2 évnél régebbi cikk

Milyen időjárás várható 2021 nyarán?
·Életmódnyár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Milyen időjárás várható 2021 nyarán?
·Életmódnyár·Utolsó frissítés: undefined

A Severe Weather Europe, időjárással és előrejelzésekkel foglalkozó oldal készített elemzést arról, hogy hol, milyen időjárás várható 2021 nyarán.

Azt már tudjuk, hogy kevés hidegebb április volt az elmúlt 120 évben, mint az idei, ráadásként május 4-én egy 107 éves hidegrekord is megdőlt. Így ezek után még érdekesebb a kérdés: vajon a hűvösebb időjárás folytatódik tovább, és 2021 nyara is csatlakozik trendben a tavaszhoz, vagy az elmúlt évek felmelegedése győz, és száraz, fullasztó hónapok elé nézünk?

A Severe Weather Europe oldal elemzésében nemcsak Európára, hanem Észak-Amerikára vonatkozó trendeket is megvizsgálta, de mi elsősorban az Európát érintő előrejelzéssekkel foglalkozunk. Az oldal kiemeli, hogy három fő (vagy leggyakrabban használt) szezonális modellt használtak: az ECMWF-et (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának modellje), az UKMO-t (korlátos tartományú előrejelző modell, amelyet az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálatánál fejlesztettek ki), valamint a CFSv2-t (amerikai évszakos előrejelző rendszer). 

Természetesen az előrejelzések nem az egyes napok időjárását mutatják, hanem átlagos és átfogó képet adnak a júniusról, júliusról és augusztusról, azt vázolják, hogy az időjárási trendek az esetek 40-60 százalékában hogyan néznek majd ki.

Az ECMWF-előrejelzés azt sugallja, hogy Közép-Európában a legvalószínűbb forgatókönyv 2021 nyarára a normálnál hosszabb ideig tartó, erős nyári kánikula, és a megszokottnál szárazabb időjárás.

Az UKMO európai nyári előrejelzése szintén a szokásosnál melegebb körülményeket mutat Dél- és Közép-Európa felett, de itt már az anomáliák nem annyira erősek, mint az ECMWF-előrejelzés esetén. Ez a modell már az aszályhelyzetet sem mutatja olyan súlyosnak, mint az első.

Abban azonban mindkét előrejelző egyetért, hogy a normálnál szárazabb és melegebb körülmények Spanyolországban és Franciaországban lesznek a leginkább jellemzőek, esetleg súlyosak Európában.

A CFS-elemzés szintén a megszokottnál melegebb hőmérsékletet jelez Dél- és Közép-Európa fölé. Érdekes ugyanakkor, hogy Spanyolországra nem mutat olyan kiugró meleg rendellenességet, mint ez előző kettő modell, valamint Délkelet-Európára, a balkáni régió fölött hidegebb eltérést mutat.

A csapadékmennyiség tekintetében is meglehetős különbség van a CFS és az előző két európai modell között: míg az első két előrejelző aszályt, addig az amerikai a normálisnál csapadékosabb körülményeket mutat Nyugat-Európa felett. A CFS szerint az aszályosabb területek inkább keletebbre lesznek jellemzőek, a Balkán északi régióiban, valamint Kelet-Európa felé. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek