2 évnél régebbi cikk

Orbán: holnap reggeltől életbe lépnek az új rendelkezések
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Orbán: holnap reggeltől életbe lépnek az új rendelkezések
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Ma biztos meglesz a 4 millió, ezért életbe léptetjük a szabályokat - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök a beszélgetés elején azt mondta, újabb szakaszhatárhoz érkezünk: szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek este 11-ig lehetnek nyitva, megnyithatnak az éttermek belső terei, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők pedig mehetnek szállodákba, kulturális és sportrendezvényekre. Ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják - foglalta össze az Origo.

Orbán Viktor közölte, hogy csütörtök estére már több mint 3,91 millióan megkapták az oltásukat, ezért

a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót.

A 16 és 18 év közöttiek oltása Pfizer-vakcinával az érettségiket követően, május 10-e után indul - tudatta a kormányfő. Annyi vakcina van Magyarországon, hogy az összességében mindenki számára elegendő, aki be akarja magát oltatni. Most már csak az embereken múlik, hogy fölvegyék az oltást - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy korábban úgy védekeztünk, hogy izoláltunk. Most támadásban vagyunk, mert van már vakcina, éppen ezért mindenki vegye fel a vakcinát. Most még mindig nincs mindenki beoltva, így képes lehet megfertőzni másokat. Éppen ezért a szabályokat be kell tartani - mondta a kormányfő.

Már többen vannak a védett emberek, mint a nem védettek, ezért is helyes, hogy a védelmi igazolványhoz kapcsolódnak bizonyos jogok - mondta Orbán Viktor. Kijelentette, mindenki utazhat majd a nyáron, aki be van oltva, akár keleti, akár nyugati vakcinával. A kormányfő beszámolt arról is, hogy kétoldalú megállapodásokat köthetnek az országokkal a védettségi igazolványról, és

a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd a nyáron.

 

A kormányfő szerint azok a nehezen kezelhető helyzetek, ahol a védettek összekeverednek a nem védettekkel. Az éttermek esetében, amikor valaki bent lesz, akkor maszkot kell viselnie, amikor nem az asztalnál ül. Mindezek mellett a horgászok is kint lehetnek majd éjfél után.

Orbán Viktor kiemelte, hogy hamarosan lesz egy gazdasági újraindítási Operatív Törzs. A 2022-es költségvetés is az újraindításról szól.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy 4,5 vagy 5 millió beoltottnál lesz a következő lazítási kör.

Borítókép: Facebook/Orbán Viktor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek