2 évnél régebbi cikk

Így lesz tökéletes a libasült Szent Márton napjára
·GasztroMárton-nap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Így lesz tökéletes a libasült Szent Márton napjára
·GasztroMárton-nap·Utolsó frissítés: undefined

Ki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik – tartja a mondás. Igen ám, de hogyan kell úgy megsütni a libát, hogy ropogós legyen a bőre és belül olyan omlós legyen a hús, hogy szinte leolvadjon a csontól. Mutatunk néhány praktikát!

Hol lehet libát venni Fehérváron?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hol vehetünk Márton napra libát Székesfehérváron? A nagyobb hipermarketeket leszámítva például a Városi Piacon, ahol több baromfis standon is lehet kapni libacombot, libamellet, libazúzát, vagy ha nagymamámként urizálni szeretnénk, akkor libamájat. 

Kapcsolódó
Ki is volt Szent Márton?

Szent Márton, az önzetlen katona egy ókori szent, aki – a történeti források szerint Kr. u. 316-ban vagy 317-ben – Savariában, a mai Szombathelyen született pogány családba.

A tökéletes libacomb

Ha minimál előkészítéssel szeretnénk megúszni a lakomát, akkor a legegyszerűbb libacombot sütni. Ízesítéstől függetlenül ebben az esetben a következőkre kell figyelni: 

  • a combok mindig a bőrös részükkel legyenek felfele
  • A tepsibe a combok alá tegyünk mindig folyadékot, mert ettől lesz puha. A folyadék lehet víz, de sokkal finomabb, ha bort használunk.
  • Az első fél órában csavarjuk fel 200 fokra sütőt, hogy ropogós legyen a bőre! Utána bő 2,5 és 3 órát süssük 170 fokon, így annyira puha lesz a hús, hogy szinte leomlik a csontról.

Kívül ropogós, belül szaftos

Kiss László

Az ízesítés tulajdonképpen mindegy. A só, bors mellett dobhatunk a tepsibe például fél vöröshagymát, egész fokhagyma gerezdeket, répát, almát, narancsot, citromot, céklát, de még tököt is… Kis túlzással bármit, ami épp otthon van a hűtőben. A libacomb mellé persze stílusosan párolt káposztát is tálalhatunk, de tört krumplival is nagyon finom.

A tökéletes libamell

Ha nem szeretnénk fél napot a sütő előtt tölteni, akkor süssünk libamellet serpenyőben. Első lépésben a szeleteket jó alaposan megmossuk. Eltávolítjuk a véletlenül rajta maradt tolldarabkákat. Sózzuk, borsozzuk.

Egy éles késsel először vízszintes, majd függőleges vonalakat vágunk a mellen lévő hájba, hogy a zsírja ki tudjon sülni. A serpenyőt szárazon előmelegítjük, majd a hájas oldallal lefelé elkezdjük pirítani a libamellet. Fél deci vizet lehet alá tenni, nehogy megégjen az elején a hús alja. Nagyjából két-három perc alatt mindegyik oldal szép pirosas-lilás kérget kap, és már tehetjük is őket a száznyolcvan fokra légkeveréses fokozatban előmelegített sütőbe.

A sütésnél az időre nagyon kell figyelni

Kiss László

Ebben az esetben célszerű a tepsi helyett a rácsot használni, mert a hús sokkal könnyebben megpuhul. Innentől kezdve a libamell nagyjából húsz perc alatt szép rozéra sül. Aki teljesen szeretné átsütni, az még hagyja plusz tíz percre a sütőben. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek