Így lesz tökéletes a libasült Szent Márton napjáraÍgy lesz tökéletes a libasült Szent Márton napjára
Hol lehet libát venni Fehérváron?
Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hol vehetünk Márton napra libát Székesfehérváron? A nagyobb hipermarketeket leszámítva például a Városi Piacon, ahol több baromfis standon is lehet kapni libacombot, libamellet, libazúzát, vagy ha nagymamámként urizálni szeretnénk, akkor libamájat.
A tökéletes libacomb
Ha minimál előkészítéssel szeretnénk megúszni a lakomát, akkor a legegyszerűbb libacombot sütni. Ízesítéstől függetlenül ebben az esetben a következőkre kell figyelni:
- a combok mindig a bőrös részükkel legyenek felfele
- A tepsibe a combok alá tegyünk mindig folyadékot, mert ettől lesz puha. A folyadék lehet víz, de sokkal finomabb, ha bort használunk.
- Az első fél órában csavarjuk fel 200 fokra sütőt, hogy ropogós legyen a bőre! Utána bő 2,5 és 3 órát süssük 170 fokon, így annyira puha lesz a hús, hogy szinte leomlik a csontról.
Az ízesítés tulajdonképpen mindegy. A só, bors mellett dobhatunk a tepsibe például fél vöröshagymát, egész fokhagyma gerezdeket, répát, almát, narancsot, citromot, céklát, de még tököt is… Kis túlzással bármit, ami épp otthon van a hűtőben. A libacomb mellé persze stílusosan párolt káposztát is tálalhatunk, de tört krumplival is nagyon finom.
A tökéletes libamell
Ha nem szeretnénk fél napot a sütő előtt tölteni, akkor süssünk libamellet serpenyőben. Első lépésben a szeleteket jó alaposan megmossuk. Eltávolítjuk a véletlenül rajta maradt tolldarabkákat. Sózzuk, borsozzuk.
Egy éles késsel először vízszintes, majd függőleges vonalakat vágunk a mellen lévő hájba, hogy a zsírja ki tudjon sülni. A serpenyőt szárazon előmelegítjük, majd a hájas oldallal lefelé elkezdjük pirítani a libamellet. Fél deci vizet lehet alá tenni, nehogy megégjen az elején a hús alja. Nagyjából két-három perc alatt mindegyik oldal szép pirosas-lilás kérget kap, és már tehetjük is őket a száznyolcvan fokra légkeveréses fokozatban előmelegített sütőbe.
Ebben az esetben célszerű a tepsi helyett a rácsot használni, mert a hús sokkal könnyebben megpuhul. Innentől kezdve a libamell nagyjából húsz perc alatt szép rozéra sül. Aki teljesen szeretné átsütni, az még hagyja plusz tíz percre a sütőben.