2 évnél régebbi cikk

Okos és zöld megoldásokkal épül Székesfehérvár új városrésze
·Zöldfejlesztés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/varghatamasjanos
Okos és zöld megoldásokkal épül Székesfehérvár új városrésze
·Zöldfejlesztés·Utolsó frissítés: undefined

Nagyszabású városfejlesztést tervez az Önkormányzat Alsóváros, a Váralja területén a Vasútállomástól délre elterülő, dél-nyugaton a Sárkeresztúri út, észak-keleten a vasútvonalakkal határolt kb. 500 hektár nagyságú területen.

Mitől zöld egy városrész és mitől fenntartható az energiafelhasználás? Hogyan vonható be a megújuló energia a közszolgáltatásokba, és mit is jelentenek az smart-megoldások az energetikában? – mindezek a kérdések előtérbe kerülnek majd annak az együttműködésnek a keretében, amelyről hétfőn írt alá megállapodást Székesfehérvár Önkormányzata és az E.ON Hungária Csoport.

Az új városrészt a fenntarthatóság jegyében szeretné kialakítani az Önkormányzat, ennek a szemléletnek az érvényesülését szakmai partnerek bevonásával erősíti a város.

Jelenleg gazdasági tevékenység és mezőgazdasági művelés zajlik ezen a részen, valamint itt található a Basa árok mentén húzódó ökológiai hálózat, amely vizes élőhelyeket és gazdag zöldfelületeket tartalmaz.

Az épülő déli összekötő út gyűjtőútként feltárja ezt a településrészt, erre tud majd rácsatlakozni a fejlesztés során a lakóövezeti és kiszolgáló utak hálózata. Az előzetes koncepció szerint a meglévő zöldfelület megtartásával és fejlesztésével a terület súlypontjában, zöld technológiák felhasználásával rekreációs park létesül.

Tervezetten e körül alakul ki az új városrész intézményterülete, majd ettől távolodva a sűrűbb, illetve ritkább beépítésű lakóterületek.

A Váralja sortól délre fekvő gazdasági területek és a zöldterületek között nagy zöldfelület-igényű sportterületek is tervben vannak. 

„Egy komplex, zöld városrész kialakítása szerepel a terveinkben, ahol a lakóterületekkel egyidejűleg munkahelyek, közszolgáltatások, kereskedelmi funkciók, valamint az oktatás intézményei is elérhetőek lesznek, természetesen a pihenés, a sportolás és a rekreáció lehetőségei mellett.

Az Önkormányzat célja, hogy a fejlesztés során smart-megoldások érvényesüljenek, törekedjünk a megújuló energiaforrások fokozott felhasználására, az alacsony CO2-kibocsátás biztosítására.

A fenntarthatóság a közeli és távolabbi jövőnk kulcsa, amelyet a városfejlesztésben kiemelten is szem előtt tartunk.

A Megyei Jogú Városok között Székesfehérvár is csatlakozott az Under2 kezdeményezéshez, készül a városi klímastratégia, a most kiépülő új városrész pedig lehetőséget ad arra, hogy a stratégiákat cselekvési tervekben, sőt tettekben, azaz zöldszemléletű fejlesztésekben kezdjük megvalósítani” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. 

Az E.ON vállalatcsoport szerte Európában olyan városfejlesztési megoldások kidolgozásában és megvalósításában működik együtt, ahol zöld szemlélet alapján és a technológiai innovációkra építve jönnek létre a jövő fenntartható városai.

Székesfehérvár újonnan kialakítandó városnegyedének jövőbe mutató energetikai rendszereinek tervezésekor ezekre a nemzetközi tapasztalatokra támaszkodnak majd a vállalatcsoport szakértői. 

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport Igazgatósági tagja kiemelte: „Elköteleztük magunkat a fenntartható jövő megteremtése és biztosítása mellett, ezért a jövő okos energiahálózatait építjük, elősegítve ezzel a megújuló energiaforrások térnyerését.

Olyan megoldásokat hozunk Magyarországra, amelyek nemzetközi szinten már bizonyítottak és utat, példát mutatnak a hazai településeknek és közösségeknek, hogy a szándékokat tettekre váltva, milyen konkrét megoldásokkal építhetjük együtt ügyfeleinkkel a zöld jövőt.

Székesfehérvár példája mutatja, hogy ezek az elképzelések elkötelezettséggel és partnerséggel már ma megvalósíthatóak. Mert mi együtt nem ismerünk lehetetlent.”

Az új városnegyed tervezése során kiemelt szerepet kap a körforgásos gazdaság megteremtése.

Komplexen vizsgálják majd egyebek mellett a hűtési, fűtési, maradékhő hasznosítási lehetőségeket, az épületek szellőzésének és világításának kialakítását, a megújuló energiatermelés és az elektromobilitás megoldásait - minden egyes javaslatnál a jövőt tartja szem előtt, olyan fenntartható környezet kialakítását célozva meg, mely még élhetőbbé és szerethetőbbé teszi a várost. 

A déli összekötő út megépítése már 50 százalék feletti készültségben van, és hamarosan indul a Mártírok útja felé átkötést biztosító felüljárót is magában foglaló intermodális közösségi közlekedési központ kivitelezése a NIF Zrt. beruházásában.

Ezzel párhuzamosan megkezdődik az új, zöld városrész fejlesztésére vonatkozó elképzelések, szabályozások kidolgozása is. 

"Természetesen ezen az 500 hektáron nem az önkormányzat lesz az ingatlanfejlesztő, hanem a kereteket szeretnénk meghatározni, és azt szeretnénk, hogy az ingatlanfejlesztők - kis cégek vagy kifejezetten nagyon - akik majd egyszer a következő -egy-két három évtizedben ott megjelennek egy-egy területen, ezen szabályok és keretek betartása között valósítsák meg a saját elképzeléseiket" - tette hozzá Cser-Palkovics András. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek