2 évnél régebbi cikk

Schumacher kritika: ezt a dokumentumfilmet minden sportrajongónak látnia kell!
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/B14 Film
Schumacher kritika: ezt a dokumentumfilmet minden sportrajongónak látnia kell!
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

Bár számos sorozatot és mozit elcsíptem a napokban, a heti választásom mégis egy olyan dokumentumfilmre esett, amely a valaha létezett egyik legnagyszerűbb sportembernek, Michael Schumachernek az életét mutatja be. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Schumacher! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Az a helyzet, hogy a Schumacher című dokumentumfilm ledarálása nekem felért egy időutazással, ugyanis a legendás sportember olyannyira összenőtt a gyerekkorommal, hogy például hétvégente, ha akartam sem tudtam volna a Forma-1-en kívül mást nézni a tévében, másról beszélni a családi összejöveteleken, illetve másnak szurkolni, mint Schumi.

Így rövid időn belül én is elvetemült Schumacher-rajongó lettem, amelynek köszönhetően már egészen apróka koromban szinte mindent megtudtam a sportágról. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy folyamat autós magazinokat meg műsorokat lestem, hanem csakis az időmérőket, na, meg a futamokat. Közben pedig igyekeztem a legtöbb tudást magamba szippantani a körülöttem lévőktől és természetesen Palik Lászlótól, aki nélkül akkoriban nem is tudtuk volna elképzelni a Forma-1-et.

Végigkövettem Michael Schumacher teljes ferraris karrierjét, Fernando Alonsóval vívott, emlékezetes csatáit, majd az első visszavonulása utáni rövid időszakot is. Utána már csak azért drukkoltam tovább Felipe Massának, mert a Ferrarinál ő volt Schumacher utolsó csapattársa, így egyértelműnek tűnt, hogy ő viszi tovább az örökségét. Na, ez aztán végül nem jött össze, de ez egy másik történet.

Egy idő után aztán alább hagyott a lelkesedésem a Forma-1-gyel kapcsolatban, a családi banzájokon sem volt már olyan egységes a brigád (én például Alonso-párti lettem), így szépen lassan kikopott az életemből a száguldó cirkusz.

A Schumiról megjelent hírek, történetek persze továbbra is érdekeltek, hiszen mégiscsak gyerekkorom egyik nagy hőséről van szó. Így amikor 2013-ban bejárta az egész világot, hogy kórházba, mi több, kómába került, rendesen sokkot kaptam. Azóta pedig sajnos szinte semmit nem lehet tudni az állapotáról.

Ezért is lett úrrá rajtam egyfajta gyermeki lelkesedés, amikor bejelentettek, hogy a Netflix dokumentumfilmet készít Schumacherről, ugyanis így végre kicsit újra találkozhattam azzal a versenyzővel, aki a fiatalkorom egyik meghatározó alakja volt. 

Sztori

Hogy röviden miről szól a Schumacher című dokumentumfilm? Hát ki másról, mint az egykori Forma-1-es pilótáról, Schumacherről! Hosszabban? Michael Schumacherről!

Na jó, viccet félretéve, azért egy elég átfogó és minden részletet feltáró anyagról van szó, amely bemutatja a legendás versenyző kezdeti éveit, sikereit, bukásait, mindennapjait és azt, hogy milyen volt a kulisszák mögött Michael - Schumacher nélkül. 

Ezen kívül a riválisai, csapatfőnökei, családtagjai szemszögéből is hallhattok ezt azt, olyan apró, ám annál fontosabb részleteket, amelyeket eddig a legelvetemültebb rajongók sem tudhattak. Így még az is előfordulhat, hogy a doku teljesen más megvilágításba helyez bizonyos eseményeket. Szóval itt aztán tényleg minden lesz, ami Schumacher. 

Michael Schumacher

Mafab/B14 Film

Karakterek

Hát, még mindig eléggé nehéz dokumentumfilmben jellemezni szereplőket, de ismételten teszek egy próbát. Mondjuk, ha belegondolok, viszonylag könnyű dolgom van, ugyanis a sport egyik legkiválóbb figurájáról van szó, akinek nevét mind a mai napig ismeri az egész világ. De hát hogy is lehetne elfelejteni mindazt, amit elért pályafutása során? Ugye, hogy ugye.

Ahogy a dokuból is kiderül, Michael Schumacher már gyerekkorában is egy kivételes személyiség volt, akiből csak úgy áradt a profizmus és a nyugodtság, természetesség. Bár sokat rágódott, ezt a külvilággal nem nagyon érzékeltette, mindig is céltudatos volt, aki a tehetségét egy pillanatig sem akarta elkótyavetyélni. Röviden úgy lehetne jellemezni: mindent megtett a győzelemért.

Kezdeti éveiben a gokartozásnak élt, majd szinte a semmiből belecsöppent a Forma-1 világába (a Jordannél mutatkozott be), majd egy első blikkre esélytelen autóval (már a Benettonnál) lett kétszeres világbajnok. Persze a Ferrarinál töltött évei alatt ért fel a csúcsra, zsinórban ötször nyerte meg a bajnokságot, így végül hétszeres győztesként vonult be a történelemkönyvekbe.

Közben azért folyamatosan küszködött saját démonjaival: a Benettonnál és a Ferrarinál töltött első éveiben bőven akadtak nehézségei (Ayrton Senna halála, majd Mika Häkkinennel való viaskodása), meg ahogy volt csapatfőnöke, Ross Brawn mondta, pályafutása során háromszor-négyszer egy bizonyos határt is átlépett a győzelemért, ám mindvégig olyan elegancia és pozitivitás jellemezte, amilyet nem sok sportoló tud felmutatni.

Összegzés

A Schumacher nézése közben egy fura érzés kerített a hatalmába. Olyan volt, mintha valakivel, akivel nagyon jóban voltam, nyolc éve nem találkoztam volna, ám most mégis újra összesodort minket a sors, és ott folytattuk, ahol anno abbahagytuk.

Lényegében 2013 óta nem tudunk semmit Schumiról, és az, hogy újra átélhettem pályafutása mélységeit és csúcspontjait egészen felemelő érzéssel töltött el. Rendesen izgultam, amikor egy-egy fontosabb futamot mutattak be, nem is beszélve azokról a pillanatokról, amikor világbajnok lett - mindehhez persze a drámai zene és a kiváló, feszült vágás is nagyban hozzájárult.

Szerintem Michael Jordanhez hasonlóan Schumacherről is inkább készíthettek volna egy sorozatot, úgy lett volna az igazi, mert így a közel kétórás dokumentumfilmben csak a felszínt kapargatták. Bőven lett volna még mit mesélni például a Häkkinennel való rivalizálásáról, a csapattársairól (Irvine nem, de Rubens Barrichello és Massa is teljesen kimaradtak), na, meg az Alonsóval vívott kiélezett küzdelmeiről.

A Schumacher minden percét imádtam, olyannyira egyben van, hogy egy szempillantás alatt képes beszppantani az embert. Éppen ezért bátran ajánlom mindenkinek, sportrajongóknak kihagyhatatlan, Schumacher-rajongóknak pedig egyenesen kötelező! Csak kicsit kevésnek érzem a játékidőt, ugyanis bőven lett volna mit mesélni minden idők egyik legnagyszerűbb Forma 1-es pilótájáról. Ja, és azért a százas zsepit készítsétek be.

10/8 - Méltó megemlékezés Michael Schumacher kivételes pályafutásáról

Schumi és szeretett Ferrarija

Mafab/B14 Film

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek