1 évnél régebbi cikk

A gép (Plane) kritika: vajon ez a film fogja újra a csúcsra repíteni Gerard Butlert?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Metropolitan FilmExport
A gép (Plane) kritika: vajon ez a film fogja újra a csúcsra repíteni Gerard Butlert?

Gerard Butler újabb akciófilmmel jelentkezett, amely A gép néven fut és mondanom sem kell, ezúttal is ő menti meg a mundér becsületét, miközben borzalmasan szigorúan nézi ki a szereplők és nézők lelkét. Nézzük, hogyan teljesített nálunk A gép! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Gerard Butlert mintha egyszerűen az ág is húzná, ugyanis folyamatosan olyan szerepeket választ vagy olyan filmekkel találják meg, amelyek már azelőtt kudarcra vannak ítélve, hogy bemutatnák őket a mozikban.

Pedig aztán egészen fényesen indult a karrierje Hollywoodban, jobbnál jobb alkotásokban bukkant fel, de valahogy sosem tudta megugrani azt a bizonyos lécet, így egy rövidebb, fényesebb időszakot leszámítva csak a bukta jutott neki - sajnos, mert szerintem bőven lenne vagy lett volna benne potenciál, hogy a legjobbak között emlegessék a nevét.

Ezért is van az, hogy a legtöbb filmrajongó mind a mai napig felkapja a fejét, ha újabb produkciót hoz tető alá...

Szóval első filmes emlékem vele a kapcsolatban a Tomb Raider korábbi adaptációjához fűződik, amikor is Az élet bölcsőjében mutatta meg magát Lara Croft szerelmeként/ellenlábasaként, de még hogy! Már akkor látszott rajta, hogy többre hívatott, ám úgy istenigazából Az operaház fantomjával és a 300-zal tette le a névjegyét a filmiparban. 

Onnantól kezdve egy egész jó széria vette kezdetét Butler életében: többek között a P. S. I Love You című filmben, a Spílerben, a Törvénytisztelő polgárban (amely magasan a legjobb mozija) és a Géppisztolyos prédikátorban is kiemelkedőt nyújtott, majd a Támadás a Fehér Ház ellen című csodával elindult a lejtmenet, amely mind a mai napi kitart. Pedig, pedig...

Az első kedvcsinálók alapján A gép sem tűnik egy kimondottan izgalmas alkotásnak, pláne nem olyan produkciónak, amellyel aztán Gerard Butlernek sikerül visszaverekednie magát a tűzközelbe... vagy igen?

Sztori

Brodie Torrance, a brit Királyi Légierő volt pilótája (Gerard Butler) egy utasszállítót próbál elnavigálni Szingapúrból Honoluluba, ám útközben egy viharba keverednek, amely következtében lezuhannak a Dél-kínai-tengeren található Jolo-szigeten.

Miközben egy katonai alakulatot küldenek a megmentésükre, Brodie-nak meg kell küzdenie a szigetet az uralmuk alatt tartó lázadókkal, amely során váratlan helyről érkezik számára a segítség: a túlélés érdekében egy szökött, gyilkosság gyanújának vádjával letartóztatott bűnözővel, Louis Gaspare-ral (Mike Colter) fog össze, akinek a segítsége nélkül valószínűleg nem élné túl a legénység a halálos szigetet.

Persze így sem lesz egyszerű dolguk, ugyanis a szeparatisták nem éppen a legbékésebb emberek, és a nyilvános kivégzésektől sem rettennek vissza...

Karakterek

Hát, nem tudom, lehet, hogy velem van a baj, vagy túlzottan elfogult vagyok egyes színészekkel, de egyáltalán nem csalódtam Gerard Butler A gépben nyújtott alakításában.

Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy pontosan azt kaptam, amire számítottam: semmi cicoma, semmi extrázás, csak a kőkemény és durcás Butler, aki ezúttal is magasról tesz a világra. Persze ha meg kell mutatnia, hogy ki az úr a háznál, akkor bizony az asztalra tud csapni, és olyankor kő kövön nem marad - pont úgy, mint az összes filmjében valaha (egy-két kivételtől eltekintve).

Amúgy igazából maximálisan meg voltam vele elégedve, örültem, hogy újra mozivásznon láthattam, csak hát azért néha, egy-egy ütősebb alkotásban is fel kéne bukkannia, mert pár év és végleg beskatulyázzák B-kategóriás színésznek. Vagy már késő?

Mike Colter ugyanakkora kérdőjel nekem, mint anno a Luke Cage-sorozatban volt. Menő meg minden, látszik rajta, hogy ő is oda tud pörkölni, ha kell, de ezenkívül nem sok mindent tudott felmutatni.

De tényleg, már a Luke Cage-nél is voltak vele problémáim, például az, hogy címszereplő létére a legutolsó mellékkarakter is lejátszotta a képernyőről. Mondjuk, ahogy látom, ez a felállás a mai napig nem változott... A gépben elnézve Coltert jobb is, hogy nem terveznek vele a Marvelnél, mert gyanítom, akkor sem táltosodna meg.

Amúgy a vezető légiutas-kísérőt játszó Daniella Pineda sokaknak ismerős lehet, többek között az utolsó kettő Jurassic World-moziban és a Cowboy Bebop című szériában is láthatta a nagyérdemű - bár most neki sem sikerült felpörgetnie az eseményeket.

Összegzés

Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy már úton a moziba elkönyveltem magamban, hogy bármi is történjen, A gép rossz film lesz és kész. Nesze neked előítéletek... 

Mondjuk, ezeknek a negatív érzéseknek a kialakulására a trailer és Gerard Butler munkássága is bőven adott okot, ám meglepetésemre az alkotás nem lett akkora káosz, mint ahogy első blikkre sejtettem.

Jó, nyilván nem ezzel a produkcióval fogja Butler visszalövetni magát Hollywood legfényesebben ragyogó csillagai közé, ám az tuti biztos, hogy egy hatalmas lépést tett afelé, hogy a közeljövőben újra nevesebb daraboknál is beledobják a nevét a kalapba.

A gép amúgy egy tipikus zsánermozi, amely képes végig lekötni, teszi ezt változatos akciókkal, szép képekkel, és egy-két olyan feszkós szituációval, amelynek következtében rendesen megállt bennem az ütő.

Szóval, aki egy régi vágású akciófilmre vágyik, annak A gép tökéletes választás lehet, minden percét imádni fogja, Gerard Butler rajongóinak szintén kötelező, a többiek meg ne várjanak túl sokat tőle, tényleg ennyit tud, egyszer megnézitek és mehettek is tovább, valószínűleg másnapra már nem is fogtok emlékezni rá. Mindenesetre szép próbálkozás volt Butlertől - remélem lesz ez majd jobb is!

10/6 - A géppel Gerard Butler nem váltja meg a világot, ám valahogy mégis képes volt végig a moziszékhez szegezni

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek