2 évnél régebbi cikk

A Nemzeti Emlékhelyen lesz a Királyi Napok megnyitója augusztus 13-án
·ProgramokKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A Nemzeti Emlékhelyen lesz a Királyi Napok megnyitója augusztus 13-án
·ProgramokKirályi Napok·Utolsó frissítés: undefined

Kiderült az is, miért nem lesz Koronázási Szertartásjáték.

Már csak egy hét, és startol a Királyi Napok, Székesfehérvár legjobban várt nyári rendezvénye. 

Az augusztus 13-tól 22-ig tartó programsorozat tervezett eseményeiről részletesen már beszámoltunk a napokban a Megvan a 2021-es Királyi Napok programja című cikkünkben.

A közelgő eseménysorozatról és az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó fehérvári programokról a mai napon a szervezők részletesen beszámoltak, és Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András elmondta azt is, miért nem lesz idén Koronázási Szertartásjáték és nemzetközi néptáncfesztivál. 

"Ez az időszak, Székesfehérvár történelmét ismerve, bizony a város legfontosabb időszaka évről-évre. Az elmúlt hetekben szerencsére az látszott, hogy a programok zömét megtarthatjuk, még akkor is, és ezt kérem, hogy fogadják el, ha voltak olyan programelemek, amiket a bizonytalanságok okán -  miután azokat hosszú-hosszú hónapokkal korábban el kellett volna indítani, akár az engedélyeztetés tekintetében is - így már most nem tudjuk megrendezni. Gondolok itt a Koronázási Szertartásjátékra a Nemzeti Emlékhelyen, akár a tűzijátékra augusztus 20-a estéjén. A nemzetközi néptáncfesztivál sem tud nemzetközi lenni, hiszen nyilván nem lehetett tudni, hogy hogyan lehet most a világban utazni, főleg csoportoknak, közösségeknek, adott esetben Európán kívülről is. De lesz néptánc is, ami természetesen szerves, kiemelt része évről évre a Királyi Napok rendezvénysorozatának."

Az augusztus 13-i megnyitó nem a megszokott helyszínen, a Városház téren, hanem a Nemzeti Emlékhelyen kerül majd lebonyolításra.

A fesztivál nyitányára Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa írt és rendezett különleges előadást. Az Egyensúlyünnep című dramatikus történelmi játék táncosokkal, zenészekkel, cirkuszművészekkel idézi meg az Árpád-ház nagyok között is legjelentősebb uralkodóit: Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt, III. Bélát, IV. Bélát, Kun Lászlót és III. Andrást, valamint Szent Erzsébet és Szent Margit alakját.  Közreműködnek a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosai, a BIAK Circuschool cirkuszművészei, valamint a Koronázási Ünnepi Játékok óriásbábjai. A megnyitót a Fehérvár Televízió élőben közvetíti. (Ha a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradna a megnyitó, a produkciót augusztus 18-án, szerdán mutatják be.)

Az első hétvége mindkét napján családi piknikre hívja a vendégeket a fesztivált szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A Zichy ligetben szombaton 10 órakor kezdőnek a programok. 

Mivel augusztus 18. és 22. között a tömegrendezvényekre vonatkozó járványügyi szabályok feloldása megtörtént, ezért a nagyobb koncertek sem lesznek regisztrációhoz és védettségi igazolvány kötöttek, és mint már megírtuk, az előzetes tervekkel ellentétben nem kint a Bregyóban, hanem a Zichy ligetben lesznek.

A Királyi Napok programjait napi bontásban a kiralyinapok.szekesfehervar.hu oldalon lehet átböngészni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek