2 évnél régebbi cikk

Vizsgaidőszakban, stresszhelyzetekben vedd elő a rozmaringot - illóolaját szagolgasd, teáját iszogasd
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels,com
Vizsgaidőszakban, stresszhelyzetekben vedd elő a rozmaringot - illóolaját szagolgasd, teáját iszogasd

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány szerint a házasság egyik legfontosabb pillérét, a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A menyasszonynak a koszorújába fonták, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzték.

Ki ne evett volna már rozmaring fűszerezéssel akár csirkét, akár tarját, krumplit és sorolhatnám az ételek sokaságát, amelyek kiváló ízéhez nélkülözhetetlen ez a sokoldalú fűszernövény. Viszont azt tudjuk-e, hogy ez az enyhén savanykás ízű, rendkívül intenzív illatú fűszer segít légzőszervi és megfázásos megbetegedések esetén, jótékonyan hat az emésztőrendszerünkre és elősegíti a telítettségérzés kialakulását?

A rozmaring jótékony hatása ezzel nem ér véget: keringésünkre is élénkítően hat, görcsoldó képességének köszönhetően akut görcsök, izommerevség és ízületi fájdalmak esetén is enyhülést hoz. Hígított rozmaringolajjal dörzsöljük be az érintett területeket, és egy idő után érezni fogjuk a javulást. A rozmaringolajnak antibakteriális hatása van, bőr vagy a nyálkahártyák gyulladása ellen is hatásos. Ilyen esetekben borogatásként és szájöblítőként ajánlott alkalmazni. Az olaj továbbá segíti a sebgyógyulást és a herpeszvírus visszahúzódását. Kiváló antioxidáns, így megvédi a szervezetünket a szabad gyökök ellen, amelyek megtámadhatják és károsíthatják a sejtjeinket.

Sokoldalú fűszernövényünk nagyszerű hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, a memóriát, a hangulatunkat is.

Cseppentsünk néhány csepp rozmaringolajat egy zsebkendőre és vigyük magunkkal. Ha stresszhelyzetbe kerülünk, szagolgassunk meg és nyugodtabbá válunk illatától. Ha egy órát olyan környezetben töltünk, ahol rozmaring illóolajat párologtatnak, nem csak nyugodtabbak, vidámabbak leszünk, de az agyunk is felfrissül.

Azokban az időszakokban, amikor fokozott odafigyelésre van szükségünk (például vizsgaidőszakban), igyunk naponta két-három csésze rozmaringteát: nyugtató, stresszoldó, kiegyensúlyozó hatással is bír.

A rozmaring eredetileg Dél-Európából származik. A legfeljebb két méter magas cserje elsősorban az Ibériai-félszigeten nő, de Görögországban, Olaszországban és Horvátországban is vadon él. 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek