2 évnél régebbi cikk

Mutatjuk, hogyan lehet használni a közösségi e-rollereket Fehérváron
·Közlekedéselektromos roller·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/cserpalkovicsandras
Mutatjuk, hogyan lehet használni a közösségi e-rollereket Fehérváron
·Közlekedéselektromos roller·Utolsó frissítés: undefined

Július 8-tól már Fehérváron is lehet használni a közösségi elektromos rollereket - jelentette be közösségi oldalán Cser-Palkovics András polgármester.

Cser-Palkovics András polgármester posztjában kitért arra, hogy a közösségi elektromos rollerhálózat első járművei Székesfehérváron több mint 50 gyűjtőponton lehet felvenni, illetve leparkoltatni.

"A rendetlenség, káosz elkerülése érdekében CSAK ezeken a pontokon." - fogalmazott a városvezető, majd kitért arra is, hogy a rollerek használatához telefonos applikáció szükséges, mely a Google Playből, illetve az AppStoreból letölthető. 

"Az üzemeltető LIME vállalattal egyetértésben egész Magyarország eddigi legprecízebb és legszigorúbb feltételeit igyekeztük megszabni a rollerek használatához, de az általunk nem szabályozható KRESZ módosítása kapcsán a Belügyminisztériumot is megkerestük, hiszen fontos lenne az újabb és újabb technológiák minél gyorsabb, pontosabb szabályzása." - írta a polgármester.

Hogyan használni a közösségi elektromos rollereket Székesfehérváron?

  • A történelmi belváros sétáló szakaszain egyáltalán nem, a többi részén pedig sebességkorlátozásokkal lehet majd használni a rollereket.
  • Szintén tilos használni a rollereket a Sóstó területén, a temetőkben, és nem lehet őket parkoltatni a közparkokban.
  • A korlátozások betartását GPS rendszer ellenőrzi. 

A felhasználóknak első lépésben le kell tölteni az applikációt, ahol egyszerű oktatási útmutatás található a működtetéshez. A kékkel jelölt zónában lehet használni a rollert; az alkalmazás mutatja, hol találunk legközelebb szabad eszközt, azzal mennyit utazhatunk, és le is foglalhatjuk akár. A belvárosi területeken lassító zónák működnek, itt az eszköz automatikusan 8 km/h sebességre áll át. A történelmi Belváros gyalogos zónájába, a Sóstóra, az összes köztemetőbe és a parkok belső részeibe nem lehet a Lime elektromos rollerrel behajtani. Az üzemeltető naponta kétszer be is gyűjti, és feltölti (25%-os töltöttségi rátára vannak állítva az eszközök).

Városszerte több mint 50 gyűjtőponton lehet felvenni, illetve a rendetlenség, káosz elkerülése érdekében a Belváros környékén csak ezeken a pontokon lehet leparkolni is őket. A többi területen bárhol hagyhatóak, de kérik a használókat, hogy figyeljenek oda, ne akadályozzák a lerakott járművel a többi közlekedőt. A menetdíj percenként 50, a feloldási díj 250 forintba kerül; 1995 forintért lehet havi bérletet (Lime Pass/Feloldásokra) vásárolni, ami nulla forint feloldási díjat jelent egy hónapig, csak a percdíjat kell fizetni. Az első 15 perc ajándék, amit a HELLOSZIALIME kóddal lehet igénybe venni.

A 250W-os közlekedési eszköz használatához nem kell jogosítvány, a bukósisak viselése pedig ajánlott, de nem kötelező. A 18 év alattiak csak szülői felelősséggel használhatják az elektromos rollerokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek