2 évnél régebbi cikk

A Volánbusz folytatja a járműfiatalítást Fejér megyében
·KözlekedésVolánbusz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A Volánbusz folytatja a járműfiatalítást Fejér megyében
·KözlekedésVolánbusz·Utolsó frissítés: undefined

Tovább fiatalodik Fejér megye járműállománya. Az elmúlt hetekben 21 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát.

A csuklós járművek annak a 204 darabos flottának a tagjai, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel  - olvasható az Önkormányzati Kommunikációs Központ közleményében.

Hamarosan 6 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló busz is érkezik a megye útjaira a Kravtex Kft. jóvoltából. 

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós MAN Lion’s City GL A23 autóbusz több ütemben, augusztus végéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében.

A korszerű autóbuszokkal Fejér megyében a Székesfehérvár-Csákvár, Székesfehérvár-Várpalota, Székesfehérvár-Szabadegyháza, Székesfehérvár-Sárosd, Székesfehérvár- Sárszentágota, Székesfehérvár-Polgárdi, Székesfehérvár-Jenő, Dunaújváros-Dunavecse-Apostag, Dunaújváros-Nagyvenyim, Dunaújváros-Mezőfalva és Dunaújváros-Kulcs autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósak, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők.

Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6d besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Hamarosan 6 darab – a Kravtex Kft. által gyártott - Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is érkezik a megyébe, melyek a Budapest-Dunaújváros, Dunaújváros-Veszprém és Dunaújváros-Győr viszonylatokon közlekednek majd.

A járművek 71 fő egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utastérben USB töltőpontokkal is rendelkeznek.

Vargha Tamás, országgyűlési képviselő elmondta: „Nagy örömmel tölt el, hogy 21 darab új, környezetkímélő csuklós autóbusz állt szolgálatba Székesfehérváron és vonzáskörzetében Fejér megyében.

A közösségi közlekedés fejlesztése nélkül nem beszélhetünk Magyarország zöld és fenntartható jövőjéről. Mindannyiunk életét meg fogja könnyíteni, ha ki tudunk alakítani egy olyan fejlett közösségi közlekedési infrastruktúrát, melynek hatására az emberek nem autóba ülnek, hanem inkább buszra vagy vonatra szállnak.

E vízió megvalósításának az egyik lépcsője ez a mostani buszbeszerzés is, mely jelentősen csökkenteni tudja a kibocsátott káros anyagok mennyiségét, de közben komoly minőségi előrelépést fog jelenteni az utazás komfortjában is.”

Varga Gábor országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a választókerülete is kapott az új autóbuszokból, melyeket remélhetőleg balesetmentesen, a közösség javát szolgálva, lehetőleg minél hosszabb ideig tudnak majd működtetni. Köszönetét fejezte ki a Volánbusznak a beszerzésért és a kormánynak az anyagi feltételek biztosításáért.
 
„Pannónia szívét és a Velencei-tavat egy viszonylatban, a Székesfehérvár-Csákvár vonalon érinti a beszerzés. Örömteli, hogy a megye ezen része is élvezheti az új járműveket, és az itt élők várják a következő újításokat” – fogalmazott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.
 
Törő Gábor országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki Jenő, Polgárdi, Kőszárhegy, Szabadbattyán térsége lakói nevében, hogy egy új, modern buszparkkal látják el a településeket.
 
„A közösségi közlekedés az elmúlt években óriási lépéseket tett a XXI. század irányába. A vasúti beruházásokat tekintve megújult a Budapest – Székesfehérvár és a Budapest – Balaton vasútvonal, valamint a pályaudvar. Elérkezett az autóbuszok ideje: elindult a fehérvári helyi buszflotta cseréje, most pedig új helyközi járatok álltak forgalomba.

Az igazi koronát az intermodális központ fogja jelenteni, melynek előkészítő munkálatai a záró szakaszhoz értek” – fogalmazott Róth Péter alpolgármester, aki köszönetét fejezte ki a Volánbusznak az új járműbeszerzésekért.

Az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik idén, aminek eredményeként rövid időn belül már másodszor jelenhetjük be a megyében élőknek új járművek érkezését – hívta fel a figyelmet dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: „Augusztusban összesen 24 Credobus Econell 12 típusú autóbuszt állítottunk forgalomba Fejér megye helyi és helyközi közlekedésében, ezeket most újabb 27 darab, mintegy 2,5 milliárd forint összértékű, környezetkímélő, kényelmes és modern jármű követi.

 A korszerűsítésnek köszönhetően a megye autóbusz-állományának átlagéletkora 4 évvel, ezen belül a csuklósoké csaknem 7 évvel csökken. A korszerűsítéssel éves szinten több mint 4 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást. Legfőbb célunk, hogy a Volánbusz valóban versenyképes, megbízható és környezetkímélő alternatívát kínáljon az egyéni közlekedéssel szemben.”

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 82 darab új autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben.

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat.

A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként idén év végig 1700 korszerű jármű áll forgalomba Magyarország útjain, jövőre pedig közel 800 járművet tervez beszerezni a társaság. A 2018-ban indult jármű-fiatalítási program keretében a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul a jövő év végéig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek