2 évnél régebbi cikk

Tegyünk együtt a tiszta utcákért! - Szombaton indul a SmartBin környezetvédelmi verseny
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Tegyünk együtt a tiszta utcákért! - Szombaton indul a SmartBin környezetvédelmi verseny

A tudatos gondolkodás és egy mobilapplikáció segítségével mindenki részese lehet a SmartBin környezetvédelmi versenynek, amelyet három székesfehérvári középiskolás indított útjára. A városban öt helyszínen helyezték ki azokat a matricával és QR-kóddal ellátott gyűjtőedényeket, amelyek használatával bárki bekapcsolódhat a május 15-én, szombaton induló szelektív hulladékgyűjtést szorgalmazó kihíváshoz.
A SmartBin környezetvédelmi verseny egy olyan, fehérvári diákok által indított kezdeményezés, amelynek fő célja, hogy bemutassa a fiatal korosztály számára a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos életmód fontosságát.

A verseny során szelektív hulladékgyűjtő-edényeket helyeznek ki a város különböző pontjaira, ezekbe kell a résztvevőknek bedobniuk a szemetet, és erről egy képet készíteniük. A fotót fel kell tölteni a Székesfehérvár applikációra és már versenybe is szálltak. Az alkalmazáson a versenyzők egymás képeit lájkolhatják, a legtöbb lájkot gyűjtők nyereményekben részesülnek.

A kihívás megálmodója három székesfehérvári középiskolás, Magda Tivadar, Nádi Zsombor és Zolta Szabolcs célja az volt, hogy megmutassa a fiataloknak: a környezettudatos gondolkodás sokat számít földünk jövőjének.

A projektet bemutató pénteki sajtótájékoztatón a fiatalok köszönetet mondtak a támogatóknak, és felhívták a figyelmet azokra a közösségi oldalakra, ahol folyamatosan frissülő információkat találnak az érdeklődők.

Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és Törő Gábor országgyűlési képviselők üdvözölték a friss, fiatalos programot, amely reményeik szerint hamarosan nemcsak Fejér megyében, hanem országosan is ismert lesz, és sok követőre talál. „A fiatalság a tehetség egyik fajtája.” – idézte Heltai Jenőt az eseményen az agrárminiszter. Nagy István köszöntőjében kiemelte, a fiatalság elsősorban nem életkort jelent, sokkal inkább egyfajta lelkiállapotot. Erőt és lendületet ahhoz, hogy megküzdjünk a minket érintő kihívásokkal. A három fehérvári fiatalember is ilyen: a cselekvő élet mellett döntöttek, és ezzel másokat is ösztönözni kívánnak. Nemcsak terveztek, hanem meg is valósították ötletüket. A komoly tudással, elmélyült ismeretekkel felvértezett diákok az egész országnak példát mutatnak. A miniszter fontosnak nevezte a szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben történő elterjesztését, ugyanis ez a fenntartható jövő első és egyben nélkülözhetetlen lépése. A cél, hogy minél többen felismerjék: egyenként, egyénenként minden egyes nap tehetünk a környezetünkért.

A köszöntőket követően egy szemétgyűjtő edényt matricával és QR-kóddal láttak el a jelenlévők.

A város több pontján, így a Sóstó Természetvédelmi Terület mellett a Bregyó Sportcentrumban, a Koronás Parkban, a Halesz ligetben és a Piac téren is megtalálhatóak azok a kukák, amelyek részt vesznek a május 15-én induló versenyben.
 

(Forrás: ÖKK/Csordás Csilla)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek