2 évnél régebbi cikk

Elkezdődött a munka: elindul az Aranybulla és környezetének rekonstrukciója
·HírekAranybulla·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Elkezdődött a munka: elindul az Aranybulla és környezetének rekonstrukciója
·HírekAranybulla·Utolsó frissítés: undefined

2022 végéig készülhet el az Aranybulla környékének helyreállítása, a munkaterületet június 28-án átadták a kivitelezőnek. Kilátóterasz és közösségi piknikező hely is lesz.

Helyszíni bejárás keretében számolt be Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester az Aranybulla emlékmű és környezetének méltó helyreállítása projekt részleteiről - tette közzé az Önkormányzati Kommunikációs Központ. A Magyarország Kormánya által biztosított, az Árpád-ház Program részét képező rehabilitációhoz a munkaterületet a város a tegnapi napon már átadta a kivitelezést végző ÚTÉPPARK Útépítő és Mélyépítő Kft. és a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. részére, így a 650 millió forint összértékű beruházás két ütemben 2022 végéig készülhet el.

Székesfehérvár városa még a Szent István Emlékévben, 2013-ban kezdeményezte, hogy méltó módon emlékezzünk meg az Árpád-házi királyainkról, melyet Magyarország Kormánya is támogatott. A Kormány döntése értelmében az Árpád-ház Program részét képező „Az ország bölcsője” című kiemelt székesfehérvári alprogram keretében a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása, bővítése és a „Királyok és szentek.

Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósítása mellett, a volt Köztársaság Mozi épületében méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony-bazilika köveit a már épülő Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpontban, valamint ugyancsak az Árpád-ház program keretén belül újul meg az Aranybulla emlékmű és környéke is, amelyhez a város már át is adta a munkaterületet a kivitelezést végző cégek részére.

Vargha Tamás, az Árpád-ház Program kormánybiztosa, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a hosszú előkészítést igénylő program megvalósításának helyszínén úgy fogalmazott: „Nemcsak maga az emlékmű újulhat meg a projekt keretében, hanem végre az Aranybulla környezetét is méltó módon helyre tudjuk állítani a kormányzati támogatásnak köszönhetően. Egy a városbeli, de mégis távolabbi kirándulóhelyet és rendezvényhelyszínt tudunk megteremteni sétaúttal, biciklis pihenővel, kilátóterasszal és parkolóhelyekkel, úgy, hogy az méltó legyen a 2022-es megemlékezésekhez. Bízom benne, hogy a Rendház és a Látogatóközpont mellett a fehérváriak ezt a fejlesztést is örömmel és szívesen használják, látogatják majd.”

A rehabilitáció célja, hogy a jelenleg elhanyagolt és az emlékmű körüli kihasználatlan terület alkalmassá, méltóvá váljon komolyabb megemlékezések rendezésére, a hétköznapokban pedig kirándulóhelyként funkcionálhasson.

Éppen ezért a tervező, a KörTeKert Stúdió által készített és Vojtek Tímea tájépítész mérnök által megálmodott tervek szerint a Csúcsos-hegyen épül majd az emlékmű köré egy kilátóterasz, amelyhez a dísztérről lépcső vezet fel. Lesz a hegy déli lábánál egy közösségi pihenő- és piknikezőhely, az Árpád-lépcsőt pedig – amely a legrövidebb utat biztosítja majd az emlékműhöz –, egy hangulatos sétaút köti majd össze a kerékpáros pihenővel. Emellett az újonnan épülő kerékpárúton is megközelíthető lesz a terület, de az autósoknak is kedveztek a tervezők, hiszen 40 férőhelyes, illetve autóbusz számára is alkalmas parkolót is kialakítanak.

A koncepció alaprajzi kialakítását egyértelműen meghatározza a Csúcsos-hegy szabályos, kúpos formája, és a tetejére való kényelmes feljutás íves-koncentrikus vonala. A tájépítészeti elemek erre a sémára lettek felfűzve. Ezt az íves, nyújtott formavilágot vitték tovább a tervezők a sétányok, pihenők, növényfoltok megtervezésénél.

A 650 millió forint összértékű beruházás kapcsán Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy még az emlékévben, azaz 2022-ben átadásra kerül: „Örülök annak, hogy a belvárosi feladatok mellett az Aranybulla és a Csúcsos-hegy környezete is részét képezi az Árpád-ház Programnak. A tervezett rehabilitációs munkák két ütemben fognak megvalósulni: a tájépítészeti, építészeti, útépítési, elektromos és vízelvezetési munkákat a közbeszerzési eljárás értelmében az ÚTÉPPARK Útépítő és Mélyépítő Kft., míg a növénytelepítési és öntözőrendszer-telepítési munkákat Székesfehérvár Városgondnoksága végzi majd, akik a meglévő növényállományt és az adottságokat figyelembe véve határozták meg a telepítendő fajok összetételét.”

A városvezető hozzátette, hogy a munkaterületet a tegnapi napon a város átadta a kivitelezőnek, így a Csúcsos-hegy építési terület, azonban speciális adottságai miatt a kirándulók elől nem tudják hermetikusan elzárni az Aranybullát. A polgármester az idelátogatóktól a felújítás idejére türelmet és körültekintést kért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek