2 évnél régebbi cikk

Fehérvár, a panelházak városa: hogyan viselkedjünk a liftben?
·Stílusvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár, a panelházak városa: hogyan viselkedjünk a liftben?
·Stílusvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Minden székesfehérvárinak van legalább egy ismerőse, aki panelházban lakik. Ezért szinte biztos, hogy a többség már eltöltött néhány végtelennek tűnő másodpercet valamelyik emeletes ház liftjében.

Amennyire a királyok városa, Székesfehérvár legalább annyira a lakótelepek városa is, hála a hatvanas évek közepén kezdődött panelház-építéseknek. Ahol lakótelep van, ott tízemeletes házak, innentől fogva pedig liftek is akadnak szép számmal. A felvonó ráadásul egy olyan teljesen természetellenes közeg, ahol vadidegenekkel kell eltölteni jobb esetben csak néhány rövid, rosszabb esetben sok hosszú, akár végtelennek tűnő másodpercet is.

A panelházak liftjei nemcsak a magasabb emeletek gyors elérését biztosítják egy épületben, hanem a legfontosabb közösségi tér szerepét is betöltik. Hiába van ugyanis minden panelház földszintjén faliújság, a hirdetményeket csak a tengernyi idővel megáldott lakók böngészik rendszeresen. De a felvonó az más. Ott éles harc megy egymás tekintetének elkerüléséért, így pont jól jön valamilyen, vagy inkább bármilyen olvasnivaló.

Székesfehérvári liftlevél

Fiers Gábor

A panelházas liftezés ugyanis legalább annyira sport, mint amennyire pszichológiai hadviselés. A legtisztább az, ha az egész utazás alatt egyedül sikerül birtokolni a pár négyzetméteres vasdobozt. Ennek érdekében a rutinos liftezők tekintete a hívógomb megnyomása után a bejárati ajtót fürkészi, hogy érkezik-e még valaki, akit el kell viselni néhány emeletig.

Ha kedves ismerős jön, az tiszta ügy: laza csevegés a megfelelő szintig, majd búcsú. Ezt leginkább a már liftre váró arctalanok szenvedik meg, akik türelmetlenül nyomkodják a hívógombot a liftajtók előtt az egyes emeleteken, miközben a nyitott liftajtónál egy hosszas búcsú veszi kezdetét mondjuk a másodikon. Ilyenkor akár néhány emelet távolságból akár még tisztán ki is lehet venni, hogy éppen miről zajlik a diskurzus, miközben valaki fentről már olyan idegállapotba került, hogy dörömbölve veri ököllel a vasajtót.

De vissza a földszinti starthoz: amennyiben rossz napot fogott ki a liftre váró, akár kevésbé kellemes szomszéd, vagy egy teljesen ismeretlen is lehet az útitársa. Ekkor kezdődhet meg bizonyos esetekben a szó akár legszorosabb értelmében vett lélegzetvisszafojtva várakozás a megfelelő emelet eléréséig.

Az egyébként átlagosan mindössze 5-10 másodperces süllyedés vagy emelkedés utastárstól függően felérhet akár tűzforróra hevített szauna és a egy életfogytiglani börtönbüntetés végtelenül kellemetlen elegyével. Ilyenkor azért lélekben mindenki hálát ad az okostelefon és a nyomda feltalálójának, mert két kézzel egy reklámújságba vagy egy telefonba kapaszkodva nagyobb eséllyel lesz gyorsan vége a kényelmetlen száguldásnak.

Az igazi vesztesek egy ilyen helyzetben a bevásárlásból két szatyorral érkezők: nincs mese, beszélgetni kell. A semmitmondó liftes beszélgetések örökzöldje természetesen az időjárás: ha túl hideg van, akkor azért, ha túl meleg, akkor meg azért érdemes erre pár másodpercet elvesztegetni az életünkből.

Aki még ezek után sem tudja, hogy mit kezdjen zavarában a kezével, lábával, szemével, vagy általában saját magával, hallgassa meg egy profi tanácsait. Egy New York-i pszichológus szerint a felvonóban utazásnak hét alapvető szabálya van. Ha ezeket betartjuk, akkor juthatunk túl a legkönnyebben a kínos másodperceken:

1. Mindig arccal az ajtó felé fordulva liftezzünk! Ellenkező esetben a többi utas könnyen zavarba jöhet.

2. A kezeinket tartsunk magunk előtt! Különösen akkor, ha beszélgetés közben hevesen gesztikulálunk, nehogy véletlenül hozzáérjünk valakihez a felvonóban.

3. Lehetőleg kerüljük a szemkontaktust! Ilyen szempontból nagyon hasonlít a liftezés a tömegközlekedésre.

4. Kövessük a kijelzőn, hogy hányadikon járunk! Ez például egy remek módja annak, hogy még véletlenül se nézzünk máshova.

5. Ne beszélgessünk ismeretlenekkel! Így biztosan nem keveredünk kínos helyzetekbe.

6. Hagyjuk abba a beszélgetést az ismerősökkel, ha egy ismeretlen lép a liftbe! Nem biztos, hogy az ismerősünk is pár centiméteres távolságból akarja kiteregetni az életét egy vadidegen előtt.

7. Kerüljük a testkontaktust is! Ha látszik, hogy túlzsúfolt a felvonó, inkább be se szálljunk, hanem udvariasan ajánljuk fel, hogy megvárjuk a következőt!

És egy fehérvári extra tipp:

+1. Ha összekoszoljuk a liftet, mindenképpen ragadjunk lapátot és seprűt!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek