2 évnél régebbi cikk

Nagy Evelin aranyat, Tóth Adrián ezüstérmet bokszolt össze
Nagy Evelin aranyat, Tóth Adrián ezüstérmet bokszolt össze

Európa egyik legjelentősebb utánpótlás versenyén, a Bornemissza Gergely Emlékversenyen remekeltek a Fehérvár Küzdősport SE ökölvívói. Turós Arnold tanítványai nem pihennek sokáig: Tóth Adrián a héten utazik a junior válogatottal Németországba, két hét múlva pedig a Magyar Kupán mutatják be tudásukat a fehérvári sportolók.

Kétszázöt versenyző csapott össze Európa legjelentősebb ökölvívó utánpótlás versenyén, a Bornemissza Gergely Emlékversenyen. Az immár hetvenedik alkalommal megrendezett programon tizenhárom ország képviseltette magát – köztük a Fehérvár Küzdősport SE két magyar bajnoka, Nagy Evelin és Tóth Adrián.

Nagy Evelin 57 kg-os súlycsoportban állt a ringbe, s az ifjúsági korosztályú hölgyek közül ő bizonyult a legjobbnak, így aranyéremmel a nyakában tért haza Székesfehérvárra.

„Evelin most is a maximumot nyújtotta.” – nyilatkozta tanítványáról Turós Arnold – „Eddig bármilyen korcsoportban indult el, mindig megnyerte súlycsoportjában a legrangosabb versenyeket is. Magyar bajnok serdülő és junior osztályban, aranyérmet szerzett a Diákolimpián, s a legjobbnak bizonyult az Énekes Emlékversenyen is. Hosszú idő óta ő az első, aki ilyen teljesítménnyel örvendezteti meg a klubbot és egész Székesfehérvárt, mivel tudomásom szerint még soha sem volt ilyen eredményes ökölvívó a városban. Most a döntőben megverte Varga Beátát, akik nagy vetélytársa volt eddig. A miskolci lány 2012 óta bokszol, járt a korosztályos EB-n és a VB-n is és már háromszor legyőzte Evelint. Most azonban fordult a kocka! Evelinben egyébként hatalmas potenciál van. Rendkívül gyorsan fejlődik, ügyes, motivált, tudatos, fegyelmezett. Most volt pár nap pihenője, aztán kezdünk is egy brutális felkészülést az őszi OB-re és az azt követő EB-re, melyen reméljük, hogy ő is ott lesz majd. Annyira elszánt, hogy idén nem fog se nyári munkát vállalni, se nyaralni, hanem minden erejével a sportra összpontosít majd.”

A fiúknál Tóth Adrián 75 kg-ban indult, s a junior korosztályú fiúknál ezüstérmet szerzett. A döntőig nagyon szépen teljesített, ám ott megosztott pontozással kikapott. A fehérvári fiatalemberről tudni kell, hogy az első hazai bajnokságát bronzéremmel zárta, 2019-ben pedig megnyerte a Magyar Bajnokságot serdülőként. Tavaly a serdülő korosztályból fellépett a junior mezőnybe és súlycsoportot is váltott: így szerzett októberben ezüstérmet az Ökölvívók Országos Bajnokságán. Indíttatása mélyről fakad: nagyapja és az ő nagybátyja, Tauzer Sándor (magyar bajnok) is ökölvívó volt, s ők is táplálták ezirányú terveit.

Adriánra nagy feladat vár a héten: a junior válogatottal Németországba utazik, ahol a magyarok a lengyelekkel és a németekkel három napon át küzdenek majd egymással. A négy csapat (a németek kettőt indítanak) körmérkőzése egyben az Európa Bajnokságra való felkészülés részét képezi, ami jól jön a fehérvári ökölvívóknak a Magyar Kupa előtt.

Most már minden visszakerült a rendes kerékvágásba a klubnál.” – mondta Turós Arnold – „Korábban a vírushelyzet miatt napi egy edzést tudtunk csak tartani a versenyzőinknek a serdülőktől a felnőttig. Most már újra külön vehettük az edzéseket és van újra gyerek-, diák- és felnőtt csoport. Így a versenyzők a saját koruknak megfelelő edzésekre járhatnak. Bár sok egyesületnél láttuk, hogy rosszul élték meg a tavalyi – és az idei - bezárásokat, mi igyekeztük abból is kihozni a legtöbbet. Én például nagyon sok meccset megnéztem a felszabadult időmben, s ezekből rengeteget tanultam – s ezt kivetítettem a gyerekekre is, akik szintén nagy fejlődésen mentek keresztül. Az előnyünkre fordítottuk a mások által negatívnak megítélt helyzetet.”

A vezető edző kifejtette, hogy a Fehérvár Küzdősport SE serdülő és junior csapata már nagyon várja a június 17-20-ig tartó Magyar Kupát, hogy a fiatalok megmutathassák tudásukat. Felkészülésük 12 héten át tartott, s nagy részét az tette ki az utóbbi időben, hogy hetente négyszer elutaztak más csapatokhoz gyakorolni. Voltak Nagykanizsán, Győrben, Budapesten (Kőbányán, Csepelen, a Vasasnál…), Balatonlellén… Másfél hónap alatt 200 menetet bokszoltak idegenek ellen. 12-15 menetet kesztyűztek. Fejlődésük igencsak látványos, s ez minden bizonnyal látszódni fog az eredményeken is!

Borítókép: Turós Arnold
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek