2 évnél régebbi cikk

"Hazamenjek a flexért?" - Lakossági fórumot tartottak az elzárt Velence Korzó kerítéstövében
·HírekVelence Korzó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
"Hazamenjek a flexért?" - Lakossági fórumot tartottak az elzárt Velence Korzó kerítéstövében
·HírekVelence Korzó·Utolsó frissítés: undefined

Volt olyan büfés, akit bezártak, olyan hirtelen került fel a kerítés. A lakosok intézkedést várnak, az önkormányzat igyekszik jogi úton, törvényesen rendezni az ügyet.

Továbbra is kerítés zárja el a Velence Korzót, az üzemeltető GOMI Kft. karbantartásra hivatkozva zárta be a kapukat. Az ügy egyelőre jogi mederben folyik, ám a lakosok kevésbé türelmesek, azonnali megoldást szeretnének.

"Hazamenjek a flexért?" - hangzott el az egyik jelenlévőtől a keddi lakossági fórumon, amelyet Velence város polgármestere, Gerhard Ákos tartott a kerítések tövében. "Nem biztatnám a jelenlévőket a kerítésbontásra" - emelte ki a polgármester, hozzátéve, a az önkormányzat a lassabb, de törvényes utat választja. "Az önkormányzat birtokvédelmi eljárás indított a lezárást követően, hogy elbontsák a kerítést, de más bérlők is indítottak eljárást."

A terület ugyanis közcélú köztér, és bár ki van írva, hogy munkaterület a jelenleg elzárt rész, ám változtatási tilalom alatt áll, így be kellett volna jelenteni az önkormányzatnál, hogy milyen munkát végeznek. "Ez nem történt meg" - emelte ki Gerhard Ákos.

De nemcsak ennek a bejelentése nem történt meg, a lezárásról sem értesítette a GOMI Kft. a bérlőket. Volt olyan büfés, aki a büféjében aludt, majd arra ébredt, hogy be van zárva. 

"Mindenféle hivatalos, előzetes értesítés nélkül zárták le a területet" - ezt már a lakossági fórumon jelen lévő, egyik bérlő erősítette meg, aki elmesélte, jöttek reggel dolgozni, és nem tudtak bejutni, mert az egész terület le volt zárva.

"A működésünket ellehetetlenítették. Többségében helybeli munkavállalókat foglalkoztatunk, ők abból a bérből tartják fent a családjukat, amit mi adunk. Vagyis most őket is ellehetetlenítették" - hangzott el, ahogy az is, hogy - az egyébként a fórumon jelenlévő - A GOMI Kft. ügyvezetőjének fiai nem ritkán keresték meg a bérlőket szerződésen kívüli egyéb pénzügyi kérésekkel. 

Kapcsolódó
Közzétette Velence önkormányzata a Korzóval kapcsolatos igazságügyi szakértői véleményt, ami a szerződés felmondásához vezetett

A Velence Korzó üzemeltetője a rábízott köztulajdont nem tartotta karban, nem üzemeltette elvárt gondossággal - többek között ez áll abban a dokumentumban, amit Velence önkormányzata tett közzé.

Meddig tart a türelem?

Ez egy kulcskérdés az ügyben, a felszólaló lakosokon egyértelműen érezhető volt, hogy türelemből már egyre kevesebb van. Ráadásul az önkormányzat is lépéskényszerbe került, hiszen a beruházás európai uniós forrásokat is felhasznált, a fenntartási időszak lejárt, el kell számolnia a támogatással.

"Az ellenőrzés szakaszába lépett a projekt, amikor az összes, a pályázatban vállalt kötelezettséget teljesülését ellenőrzik, ha hiányosságot találnak, akkor az önkormányzatnak visszafizetési kötelezettsége lesz" - emelte ki Velence polgármestere.

Ám az esetleges hiányosságok megszüntetésére nincs módja jelenleg a birtokon kívül rekedt önkormányzatnak, a bérlő, GOMI Kft. pedig nem teszi.

"10 éve, amikor a korzó épült, ugyanitt álltunk a kerítés mellett, úgy éreztük, hogy ami itt történik, befolyásolja az életterünket" - idézte fel a lakossági fórum elején a kezdeteket a polgármester, majd röviden ismertette a teljes ügyet, aminek a mai állapota az, hogy újra itt állnak a kerítés tövében. "A Velence Korzó közösségi tér helyett üzleti vállalkozás lett, ami közpénzből épült meg. Minden jogi eszközzel fellépünk a mostani helyzet ellen, bízva abban, hogy a közvagyon megmentése nemcsak a velenceiek érdeke" - hangsúlyozta.

A teljes lakossági fórum megtekinthető:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek