1 hónapnál régebbi cikk

Téli szünet: a lúzerek karácsonyánál nincs most jobb film a mozikban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Focus Features
Téli szünet: a lúzerek karácsonyánál nincs most jobb film a mozikban

Új karácsonyi klasszikus született. A Téli szünet (The Holdovers) azonban még véletlenül sem egy szirupos, gejl vígjáték, hanem egy okosan kitalált és megírt, érzelemdús emberi történet.

Úgy hozza az élet, hogy egy New England-i fiúiskola közutálatnak örvendő tanára (Paul Giamatti) és diákja (Dominic Sessa), valamint a fiát nemrég elvesztő menzavezető (Da'Vine Joy Randolph) kénytelen együtt tölteni a kéthetes karácsonyi szünetet az intézményben. Röviden ennyi a története az 1970 év végén játszódó, keserédes Téli szünetnek (The Holdovers), amit néhány napja már a magyar mozikban is meg lehet nézni. És érdemes is. Lássuk, mit kapunk a pénzünkért.

Először is két és negyed órányi vígjátékot, amin többször valóban hangosan fel lehet nevetni. A poénok nem erőltetettek, és szerencsére kerülik a fingós-böfögős vonalat, egy kivételtől eltekintve (Monet, Manet, Picasso, rotty). Azonban talán a vicceskedő vonalnál is fontosabb a Téli szünet második rétege, amit gondosan a poénok alá csomagoltak a készítők: a főszereplők mindenki számára átérezhető, szinte hétköznapian tapintható drámája.

Hiába beszél több nyelven az ókori történelmet betéve tudó Hunham professzor, ha a mindennapi életben nem igazodik ki. A negyvenes-ötvenes éveiben járó tanárnak nemcsak a nőkkel, hanem az alkohollal is komoly gondjai vannak, ráadásul egy különös betegség miatt egyre halszagúbb. 

Legalább annyira népszerűtlen a diákok között Angus Tully, mint tanára. A tinédzser fiú anyukája nemrég újra megházasodott, és a vakáció nulladik pillanatában arra kéri a fiát, hogy a régóta tervezett karibi utazás helyett inkább maradjon az iskolában. A bosszantó helyzetet csak tovább fokozza, hogy a srác végül tökegyedül marad az épületben a felnőttekkel, miután rajta kívül a többi hátrahagyott diák végül mégis le tud lépni egy közös síelésre.

Mindkettejüknél átérezhetőbb azonban a szakácsnő tragédiája. Mary Lamb nemrég vesztette el fiát, ezért nem is igazán akar karácsonyozni, ehelyett egyik cigarettáról a másikra gyújtva bögréből szopogatja a whiskey-t, miközben nyári kvízműsorok ismétlését nézi a tévében.

Nem meglepő, hogy a behavazott iskolában rekedt három főszereplő épp azt hozza ki ilyen körülmények között egymásból, ami szinte mindenkivel történne a valóságban is egy hasonló esetben. A mások problémáit kiválóan látják és a megoldást is, míg a saját bajaikat legszívesebben a szőnyeg alá söpörnék. Csakhogy ezt a többiek nem hagyják. Ebből pedig az utóbbi idők egyik legszívmelengetőbb mozija, és talán egy új karácsonyi klasszikus kerekedik.

A Téli szünet Alexander Payne sorozatban nyolcadik filmje, de talán a legjobb a 2004-es Kerülőutak (Sideways) óta. Nem meglepő, hogy a rendező új filmjét öt kategóriában is Oscarra jelölték. A szakértők szerint szinte biztosra vehető a szakácsnőt alakító Da'Vine Joy Randolph díja a legjobb női mellékszereplők között, és ha nem Cillian Murphy kapja a férfi főszereplők Oscarját az Oppenheimerért, akkor minden bizonnyal a Téli szünet gülüszemű professzorát alakító Paul Giamattit díjazzák majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek