2 évnél régebbi cikk

Megújulnak a közforgalmú kikötők és vendégmólók a Velencei-tónál
Megújulnak a közforgalmú kikötők és vendégmólók a Velencei-tónál

A közel 800 milliós kormányzati forrásból megvalósuló beruházás lehetőséget biztosít mindarra, amire a partfal rekonstrukció során nem volt lehetőség.

A VVSI kikötőjében már megújultak a mólók, ennek mintájára az egész tavon újjáépítik a rendkívül leromlott állapotban lévő vendégmólókat. De meg is kotorják az öblöket, zagytereket alakítanak ki. Az uniós forrásból megvalósuló partfal rekonstrukció, hamarosan lezárul, ám a vendégmólok többsége engedély nélkül épült, így a beruházás során nem lehetett korszerűsíteni, központi forrásból azonban most ezek is megújulnak. 

"Most, hogy megvalósultak mind a partfalfelújítási részek, mind kitisztultak a kikötők, amik eddig szeméttelepként, vagy zagytárolóként működtek, megnyílik sok-sok horgász, szabadidős tevékenységet végző ember számára" - mondta Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Nemcsak a tavat kikapcsolódásra használókat szolgálja majd a beruházás - így például a 3000 bérletes horgászt -, hanem a természeti értékek védelmét is.

"Olyan elemek kerültek megépítésre, amely a lehető legjobban megfelelnek a természeti kihívásoknak és természetvédelemnek. Hogy példákat is mondjak: ahol lehetett, természetes faanyagokat alkalmaztunk a betonfelületek helyett, nyitva hagytunk partszakaszt és nem építettük vissza a teljes betonvédművet. Kimondottan olyan környezetvédelmi beruházásokat is megvalósítottunk, mint például halbölcsők, halivóhelyek, illetve a nyitott partszakaszok" - tájékoztatott Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.

A következő években újabb jelentős beruházással a Velencei-tó vízgazdálkodásán is igyekeznek javítani.

"2020-ban a naptári napok 92 százalékában minimális vízszint alatti volt a vízállás, ezért elkezdtünk azon is gondolkodni, hogyan lehetne a vízutánpótlást biztosítani" - zárta Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos.

A vendégmólók és közforgalmú kikötők felújítása jövő év végén fejeződik be.

Borítókép: Körtvélyes Tivadar
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek