1 évnél régebbi cikk

Átfogó ellenanyag vizsgálatot végeztetett a Semmelweis Egyetem több mint ezer emberen, minden oltás hatékonynak bizonyult
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Átfogó ellenanyag vizsgálatot végeztetett a Semmelweis Egyetem több mint ezer emberen, minden oltás hatékonynak bizonyult
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Rengeteg olyan embernél is kimutatták a védettséget, akiknél korábban más típusú vizsgálat nem mutatott ellenanyagot.

Az orvostudomány és így a Semmelweis Egyetem szerepe egy világjárvány idején nem merül ki a betegek ellátásában, feladata az is, hogy minden a betegség terjedésével, megelőzésével, védettséggel kapcsolatos kérdésre megpróbáljon választ találni. A közvéleményt az oltások hatására kialakult ellenanyagszint rendkívüli módon foglalkoztatja, az eltérő érzékenységű ellenanyag tesztek bizonytalanságérzést okozhatnak, ezért tartotta fontosnak az egyetem, hogy egy egységes eljárással és ennek köszönhetően egymással összehasonlítható eredményekkel is megvizsgálja a kérdést.

A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye.

A vizsgálat eredménye, hogy a korábban negatívnak mért személyek 88%-a az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga.

A vizsgálat részletes eredményét és magyarázatát ebben a cikkben lehet elolvasni. 

Mint írják, mintegy 1200 jelentkezőnél került sor a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatra, melynek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma. Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

(Forrás: semmelweis.hu)

Borítókép: Unsplash/ThisisEngineering RAEng
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek