1 évnél régebbi cikk

Jurassic World: Világuralom - szép volt, jó volt, de a Jurassic-féle dinókat ideje lesz már nyugdíjba küldeni!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/John Wilson/Universal Pictures
Jurassic World: Világuralom - szép volt, jó volt, de a Jurassic-féle dinókat ideje lesz már nyugdíjba küldeni!

Befutott a mozikba a nyár egyik legnagyobb slágerének számító Jurassic World: Világuralom, amely a 2015-ös, rebootolt dinós történetre teszi fel végérvényesen azt a bizonyos pontot - vagy mégsem? Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Jurassic World: Világuralom! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Fogalmam sincs, hogy mióta is élek-halok a dinókért, de annyi megvan, hogy amikor kiskoromban Székesfehérváron tartottak egy őslényekről szól kiállítást, oda meg vissza voltam az ámulattól. Dinók a városban? Hát ide nekem az összeset!

Így aztán mondanom sem kell, hogy tátott szájjal néztem a televízióban az összes őslényes alkotást kezdve a Dinoszauruszok, a Föld urai című dokusorozattal, amelyek annyira lenyűgöztek, hogy az ismétléseket muszáj volt felvennem VHS-kazettára. Így aztán szépen-lassan az életem részévé váltak a dinók.

Aztán jött a Jurassic Park, amelynek a főcímétől mind a mai napig kiráz a hideg, ugyanis olyan élmény volt a filmben rácsodálkozni az őslényekre, mintha ténylegesen valódi dinoszauruszokat pillantottam volna meg. Gyerekfej...

Az elveszett világ: Jurassic Park, majd a Jurassic Park III. aztán tovább fokozta a rajongásom, én meg csak azon kaptam magam, hogy többet és többet akarok látni ezekből a csodálatos élőlényekből.

Így hát egyáltalán nem volt kérdés, hogy az első között fogok jegyet venni a 2015-ös Jurassic Worldre, amely egyrészt folytatta, másrészt kissé újragondolta a Steven Spielberg által tető alá hozott dinós világot, és hát a végeredmény nekem tokkal-vonóval bejött! 

A Jurassic World: Bukott birodalom viszont már annyira nem nyerte el a tetszésemet, ugyanis azzal, hogy emberek közé hozták a dinókat, nekem valahogy elvesztette az egész a varázsát - még szerencse, hogy közben útnak indítottak egy animációs sorozatot, Jurassic World: Krétakori tábor néven, amely újra előcsalogatta a gyermeki lelkesedésem.

És hát ugye a trilógia záróetapja, a Jurassic World: Világuralom lényegében a dinók integrálódásáról szól, szóval bőven vannak kétségeim a film sikeressége felől. De hát, amiben dinók vannak, az nem lehet rossz mozi, ugye vagy ugye?

Sztori

Négy évvel járunk a Jurassic World: Bukott birodalom eseményei, azaz a Nublar-sziget elpusztulása és a dinók emberek közé hurcolása után, amikor is olyannyira elszabadult az őrület, hogy az őslények már teljesen otthon érzik magukat a felhőkarcolók és száguldó járművek között.

Így lényegében velünk élnek és vadásznak, amelyet akárhogy is nézzük, egyszerűen nem lehet megszokni azért, mert egyáltalán nem normális szitu. És ebből bajok is akadnak bőven...

Ebben az eszeveszett új világban próbál érvényesülni Owen Gray (Chris Pratt), Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) és a kissé vadóc Maisie Lockwood (Isabella Sermon) is, akik a Jurassic World második felvonásának eseményei után bujkálni kényszerülnek, hogy még véletlenül se bukkanjanak rá a fiatal leányzóra. Persze ez az idill sem tart sokáig és gyorsan lecsapnak a nyerészkedő rosszarcok...

Közben a méltán híres Alan Grant (Sam Neill) és Ellie Settler (Laura Dern) is felbukkannak, hogy segítséget nyújtsanak Ian Malcolm (Jeff Goldblum) cimborájuk cégének, aki egyfajta rezervátumba terelné az elszabadult dinókat, ezzel megmentve őket és az emberiséget is a kihalástól, vagy legalábbis egy globális katasztrófától.

Karakterek

Azon kívül, hogy a Jurassic World: Világuralomban a dinók becsülettel tették a dolgukat, egész fura élményben volt részem, vagyis inkább érdekes tapasztalatokkal távoztam a moziteremből: az újabb őslényes filmnek konkrétan nincs főhőse.

Vagyis elméletben Chris Prattnek kéne betöltenie ezt a szerepet, de ahhoz képest, hogy ő volt a helyi menő csávó, én egyáltalán nem éreztem annak. Szó se róla becsülettel tette a dolgát, ha kellett feszített, motorozott, vagy integetett a dinóknak, de kábé ennyi.

Bryce Dallas Howard ugyanez volt pepitában, csak éppen ő még megmártózott a vízben is (szerencsére a magassarkús sprintelést maga mögött hagyta), de ő sem tett sok mindent hozzá a cselekményhez - mondjuk igazából ezt mindenkire el tudnám mondani. Szomorú, de igaz.

És akkor erőltették még az amúgy feltűnően szép arcú, ám annál idegesítőbb Isabella Sermont is, akinek bár értettem a filmben betöltött szerepét, de néha az is annyira indokolatlannak hatott, hogy akárhányszor mutatta a kamera, inkább elkezdtem a kukoricamaradványaim között matatni, hátha találok valami finom falatot.

Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum trióját nagyon is örömteli volt látni, rendesen vigyorogtam is, amikor összehozták a nagy találkozókat, ám utána annyira kínos volt, amit műveltek, hogy jobban jártak volna, ha egyáltalán nem szövik bele őket a sztoriba. Merthogy akkora a veszély, hogy mindenkit be kell dobni a buliba... erre elküldik őket óriássáskákat vadászni.

Ha valakit nagyon ki kéne emelnem, az Omar Sy Barryje lenne, aki semmiféle csalódást nem okozott, jött, látott és szuperügynökként is megállta a helyét, ezzel pedig magasan vitte a legértelmesebben használt karakternek járó képzeletbeli díjat.

Összegzés

Azaz igazság, hogy én a Jurassic World: Világuralmat minden hibája ellenére élveztem, mert nekem kábé bármit el lehet adni, amelyben dinók szerepelnek, de ettől függetlenül nem ajánlanám mindenkinek.

Főleg azoknak nem, akik egy kicsit is komolyabb mondanivalóval bíró történetet vártak, mert bizony úgy harangozták be a trilógia záródarabját, hogy itt komoly megfejtések lesznek az őslényekkel teleszórt világunkat illetően.

Erre mi volt? Ugyanaz, mint az előző kettő, de inkább öt Jurassic-mozi esetében: adott egy placc, ahova elzárják a dinoszauruszokat, kísérleteznek velük, hogy aztán jól feltalálják a spanyolviaszt. 

De most komolyan, most már hat film óta újra és újra ugyanabba a hibába esnek bele az emberek, és bakker nem tanulnak (a produkciók szereplői és a készítői sem). Ráadásul ezt végignézni már nem is annyira esik jól. Eddig sem volt tetszetős, de hogy még mindig ez az alapkoncepció, kicsit kiábrándító.

Ellenpéldának ott van a már korábban említett Krétakori tábor, amely bár gyerekmese, de egész komoly témákat és problémákat feszeget - legalábbis komolyabbakat, mint a filmek. Szóval, ha ezek után sem küldik parkolópályára szerencsétlen dinókat, akkor nem is tudom, hogy mit fogok csinálni.

Bár, ha a Világuralom szépen teljesít a kasszáknál, akkor sanszos, hogy megint jön majd valami eget rengető baromság világmegváltó film, de szerintem így ennyi, ilyen formában bőven elég volt belőlük.

Szóval, akik imádják az őslényeket és úgy en bloc a Jurassic-szériát, azok nyugodtan lessék meg, akik meg egy értelmesebb dinós történetre vágynak, azok keressenek inkább valamilyen dokumentumfilmet róluk, mert ez a sokadik értelmetlen dinóklónozásos agymenés garantáltan meg fogja feküdni a gyomrukat. És még a nachos sem fogja tudni kárpótolni a csalódást.

10/6 - A Jurassic World: Világuralom újabb klasszikus példája annak, hogyan ne folytassanak, rebootoljanak vagy zárjanak le egy korábban sikeres sorozatot

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek