2 évnél régebbi cikk

Ezeket a műtéteteket, kezeléseket nem halasztják el a kórházak a koronavírus miatt
Ezeket a műtéteteket, kezeléseket nem halasztják el a kórházak a koronavírus miatt

Többek között az anesztezia nélkül végezhető beavatkazásokat, a daganatos betegek kezeléseit nem halasztják el a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt.

Aki már benn van a kórházban azt megműtik, de akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak néhány kivételtől eltekintve lemondják az operációját – olvasható abban a Népszava birtokába került levélben, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek.

Az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Hogy legyen elegendő humánerőforrás a COVID-osztályokon, ezért a tervezhető műtéteket korlátozzák.

„Lehetőség szerint a műtétre már befektetett betegek esetében a beavatkozások még történjenek meg, senkit ne küldjünk haza, ha már az osztályra felvettük! A be nem fektetett, de műtéti halasztás miatt érintett betegek megkeresése történjék empatikusan: kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat." - fogalmazott a főigazgató, aki kitért arra is, hogy elsősorban az anesztéziát igénylő tervezett beavatkozások korlátozhatók.

Az anesztézia nélkül végezhető műtétek (pl. szemészet) megtartására törekedni kell. A daganatos megbetegedéssel összefüggő és sürgősségi (a kezelés elmaradása potenciálisan életveszélyt vagy maradandó egészségkárosodást okozhat) beavatkozások továbbra is korlátozás nélkül kell biztosítani.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek