2 évnél régebbi cikk

Fehérvári e-roller-hálózat: „jó ötlet lenne, de csak a kerékpársávokban”
·Közlekedéselektromos roller·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Alexander Schimmeck
Fehérvári e-roller-hálózat: „jó ötlet lenne, de csak a kerékpársávokban”
·Közlekedéselektromos roller·Utolsó frissítés: undefined

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan megérkeznek a bérelhető elektromos rollerek Székesfehérvárra. Cser-Palkovics András hétvégi posztja alatt már több százan mondták el véleményüket az ötletről.

Legyen-e Székesfehérváron közösségi, elektromosroller-hálózat? - tette fel a kérdést egy szombat délutáni posztban Cser-Palkovics András. Két nappal a fehérvári polgármester bejegyzése után már több mint kétezren szavaztak: ezek alapján 1700-nál is többen szeretnék, hogy mielőbb legyen e-roller-hálózat a városban. Ennek töredéke, 300-nál valamivel több fehérvári jelezte, hogy nem tartja jó ötletnek a bérelhető rollerek megjelenését a városban.

A poszt alatt pedig már több száz kommentelő mondta el hosszabban-rövidebben véleményét az esetleges új közlekedési lehetőségről. A kommentelők többsége pozitív, de sokaknak vannak fenntartásai. Balogh Dániel azt írja, hogy "Az ötlet jó, de ezzel utólag is foglalkozni kell! Nem csak úgy hagyni, hogy mindenki használja, ahogy akarja. Komoly szabályozást és ellenőrzéseket igényel". Ennél valamivel konkrétabb Székely Nagy Annamária, aki szerint "jó ötlet lenne, de csak a kerékpársávokban. Különben ugrándozhatnánk előlük. Nizzában is ez van, ők száguldanak a gyalogjárdán."

Faragó Gábornak jó élménye volt az ehhez hasonló rollerekkel: "Gárdonyban az első napon kipróbáltuk családilag. Nagyon menő. Szórakozni drága, de pikk-pakk eljutni máshova nagyon megfelelő." Ugyancsak a tó körüli állapotokról írta azt Gerstmár Ágnes, hogy "a Velencei-tó körül épp ma láttam, hogy szanaszét dobálva, útszélén hagyva hevertek. Azt hiszem, ehhez sem nőttünk még fel".

Az egyik legérdekesebb hozzászólás pedig éppen egy rollerestől érkezett a polgármester posztja alá. Ebben Komáromy Gabi úgy fogalmaz, hogy "amíg nem tisztázott hol szabad és hol nem szabad használni és hogyan milyen feltételekkel rollert, addig ne. Na meg az úthálózat nem mindenhol alkalmas rá pl. Táncsics Mihály vagy Kossuth utca, de macskaköves utcák is. Sétálóutcákban se kellene. Én se megyek oda vele. Maga a rollerezés király, de eleve jogsihoz vagy KRESZ-vizsgához, sisakhasználathoz kötném".

Hasonló véleményen van Szili Gábor is, aki szerint "a belvárosban való közlekedést biciklivel, rollerral, elektromos rollerral be kellene tiltani! Nagyon sok gyerekes szülő választja kikapcsolódásként a belvárost, meg amúgy is “tele van élettel”, ezért nagyon balesetveszélyes a jelenlegi helyzet!". Csonka Tibor szerint "aki naponta közlekedik, az tudja, hogy ebben a városban nincs megoldva a kerékpárosok közlekedése sem. Attól, hogy szimbólumokat festünk nagyon sok pénzért az aszfaltra, még nem lesz biztonságosabb a közlekedés."

A kommentek közül az egyik legtöbb kedvelést Kelemen Gábor hozzászólása kapta, aki inkább a "közösségi kerékpáros rendszer kialakítását támogatná".

Az online szavazást röviden összegzi Orosz Patrik. A kommentelő szerint ugyanis "aki látott/használt vagy járt már Budapest utcáin, azok valószínű dühítőzik majd, akik pedig még csak papíron ismerik a konstrukciót, azok valószínűleg imádolják majd" a székesfehérvári elektromosroller-hálózat ötletét.

Cser-Palkovics András posztja alapján nem derül ki, hogy mikor zárul a facebookos szavazás. Cikkünk megjelenésének pillanatában fölényesen vezetnek a bérelhető e-rolleres hálózatra igennel szavazók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek