2 évnél régebbi cikk

Locsolási kedvezmény segíthet a kiskertek életben tartásában
·Hírekvíz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/TheOtherKev
Locsolási kedvezmény segíthet a kiskertek életben tartásában
·Hírekvíz·Utolsó frissítés: undefined

Az Agrárminisztérium kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, a megnövekedett vízigény miatt érdemes kora reggel locsolni a kiskertekben. Kevesen tudják, de a Fejérvíz Zrt-nél igényelhető a kertek vízellátására locsolási kedvezmény is.

Komoly csapadékhiány mutatkozik hazánk 2021-es időjárásában, a mérések alapján mindez Székesfehérváron is észrevehető. A szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu július elsejei adatai alapján a Székesfehérváron lehullott csapadék időarányos átlaga eddig a napig 284 mm, az idei esztendő azonban jelentősen lehúzza ezt az átlagot, hiszen idén mindössze 208 mm ez az adat.

A száraz időszak miatt az Agrárminisztérium kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését, mindez a június 30-i Magyar Közlönyben meg is jelent. Dr. Nagy István agrárminiszter közleménye alapján a vízhasználóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után, illetve a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

Természetesen a vízhiányos időszak a Fejérvíz Zrt. számára is komoly kihívást jelent. A társaság honlapján már korábban megjelent egy közlemény: Lehetőség szerint a kertek gondozásához szükséges vízhasználatot a hajnali, kora reggeli órákban legyenek kedvesek időzíteni. Gépjárműmosást, házi úszómedence töltést az esti csúcsidőszakban (18:00 - 23:00 között) mellőzni szíveskedjenek. Székesfehérváron és a legtöbb településen a víztermelési kapacitásunk a jelenleginél tartósabb forró nyári időszakot és még nagyobb napi vízigényeket is ki tud szolgálni biztonsággal.

A kertek önözése, locsolása tehát biztosított, ám ennek javasolt idejét érdemes betartani. Ugyanakkor talán kevesen tudják, hogy a Fejérvíz Zrt. szolgáltatási területén locsolási kedvezményt is igényelhetnek. Ez nem más, mint hogy például a kerti csapokból locsolásra használt víz után a fogyasztóknak nem kell csatornadíjat fizetniük. A locsolási kedvezményből ráadásul rögtön kettő fajta is van. Az egyik esetében szükség van telepített vízmérőre, ezzel kapcsolatban így fogalmaz a Fejérvíz Zrt. honlapja:

„Szolgáltatási területünkön a szennyvízbekötéssel ellátott ingatlanok felhasználói a locsolásra elhasznált víz csatornadíját nem kell, hogy megfizessék, ha a kerti csapra (egyéb mérőhelyre) hitelesített mérőt szereltetnek, és használatára kiegészítő szerződést kötnek. Ennek eldöntése előtt azonban érdemes tájékozódni arról, hogy egy ilyen lépés megtérül–e, mert a hitelesített mérő beépítésének és 8 évenkénti újrahitelesítésének költségei a felhasználót terhelik. A locsolómérő felszerelést ügyfélszolgálatainknál kezdeményezheti, a beépítéshez szaktervező által készített tervdokumentáció szükséges.”

Kétféle módon is kérhetünk locsolási kevezményt

pixabay.com/jwvein

Van lehetőség azonban külön hitelesített mérő nélkül is igénybe venni a locsolási kedvezményt, erről a Fejérvíz Zrt. üzletszabályzata rendelkezik az alábbiak szerint:

Bekötési vízmérővel és csatornabekötéssel (egyben szennyvízelvezetési közszolgáltatási szerződéssel)rendelkező (de szennyvízmennyiség-mérővel nem rendelkező) Felhasználó kérelmére Szolgáltató szenny-vízkibocsátással nem járó locsolási vízhasználatot biztosít elkülönített mérés hiányában,a lakossági Felhasználó által, a házi kertöntözéséhez, május 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban az elszámolás alapjául szolgáló ivóvízfogyasztásból 10 %-os mennyiségi korrekció útján, ha azt a lakossági Felhasználó az ellenőrzés lehetőségének előzetes értesítés mellőzésével történő felajánlásával kéri.”

A locsolási kedvezményhez kapcsolódó nyomtatványok a Fejérvíz Zrt. honlapján is megtalálhatóak, ide kattintva a hitelesített almérő használata esetén szükséges nyomtatványt találjuk, ide kattintva pedig az almérő nélküli, 10%-os kedvezményt igényelhetjük. A beadás előtt azonban érdemes érdeklődni a Fejérvíz Zrt. ügyfélszolgálatán a szolgáltatásokhoz kapcsolódó tudnivalókról.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek