2 évnél régebbi cikk

Bántál már meg elküldött e-mailt? Ezekre figyelj kattintás előtt!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google
Bántál már meg elküldött e-mailt? Ezekre figyelj kattintás előtt!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az online tér személytelensége igen gyakran tesz minket fellengzőssé, túlzottan magabiztossá, melyből könnyen kerekedhet kellemetlen szituáció, akár akaratunk ellenére is. Mutatjuk, mire kell figyelni a nagy üzengetés közepette!

A közösségi oldalakon folytatott kommunikáció sok esetben már-már olyan szinten van, hogy az pszichiátriai eset. Gyakran egymást közelről sem ismerő felhasználók bántják egymást verbálisan úgy, hogy a másik személyiségét, mondandójának lényegét kicsit sem ismerik. Persze erre a mai rettentően szabados világban mindenkinek lehet némi joga, de aki a bántást kapja annak is lehetnek jogai. 

Azonban a közösségi médiában tapasztalható időnkénti rettentően felfokozott hangulaton túl is akad olyan területe az írásos kommunikációnak, ahol érdemes figyelni a legépelt gondolatainkra.

Az online világ előtt, míg levelet csak a távoli rokonnak írtunk, nem voltak ilyen problémák. Azonban mióta a levelezés is átköltözött a billentyűzetre, azóta kicsit más a helyzet. Naponta rengeteg privát és céges e-mail között élünk, melyek mind-mind örökre nyomot hagyó darabok lesznek az idő múlásával. Ócska közhelynek számít, hogy az internet nem felejt, ellenben nagyon is igaz.

Sok elrettentő és kellemetlen helyzet kerekedik heti gyakorisággal a meggondolatlan e-mail-küldésből. Egy-egy kéretlen, hirtelen felindultságból billentyűzetre dobott átgondolatlan üzenet akár az állásunkba is kerülhet, mely szakmai szempontból később igen fájdalmas tud lenni. De ugyanígy komoly családi vitákat is könnyen kipattinthatunk egy rossz címre küldött e-maillel.

Mondhatja bárki, hogy mi emberek ilyenek vagyunk és az internet előtt is voltak ilyen helyzetek. Sőt, lesznek is! Azonban míg húsz éve a gondolatainkat nem tudtuk csak úgy odavetni a másik arcába, addig manapság ehhez igazából elég pár kattintás. Régen mire gondolatunkat meg tudtuk osztani a másik féllel, addig legalább órák teltek el, nem ritkán napok.

Volt időnk átgondolni a mondandónkat, esetleg átértékeltük a helyzetet, vagy legalább volt időnk lehiggadni és nyugodtan kommunikálni. Ellenben napjainkban…

Ezekre érdemes figyelni e-mail íráskor!

Automatikus címzett kitöltés

minden levelező alkalmazás elmenti korábbi partnereink mail-címét. Gyakran ezek a címek becenevekkel kerülnek a címtárunkba, vagy ha nem adunk meg nevet, akkor meg a partner mail-címével kerül be a címtárba. Azonban a mail-címek igen gyakran olyan formátumúak, melyekből nehéz következtetni a címzettre. Ha csak nem tudjuk fejből is a címzett mail-címét.

Érdemes figyelni a címzett beírásánál, hogy a program kinek a mail-címét kínálja fel automatikusan az első pár karakter begépelése során. Ha nem vagyunk biztosak, akkor inkább a címtárból keressük ki a szükséges címet és ne bízzuk az automatikus kiegészítésre a címzett kilétét. Így elkerülhető a téves címzés. Esetleg praktikus tud lenni, ha először megírjuk levelünket, és csak a végén keressük ki levelünk címzettjét.

Több címzett, válasz mindenkinek

Válasz írásakor van lehetőségünk csak a küldőnek válaszolni, de arra is van lehetőségünk, hogy a küldő által címzett listára felvett összes címzettnek (Válasz mindenkinek) egy kattintással elküldjük válaszunkat. A Válasz mindenkinek előtt nézzük meg, hogy kik is fogják megkapni levelünket, és ennek fényében írjuk válaszunkat.

Csatolt fájlok a levében

Ha szükséges egy fájlt elküldenünk, akkor érdemes azt kétszer is megnézni, hogy biztos azt a fájlt akarjuk-e elküldeni. Kínos tud lenni egy nem megfelelő helyre küldött csatolmány, mely akár kisebb-nagyobb munkahelyi konfliktushoz is vezethet. Én ilyen esetekben, a fájl becsatolása előtt meg szoktam nyitni a szükséges fájlt és beleolvasok, hogy tuti erre van-e éppen szükségem.

Hirtelen felindultság

A felfokozott hangulat, a feszültség, az idegesség nem jó társ levélíráskor. Könnyen olyan gondolatok is billentyűt foghatnak, melyeket egy személyes egyeztetés alkalmával biztos nem vágnánk a másik fejéhez. Ne tegyük ezt levélíráskor sem! Szedjük össze gondolatainkat és nyugodjunk le, csak ezt követően gépeljünk!

Ne bizalmaskodjunk!

Amennyiben mondandónk, bármely okból túl bizalmas, és annak nyilvánosságra kerülése később kellemetlen lenne, inkább le se írjuk. Jobb az ilyeneket személyesen egyeztetni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek