Nápolyi Pizzák Éjszakája: két helyen is féláron lehet pizzázni csütörtök este Fejérben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Nik Owens
Nápolyi Pizzák Éjszakája: két helyen is féláron lehet pizzázni csütörtök este Fejérben

Nem véletlenül ünneplik a pizzát világszerte szeptember 19-én. Aki nem akar idén kimaradni a jóból, mindenképpen foglaljon jó előre asztalt magának.

Eddig egy székesfehérvári és egy úrhidai pizzéria csatlakozott az idei Nápolyi Pizzák Éjszakájához Fejér vármegyéből. A hagyományosan szeptember 19-én tartott pizzaünnepet sorozatban másodszor tartják meg Magyarországon is. A tavalyihoz hasonlóan idén is féláron kínálják egyes pizzáikat a csatlakozó éttermek 18 és 23 óra között.

Fejérből a székesfehérvári Mauro Étteremben és az úrhidai Arany24 Pizzéria és Bistróban lehet kedvezményesen pizzázni, derül ki az esemény honlapjáról. Itt egyébként felhívják a figyelmet arra is, hogy érdemes előre helyet foglalni a kiszemelt étterembe, nehogy lemaradjunk a csütörtöki pizzázásról.

Miért éppen szeptember 19.?

A Nápoliy Pizzák Éjszakája nem véletlenül esik egybe a dél-olaszországi város védőszentjének ünnepével. San Gennaro, azaz Szent Januáriusz éppen ezen a napon halt meg Kr. u. 305-ben, az ő nevéhez kötődik a nápolyi vércsoda. Ennek lényege, hogy a püspök szent ampullákban őrzött, megalvadt vére folyékonnyá válik.

A hagyomány szerint a vérereklyét San Gennaro halála után gyűjtötték össze, és ma is a nápolyi székesegyházban őrzik.  Az ampullákban található vér normál állapotban szilárd, de ha a szertartás során folyékonnyá válik, azt jó jelnek tekintik, és a városra áldást hozó év várható. Ha a vér nem válik folyékonnyá, az a hiedelem szerint rossz előjel lehet, és valamilyen katasztrófa közeledtét jelzi.

A Nápolyi Pizzák Éjszakájáról

Azt tehát már tudjuk, hogy miért szeptember 19-én ünneplik, de azt még nem, hogy hogyan. A pizza, mint Nápoly egyik ikonikus étele, különleges helyet foglal el a város kulturális örökségében, és így a nápolyi pizzák éjszakája (La notte della pizza napoletana) ezen a napon összekapcsolódik a város ünnepi eseményeivel, így tisztelegve a hagyományok és a kulináris örökség előtt. 

Az esemény eredetileg azért jött létre, hogy megőrizzék a pizza történelmét és hagyományait, hiszen Nápolyban született meg a mai értelemben vett pizza. Különösen híres a Pizza Margherita, amelyet 1889-ben készítettek először Savoyai Margit olasz királynénak. A hagyományos feltétek, vagyis a piros paradicsom, a fehér mozzarella és a zöld bazsalikom éppen ezért az olasz zászló színeit szimbolizálják.

A szeptember 19-i ünnep során Nápolyban a pizzamesterek különleges bemutatókat tartanak, és a legautentikusabb pizzákat kínálják fatüzelésű kemencékben sütve. Mára az esemény nemcsak Nápolyban, hanem világszerte ismert, melynek során pizzériák és éttermek különleges akciókkal és programokkal ünneplik meg a pizza napját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek