3 évnél régebbi cikk

Könnyű és egyszerű kovászos uborka recept
·Gasztrokovászos uborka·Utolsó frissítés: undefined
Könnyű és egyszerű kovászos uborka recept
·Gasztrokovászos uborka·Utolsó frissítés: undefined

A nyár abszolút slágere a kovászos uborka, amit a hiedelmekkel ellentétben elkészíteni is könnyű és egyszerű. Íme, egy kipróbált recept.

A kovászos uborka elkészítését hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni, pedig egyáltalán nem bonyolult és különösebb gasztronómiai jártasságot sem igényel, továbbá a konyhatündér-képzőt sem kell kijárni ahhoz, hogy finom és roppanós savanyúságot tudjunk készíteni.

Ezt azért is merem bizton állítani, mert én sem vagyok egy ötcsillagos gasztrocsászár, mégis sikerült.

Hozzávalók

  • 3 literes befőttes üveg
  • Körülbelül 1,5 kg uborka
  • 1 közepes fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb szelet kovászos kenyér
  • 2,5 evőkanál só
  • 2,5 liter víz
  • Ami nagyon fontos: az üveget jól mossuk el, hogy biztosan szennyeződésmentes legyen!

  • Forraljuk fel a vizet a sóval, majd hagyjuk langyosra hűlni.

  • Az uborkát jól mossuk meg, ha vannak szőrei, akkor dörzsöljük le.

  • A szép, tiszta uborkánkat szabadítsuk meg mindkét végétől, hogy ne legyen keserű az elkészült mű.

  • Vágjuk be hosszában négy cikkelyre úgy, hogy a két végén legalább 1-1 centi maradjon, vagyis ne váljon szét az ubi.

  • pucoljuk meg a fokhagymát, mossuk meg a kaprot.
  •  Az üveg aljára tegyük be a kapor és a fokhagyma felét.

  • Jöhetnek az uborkák: szép szorosan, katonásan egymás mellé tegyük őket az üvegbe. (Nekem ez sosem sikerül rendesen...)

  • Az uborkarakás tetejére jöhet a kapor és a fokhagyma másik fele.

  • Öntsük fel a sós lével úgy, hogy az üveg nyakának aljáig érjen.

  • Jöhet a kenyér zárásnak, illetve még egy kis víz, hogy ellepje a kenyeret.

  • Fontos: mindig vízben álljon a kenyér, különben megpenészedhet. Éppen ezért a maradék sós vizet ne öntsük ki, azzal pótoljunk, ha úgy látjuk, hogy párolgott a levünk.

  • A tetejére tegyünk tányért, és indulhat az érés.
  • Ne tegyük túlzottan meleg helyre, mert akkor töttyedt uborkáink lesznek. Nekem folyamatosan árnyékban voltak, ámde ehhez extra meleg nyári napok párosultak, és a kisebb ubiknak a belseje így is puhább lett.

  • Az általános itiner szerint 2-3 nap kell ahhoz, hogy a kellő állapotot elérjék az uborkák. Én két és fél nap után fejeztem be a műveletet.
  • Kóstoljuk meg a művünket,és  ha késznek nyilvánítjuk, akkor az uborkákat szedjük ki, majd tegyük át tálba, tartóba, üvegbe.

  • A levet szűrjük le, és öntsük fel az uborkákat vele úgy, hogy ellepje őket.

  • Mehet a hűtőbe, hiszen a kovászos uborka hidegen a legfinomabb!
Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek