2 évnél régebbi cikk

Beckett kritika: John David Washington élete legpocsékabb teljesítményét tette le az asztalra
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Netflix
Beckett kritika: John David Washington élete legpocsékabb teljesítményét tette le az asztalra
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

Behúztam a Netflix új thrillerét, a Beckettet, amely azon túl, hogy igencsak izgalmasnak ígérkezett, igazi sztárparádéval is kecsegtetett. Na, hát a sztárok megmutatták magukat, minden más a béke segge alatt volt. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Beckett! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Ha valaki meghallja John David Washington nevét, akkor sanszos, hogy nem nagyon tudja hova tenni: hát ő meg ki? Aztán ahogy beindulnak a fogaskerekek, úgy állhat össze a kép: nem ő a jó öreg Denzel Washington fia? Bingó!

Kár, hogy szinte ez az első, ami beugrik róla az embereknek, pedig aztán jó pár alkotásban megmutatta már, bizony örökölt valamicskét apja tehetségéből. És az például megvan, hogy négy évet lehúzott a Sacramento Mountain Lions csapatában, mint running back? Nekem sem volt, most találtam a Wikipédián.

Szóval a tehetséges amerikaifutball-játékos és színész John David Washington a Csuklyások - BlacKkKlansmannel robbant be a köztudatba, amelyben Adam Driver oldalán egészen jól megállta a helyét. Majd feltűnt a Nagypályások című sorozatban Dwayne Johnson mellett, de igazán nagy hírnévre a Tenetben való brillírozása után tett szert.

Következő mozija, a Malcolm és Marie szintén nagyot ment, Zendayával remekül kiegészítették egymást, a fekete-fehérben készült produkció pedig már igazi gyöngyszem számít filmes berkeken belül.

És akkor megérkezett a Beckett a Netflixre, amelyben John David Washington mintha elfelejtett volna színészkedni... de ha már amerikai foci, akkor a futást csak el kellett csípnie, nem? Hát az sem jött be!

Sztori

Beckett (John David Washington) és April (Alicia Vikander) a világ legszerelmesebb emberei, akik éppen nyaralásukat töltik Görögországban, az Athén környéki hegyekben. Bár a szállásuk eredetileg a fővárosban lett volna, a hotel melletti téren tüntetést szerveznek, így a párocska úgy dönt, inkább máshol hajtja álomra a fejét.

Az egész napos bóklászásnak köszönhetően Beckett nem bírja sokáig az éjszakai sofőrködést, így egy pillanat alatt lecsukódik a szeme, amelynek következtében letérnek az útról és egy ház oldalának csapódnak. Odabent aztán különös dologra lesz figyelmes a férfi, egy furcsa fiúcskát pillant meg, akit gyorsan elráncigálnak a helyszínről.

Másnap Beckett egy kórházban ébred, ahol kiderül, hogy barátnője az ütközés következtében elhunyt. A rendőrséggel való rövid szóváltás után a férfi visszamegy a baleset helyszínére, ahol hirtelen azon kapja magát, hogy vadásznak rá...

Karakterek

Elárulom a nagy titkot: csak azért vállaltam be, hogy a Beckettről írom a heti kritikám, mert egyszerűen nem tudom feldolgozni, mit művelt John David Washington a film során. Ilyen pocsék teljesítményt én még nem hogy tőle nem láttam, de úgy szerintem az elmúlt években senkitől. Hát ez meg mi volt?

Biztos vagyok benne, a nemzetközi sajtótól is megkapja a magáét és abban is, hogy majd lepereg róla, de ilyet azért szerintem nem kéne megengednie magának, rendkívül csalódott vagyok.

A Tenetben mutatott laza csávó után itt nem tudom, hogy mit is láttam valójában. Mint aki azt sem tudja, hogy milyen rendezvényen van. Folyamatosan vágta a fejeket, mintha egyfajta karikatúrája akarna lenni saját magának, és az a futás. Te jó ég! Nézzétek majd meg, és akkor látni fogjátok, hogy miről beszélek!

Értem én, hogy a karaktere balesetet szenvedett, meg trauma érte, de olyan természetellenesen létezett a kamera előtt, mintha egy izgága halat próbáltak volna színészkedésre rábírni. 

Alicia Vikander meg nem is értem, hogy mit keresett a Beckettben, konkrétan egy nagy nulla volt az ő produkciója, jelenléte is. Mondjuk alig játszott benne, de akkor is! Értem én, hogy kellettek a húzónevek, de ennyire?

Boyd Holbrook legalább villantott valamit, el se hiszitek mennyire megörültem, hogy végre valaki tudja is, mit csinál. Konkréten vigyorogva néztem végig a jeleneteit, amelyek az egész alkotás csúcspontjai voltak. A többiek meg... inkább hagyjuk.

Összegzés

Most nézzük meg egy kicsit magát a Beckettet: igazából voltak jobb pillanatai, a történet a maga egyszerűségével is ütős lehetett volna, ha nem tolták volna túl, meg egy idő után annyira kiszámítható volt az egész, hogy már fájt. Mondjuk a vége annyira nem, a kutyának nem jutott volna eszébe, hogy levadássza a rá vadászó rosszarcokat. Ja de, John David Washingtonnak, aki ezzel megmentette a mundér becsületét. Nem.

A képek amúgy igencsak látványosra sikeredtek, főleg a film elején maradt néha tátva a szám (ekkora még azt hittem, hogy valami különlegesnek leszek a szemtanúja), és amúgy Washington idióta futkorászásait leszámítva a hangulat is rendben volt. Néha egész parásra sikeredett, főleg a neccesebb helyzetekben, olyankor a macska-egér játék a tetőfokára hágott.

Hát nem tudom, érzésem szerint a Beckett egy korrekt mozi is lehetett volna, de John David Washington olyannyira hazavágta, hogy arra már nincsenek szavak - jó, mondjuk nem csak ő volt a ludas. Csak emiatt nézzétek meg, mert addig úgysem fogjátok elhinni. Amúgy meg ha van jobb dolgotok, akkor nosza rajta, ugyanis a Beckett 2021 egyik legrosszabb filmje lett.

10/4 - A Beckettben a néhol nyomasztó hangulaton és a látványos képeken kívül nem sok pozitívum akad 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek