2 évnél régebbi cikk

A műemlék és a monumentális modern találkozása - elképesztő épület születik Székesfehérvár belvárosában
·KultSzent István Király Múzeum·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
A műemlék és a monumentális modern találkozása - elképesztő épület születik Székesfehérvár belvárosában
·KultSzent István Király Múzeum·Utolsó frissítés: undefined

A Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása nemcsak a fehérvári történelem egy darabjának újjászületése, de a hozzáépítésre kerülő fogadótérrel valami egészen új és monumentális születik Székesfehérváron.

Az, hogy egy-egy város történelmének fontos ékköve megújul - szerencsére - manapság nem kirívó és egyedi eset. Székesfehérváron is számos épület kapott az elmúlt időszakban új köntöst, megőrizve közben hagyományát, esszenciáját. 

Ami viszont jelenleg a Szent István Király Múzeum Rendházépületével történik, valami egészen új, meglepő - és egyben lenyűgöző is. A "régi" épület felújítása már a végéhez ért, és egyértelműen látszik: megkapta azt a gondoskodást, amit egy ilyen korú épületnek adni kell ahhoz, hogy ismét abban a fényben tündököljön, amelyet megérdemel. 

Ahogy azt a szerdai bejáráson Sipos Tamás a kivitelező Fehérép Kft. ügyvezetője kiemelte, az átvételi eljárás le is zajlott, a vitrinek műszaki befejezése van hátra, ami már a beköltözés vagy inkább visszaköltözés első fázisa. 

"A múzeum felújításánál nem a kivitelezés bonyolultsága volt kihívás, hanem a műemléki védettsége. A műemlékvédelemmel együtt kellett dolgozni, folyamatosan egyeztettünk, melyek  azok a burkolatok, falazatok, vakolatok, amelyeket meg kell védeni, miközben nagyon komoly gépészeti és elektromos rendszert kellett kiépítenünk, ami értelem szerint nagyon sok vezetékkel, és így nagyon sok véséssel járt - mindezt úgy, hogy a műemlékvédelem egyértelmű álláspontja az volt: minden, ami régi, azt meg kell őrizni" - mondta el Sipos Tamás.

A felújítás másik részénél azonban egyértelműen nem a műemlékvédelem jelenti a kihívást, hiszen ami ott születik most, azt a belvárosi értékmegőrzés keretében szokatlannak is mondhatnánk, bár a Hiemer-ház felújítása talán előfutárnak, kezdetnek tekinthető. Ami ugyanis jelenleg épül a Rendház udvarán, a meglévő épület részeként, annak pontosabban annak előtereként, valami egészen monumentális és nagyon modern. 

A vas, a fém, az üveg és egy márványnak látszó műanyag találkozása

"Monumentális és modern épület lesz" - erősítette meg a bejáráson Sipos Tamás - "Kívülről üveg és fém felületek alkotják majd, belülről pedig a fém felületek ellenoldalán magas fényű corian burkolatot kap az épület, ami nagyon szépen tükröződik majd, látványos, modern belsőteret alakítva ki"

Bár egyelőre az előtér nagyjából 60 százalékos készültségi fokon áll, és a fekete corian burkolatból is mindössze egyetlen kis szakaszon láthattunk csak ízelítőt, a kicsit több mint félkész épület már így is lenyűgöző.

"Jelenlegi állás szerint tartható a márciusi átadási határidő" - ezt már Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondta el a bejáráson - "Sok munka van benne, hogy megvalósuljon ez a beruházás, mert az a célunk, hogy 2022-ben, az Aranybulla kikiáltásának 800-ik évfordulójára megnyílhasson a „Királyok és szentek - az Árpádok kora” című kiállítás, ami nemcsak Fehérvárnak, de egész Magyarországnak szól. Itt állítunk emléket azoknak az Árpád-házi királyoknak, akik Szent István óta ezt a nemzetet felépítették."

Az Árpád-ház Program részeként megvalósuló fejlesztés 5,1 milliárd forintba fog kerülni, és teljes egészében kormányzati támogatásból készül el. 

"Egy várost a közösségi, a sport és a kulturális élete tud meggyőződésem szerint formálni, és ezen belül is vannak fő színterei ennek, a kultúra tekintetében a múzeum minden városban ilyen hely, ilyen közösségi tér. A Szent István Király Múzeum ezt jelenti Székesfehérvár és a régió vonatkozásában egyaránt" - mondta el Cser-Palkovics András polgármester. - "Nagyon örülünk neki, hogy most teljes egészében fel tudjuk újítani, és annak is, hogy egy kicsit bővíteni tudjuk, új közösségi terek, kiállítótermek jöttek létre. A műemlék részek csodásan lettek helyre állítva, az új részek pedig jól illeszkednek a környezetbe. Minden olyan technikai dolog bekerült, ami szükséges ahhoz, hogy a világ bármely tájáról bármilyen értékes gyűjtemény fogadni tudjunk itt Székesfehérváron."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek