4 évnél régebbi cikk
Könnyű és egyszerű kovászos uborka receptKönnyű és egyszerű kovászos uborka recept
A nyár abszolút slágere a kovászos uborka, amit a hiedelmekkel ellentétben elkészíteni is könnyű és egyszerű. Íme, egy kipróbált recept.
A kovászos uborka elkészítését hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni, pedig egyáltalán nem bonyolult és különösebb gasztronómiai jártasságot sem igényel, továbbá a konyhatündér-képzőt sem kell kijárni ahhoz, hogy finom és roppanós savanyúságot tudjunk készíteni.
Ezt azért is merem bizton állítani, mert én sem vagyok egy ötcsillagos gasztrocsászár, mégis sikerült.
Hozzávalók
- 3 literes befőttes üveg
- Körülbelül 1,5 kg uborka
- 1 közepes fej fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb szelet kovászos kenyér
- 2,5 evőkanál só
- 2,5 liter víz
- Ami nagyon fontos: az üveget jól mossuk el, hogy biztosan szennyeződésmentes legyen!
- Forraljuk fel a vizet a sóval, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- Az uborkát jól mossuk meg, ha vannak szőrei, akkor dörzsöljük le.
- A szép, tiszta uborkánkat szabadítsuk meg mindkét végétől, hogy ne legyen keserű az elkészült mű.
- Vágjuk be hosszában négy cikkelyre úgy, hogy a két végén legalább 1-1 centi maradjon, vagyis ne váljon szét az ubi.
- pucoljuk meg a fokhagymát, mossuk meg a kaprot.
- Az üveg aljára tegyük be a kapor és a fokhagyma felét.
- Jöhetnek az uborkák: szép szorosan, katonásan egymás mellé tegyük őket az üvegbe. (Nekem ez sosem sikerül rendesen...)
- Az uborkarakás tetejére jöhet a kapor és a fokhagyma másik fele.
- Öntsük fel a sós lével úgy, hogy az üveg nyakának aljáig érjen.
- Jöhet a kenyér zárásnak, illetve még egy kis víz, hogy ellepje a kenyeret.
- Fontos: mindig vízben álljon a kenyér, különben megpenészedhet. Éppen ezért a maradék sós vizet ne öntsük ki, azzal pótoljunk, ha úgy látjuk, hogy párolgott a levünk.
- A tetejére tegyünk tányért, és indulhat az érés.
- Ne tegyük túlzottan meleg helyre, mert akkor töttyedt uborkáink lesznek. Nekem folyamatosan árnyékban voltak, ámde ehhez extra meleg nyári napok párosultak, és a kisebb ubiknak a belseje így is puhább lett.
- Az általános itiner szerint 2-3 nap kell ahhoz, hogy a kellő állapotot elérjék az uborkák. Én két és fél nap után fejeztem be a műveletet.
- Kóstoljuk meg a művünket,és ha késznek nyilvánítjuk, akkor az uborkákat szedjük ki, majd tegyük át tálba, tartóba, üvegbe.
- A levet szűrjük le, és öntsük fel az uborkákat vele úgy, hogy ellepje őket.
- Mehet a hűtőbe, hiszen a kovászos uborka hidegen a legfinomabb!
Borítókép: PB