítsenek és ezzel kialakítsák Fehérvár tüdejét, ami ellensúlyozza a gazdaságunk által okozott környezet terhelést.

"A Fehérvár Tüdeje programhoz és természetvédelmi fejlesztésekhez a kormány is milliárdokkal járult hozzá. Fel sem merülhet tehát az alig néhány éve telepített, közpénzből finanszírozott fiatal erdősávok kivágása" - írja.

Cser-Palkovics András egyeztetett a fatelepítéseket, erdőgazdálkodást végző Vadex Zrt. vezetőivel is. Jó hír, hogy a városunkban és környékén tervezett erdőtelepítések terv szerint folytatódnak, ahogy a városon belüli, Városgondnokság által végzett őszi faültetések is megvalósulnak.

Emellett a Városgondnokság megvizsgálja, hogyan lehet fokozni a városi erdők védelmét annak érdekében, hogy a falopásokat megakadályozzák. Várhatóan az erdőkben húzódó földutakat sorompóval zárják majd és járőrözésekre is sor kerül.

Azt is kiemeli, az új szabályozás Fehérvár vonatkozásában elsődlegesen a magántulajdonban lévő erdőterületek kapcsán jelenthet gondot. Ha lazításra kerülnek ugyanis a kitermelés, a pótlás, az engedélyeztetés szabályai, az a jelenlegi gazdasági helyzetben fakivágásra ösztökélheti az ingatlanok tulajdonosait, hiszen nagyon magas piaci áron tudják értékesíteni tulajdonukat. Jelenleg is vizsgálják, mekkora területet érinthet valójában ez a probléma.

A posztban az is megerősíti: Székesfehérvár Önkormányzata is részsegítséget fog nyújtani azoknak, akik tűzifával fűtenek. A múlt héten bejelentett rezsitámogatási program része a szociálisan rászoruló székesfehérváriak számára nyújtott hozzájárulás a tűzifa árához, amely egyszeri, nagyobb összegű anyagi támogatás. A támogatás részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák majd, emellett pedig több takarékossági, energetikai, lakosságot és közszférát segítő intézkedés is kidolgozás alatt áll.

A teljes poszt itt olvasható:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek