2 évnél régebbi cikk

Szellemirtók - Az örökség (Ghostbusters: Afterlife) kritika: ez a folytatás sem lett méltó örököse a nagy elődöknek, de ez még meglep bárkit is?
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Columbia Pictures Corporation
Szellemirtók - Az örökség (Ghostbusters: Afterlife) kritika: ez a folytatás sem lett méltó örököse a nagy elődöknek, de ez még meglep bárkit is?
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined

Bár a Szellemirtók meghatározó brandje volt gyerekkoromnak, egyáltalán nem vártam a rebootot. Mert már a trailerekből is kiderült, hogy semmit sem kapok abból, amit a régi mozik árasztottak magukból. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Szellemirtók - Az örökség! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Jesszus, hát hol is kezdjem az én régmúltra visszanyúló, szellemirtós történeteimet? Talán az elején, ugye? Haha. 

Szóval a Szellemirtókkal első körben a várva várt hétvégi rajzfilmdömping során ismerkedtem meg, amikor is Jónás Rita, a Kölyökklub akkori műsorvezetője egy ismeretlen címet harangozott be a nézőknek. Az igazi szellemirtók... biztos jó móka lehet, de amúgy vannak nem igazi szellemirtók is? Mindegy.

Aztán ahogy felcsendült a főcím, egyből tudtam, hogy imádni fogom, így egy olyan rejtélyekkel és szörnyecskékkel teli útra léptem rá, amelyről talán sosem tértem le igazán. Nincs mese (vagyis ebben az esetben van), a Szellemirtók az egyik kedvenc franchise-ommá nőtte ki magát.

Ez pedig a számtalan eszeveszett protonsugaras kalandnak, A szellemirtók legújabb kalandjainak (amelyről a mai napig nem értem, hogy nem készült élőszereplős mozi vagy akármi), majd ahogy idősebb lettem, a két legendás szellemes filmnek volt köszönhető. Nem is beszélve a videójátékokról és arról a rengeteg játékfiguráról, amelyet az évek során gyűjtögettem össze. Szóval elég rendesen kimaxoltam a rajongást.

Aztán egyszer csak huss és pöcc, minden szertefoszlott, ugyanis a Szellemirtók-brand szó szerint eltűnt a süllyesztőben. Hosszú, hosszú évekig semmit nem lehetett hallani róluk, míg nem a semmiből megszellőztettek egy olyan hírt, hogy készül az új Szellemirtók, csajokkal. Nos, ez 2016-ban be is következett, de akkorát zakózott, hogy a fal adta a másikat. Bocs.

Éppen ezért senki nem értette, hogy mit akarnak a Sonynál, amikor pár évre rá bejelentették a Szellemirtók - Az örökséget, amely aztán tényleg az igazi folytatása lesz a klasszikus produkcióknak. Hát persze, csak nem tanul Hollywood...

Sztori

Miután a híresen hírhedt Dr. Egon Spengler meghalt, lánya, Callie (Carrie Coon), illetve unokái, Phoebe (Mckenna Grace) és Trevor (Finn Wolfhard) főleg az adósságaik elől menekülve az öreg oklahomai farmjára teszik át székhelyüket, hátha így sikerül összekapniuk magukat.

Aztán miután a gyerekek kicsit kutakodnak a placcon, egyrészt felfedezik Spengler szellemirtós kütyüit, másrészt olyan rejtélyt lepleznek le, amely - nem túl meglepően - az egész világ jövőjére befolyással lehet. Mi több, anno Egon emiatt hagyott ott csapot-papot (ami miatt csemetéje rendesen fúj rá), hogy lényegében megmentse az emberiséget.

Így hát a fiatalok összetrombitálják a helyi menő csávókat, és miután újra elszabadulnak a szellemek, maguk próbálnak rendet tenni a rosszarcok között. Persze azért nem árt egy kis erősítés... de pszt!

Karakterek

Borzasztóan szomorú voltam, amikor az előzetesekből megtudtam, hogy a Szellemirtók - Az örökség főszereplői lényegében gyerekek lesznek. Értem én, hogy a fiatalabb célközönség miatt, meg a film is eleve egy könnyedebb hangvételű alkotás, kell a vérfrissítés, bla-bla-bla. De számomra hatalmas csalódás volt még akkor is, ha olyan nagyobb nevet is meg tudtak szerezni a projekthez, mint például Finn Wolfhard.

Akin amúgy rengeteget agyaltam a mozi után, ugyanis szerintem semmit nem fejlődött az évek alatt. Legalábbis kiugróan biztos nem. Persze azért vannak pozitívabb alakításai is, de a Szellemirtókban lényegében ugyanazokat a fejeket vágta, mint a Stranger Thingsben. Ja, mert ugyanaz a színész! Oké, de érezhetően meg sem erőltette magát, így szerintem folyamat ahhoz a szerephez nyúlt vissza, amit a legtöbbször kellett megformálnia. Biztos, ami biztos.

Na, viszont Paul Rudd (mert amúgy ő is feltűnik a filmben) minden percét imádtam. Ugyanazt a vicceskedő figurát hozza, mint lényegében minden mozijában, de olyan jól csinálja, hogy egyszerűen nem lehet rá haragudni. Konkrétan azon kaptam magam, hogy már amikor felbukkant a vásznon, vigyorra állt a szám. Meg sem kellett szólalnia... zseniális! Vele van az erő, na!

Jó választásnak bizonyult még Mckenna Grace is Phoebe bőrében, akit egy az egyben Egon örökösének szántak. És mit mondjak? Piszok jól állt neki! Nem is beszélve arról, hogy lelkesedése és rajongása a szellemirtós mütyürkékért, na, meg ahogy beleássa magát a múltba, egy az egyben megtestesít minden rajongót, aki a nagy klasszikusokon nőtt fel. Szóval kicsit néző, kicsit Spengler, de a lényeg, hogy Grace volt az egyetlen teljesen értékelhető szereplője a Szellemirtók - Az örökségnek. Csak így tovább!

Összegzés

Az a baj, hogy meglesve a Szellemirtók - Az örökséget, egyszerűen nem értem, mit akartak a készítők ezzel a mozival, meg úgy az egész franchise-zal. Mert amúgy jópofa meg minden, de valahogy erőltetettnek és abszolút feleslegesnek éreztem az egészet.

De úgy néz ki, ez a fajta baromság még mindig trend Hollywoodban, annak ellenére is, hogy az ilyen folytatásos újragondolások rendre beleállnak a földbe. És nem tanulnak belőle, bezsebelik a sok pénzt, mert a rajongók úgyis megnézik, aztán jöhet a következő brand, amit tönkre lehet vágni.

A Szellemirtók - Az örökség is tök jó, hogy elkészült, de meg merem kockáztatni, egyrészt a Sonynál eszük ágában sincs folytatni (ami amúgy remek döntés lenne), ergo semmi koncepció nincs a projekt mögött, másrészt pár hét múlva úgy elfelejti az egész világ, mint azt a 2016-os förmedvényt. Talán még annál is gyorsabban, mert ezen nem lehet annyit csámcsogni. Vagyis lehet, de nem érdemes, mert amire odáig eljuttok, bele fogtok fáradni a sok értetlenkedésbe.

Na, mindegy is, a lényeg, hogy akik az új darabtól a klasszikus Szellemirtók-mozikhoz hasonló szórakozást remélnek, azok hatalmasat fognak csalódni. Ettől függetlenül egyszer mindenképpen lessétek meg, ugyanis a nosztalgiafaktor a tetőt verdesi, így a visszautalások azért okozhatnak kellemesebb perceket. Ja, és sok harapnivalóval készüljetek, kelleni fog!

10/6 - Egy szellemirtós történetnek elmegy, de korántsem ütött akkorát, mint azt sokan várták

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek