1 évnél régebbi cikk

Akik a fehérvári közösségért dolgoznak - idén a Fehérvár Médiacentrum munkatársa kapta a Penna Regia díjat
·Hírekelismerés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Akik a fehérvári közösségért dolgoznak - idén a Fehérvár Médiacentrum munkatársa kapta a Penna Regia díjat
·Hírekelismerés·Utolsó frissítés: undefined

A Királyi Napok keretében adták át a városi díjakat és ösztöndíjakat a Bory-várban kedden.

Az idei évben - rendhagyó módon - négy városi elismerés átadásával kezdődött az ünnepség a Bory-várban - tette közzé az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

Ünnepi beszédében Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András köszönetet mondott, hogy már hosszú évek óta a Bory-vár ad otthont a díjátadónak. „Nem vagyunk könnyű időszak után, de most végre van alkalmunk ünnepélyesen átadni a város elismeréseit is. Néhány szakmai díjat ugyan tavasszal szoktunk átadni, de erre sajnos idén nem volt lehetőség. Ezek az elismerések valójában Székesfehérvárról és a város szolgálatáról szólnak, és ilyenkor is jól látható, hogy mennyi szakterületen dolgoznak Fehérvár közösségéért a szakemberek” - hangsúlyozta.

Az ünnepi beszédet követően adta át Cser-Palkovics András a város által alapított elismeréseket. Székesfehérvár Közgyűlése a város katonai és kulturális életének magas színvonalon történő kiszolgálása érdekében végzett értékteremtő munkájáért, tekintettel, születésének 100. évfordulójára – családja kezdeményezésére, valamint a Magyar Honvédség javaslatára – posztumusz Fricsay Richárd Zenei Díjat adományozott Borovy Józsefnek, aki egész életét katonazenekari munkájának szentelte, és az 1960-as évek közepén a székesfehérvári katonazenekar újjászervezését kapta feladatul.

A polgári lakossággal és a társadalmi szervezetekkel egyaránt jó kapcsolatot alakított ki. Pályafutása alatt számos rendezvényen közreműködött a zenekarral, többek között Székesfehérvár 1000. éves jubileumi rendezvényén, az Alba Regia nemzetközi táncversenyeken, hazai és nemzetközi katonazenekari fesztiválokon.

A „Pro Cultura Albae Regiae” díjat idén Kiss Dorottya vehette át, aki 2008 és 2021 között vezette A Szabadművelődés Házát és annak társintézményeit. Igazgatóként a hagyományokra építve végzett értékmegőrző munkát, alakította a közösségi házak arculatát, és segítette a klubok, csoportok működését. A folyamatos önképzés mellett az egységes kulturális koncepció kialakítása céljával dolgozott.

A „Penna Regia” díjat Kovács Szilvia kapta A műsorvezető, szerkesztő-riporter 2002 óta a Fehérvár Televízió munkatársa. Az elmúlt 20 évben számos városi eseményről tudósította a helyi és az országos média közönségét. A televíziózás mellett rendszeresen jelennek meg tudósításai és publicisztikái a Fehérvár Magazinban.

Kovács Szilvia Penna Regia díjas

ÖKK/Simon Erika

A „Pro Caritate Albae Regiae” díjjal Kovács Andrea munkáját ismerték el.  A diplomás ápoló a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban dolgozott, és mindeközben egészségügyi képzések szervezésével foglalkozott. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény szakmai igazgató helyetteseként 2018 augusztusától – napjainkban is – dolgozik, ahol a szakosított ellátást nyújtó idős otthonok szakmai irányítása a feladata. Munkáját elhivatottan, nagy felkészültséggel, emberséggel és empátiával végzi.

A koronázóvárosban élő és tevékenykedő, vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók munkáját segíti már évek óta két ösztöndíj program Székesfehérváron. Hagyományosan az augusztusi ünnepségsorozat keretében adják át a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat. Ez utóbbiakat évente egy-egy személy veheti át, míg a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjjal több alkotót is segítenek, idén a beérkezett nagy számú pályázatból húsz nyert támogatást.

A Deák Dénes Díjat az idei évben dr. Éry Kinga régész, antropológusnak ítélte oda az alapítvány Székesfehérvár történelmi múltja, különösen a Királyi Bazilika embertani leleteinek kutatása során végzett kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként.

A Deák Dénes Ösztöndíjban Dományi Virág művészettörténész részesült. Polgármesteri keretből dr. Gergely Anna történész és Kusler Ágnes művészettörténész kapott támogatást kutatómunkájához.

A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjak átadása előtt Bobory Zoltán, az alapítvány elnöke köszöntötte a díjjazottakat. Bakonyi István József Attila díjas író, irodalomtörténész legújabb kötetében a drámaíró Vörösmartyt kívánja bemutatni. Balajthy Ferenc költő készülő kötete ciklusokra épülő verssorozat, melynek jelentős része a járvány miatti karantén alatt keletkezett.  

Dr. Gelencsér József a székesfehérvári Sóstó néprajza kutatására és tanulmány megírására kapott támogatást az alapítványtól. Györök Márk Érzékenyítés – Énekelt versek cd-én való megjelentetését, a stúdiófelvételek elkészítését, valamint a világhálóra történő feltöltését valósíthatja meg. Sikeres pályázatnak köszönhetően valósulhat meg a „Hangoló” Kreatív Zenei Műhely „Zenével mesélek” családbarát kamarakoncert sorozata.  

Székesfehérvár oktatási és kulturális életének jeles személyisége, Kneifel Imre tervezett munkájában Nagy László munkásságának eddig kevésbé ismert területére, a szülőföldjén végzett népdalgyűjtő munkájára kívánja a figyelmet felhívni, a kötetbe szerkesztéssel és közreadással.

Kopiás Gabriella Virágkoncert előadások megrendezéséhez kért támogatást, orgonaművész társával közösen. László Zsolt csokorba szedett novelláit kötetbe szerkesztve kívánja megjelentetni. Majer Tamás egy interjú kötete kéziratának elkészítéséhez kért és kapott támogatást. Az interjúkötet munkacíme: Arató Antal életéből kölcsönzött egynémely tanulságos és többnyire derűs történet.

Majoros Róbert Puszták népe – Mezőföldi népzene című munkáját támogatja a kuratórium. Mits Márton kiváló muzsikus társaival kívánja megvalósítani újabb projektjét, a Mits Jazz Band lemez megjelentetését.  

Dr. Nagy Veronika pályázata egy ismeretlen székesfehérvári játékműhely történetére vonatkozó adatok feltárását ígéri, a székesfehérvári országos királyi javítóintézet játékgyártó tevékenységével és a fehérvári játékgyártás fontos alakjaival kapcsolatos történeti dokumentumokat kívánja feltárni.

Sajtos Lajos Szavak lázadása címmel válogatott prózai írásait kívánja a szerző kötetbe szerkesztve közreadni, mintegy összegzésül írói tevékenységét. Dr. Schattmann Ferenc a Papi életpályák a Fehérvári Egyházmegyében emlékkötet megírását tervezi. Dr. Ujma Przemyslaw Péter tervezett ismeretterjesztő könyvében arra vállalkozott, hogy megismertesse az intelligencia hányados, az öröklés, a környezet és e fogalmak kapcsolatát és segítsen eligazodni közöttük.

Vakler Lajos ahhoz kapott támogatást, hogy folytassa A Fehérvári beszélgetések sorozatát. Varga Gábor Farkas tervezett versplakátjai kettős célt kívánnak megvalósítani: egyrészt közelebb szeretnék hozni a járókelőkhöz a költői alkotásokat, másrészt ráébreszteni az utcai nézőket a grafikai nyelv sajátosságaira, kifejezési lehetőségeire.

Varga Mátyás Gábor levéltáros Szittyay Dénes leveleskönyve munkacímű forráskiadvány anyagának összegyűjtéséhez és megírásához kapott az alapítványtól támogatást. A VOX MIRABILIS Kh. Kulturális Egyesület az értékeket és értékes embereket bemutató programsorozatát, a közéleti és kulturális Szalont folytathatja.  

Vörös Tamás a nagy tapasztalatú zenész válogatott társakkal írta meg új albumát. Az ehhez készülő videóklip felvételének elkészítését támogatja a Lánczos-Szekfű Alapítvány.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek