2 évnél régebbi cikk

Öt alulértékelt karácsonyi film
·Filmkarácsonyi film·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/VertigoMediaKft
Öt alulértékelt karácsonyi film
·Filmkarácsonyi film·Utolsó frissítés: undefined

Ha már dögunalmas Kevin, és az Igazából szerelem is fejből megy, itt az ideje új ünnepi kedvencet keresni. A választék széles: van jó dán és norvég karácsonyi film, de egy kevésbé ismert, Magyarországhoz ezer szállal kötődő amerikai klasszikust is ajánlunk.

Családi karácsony

A Családi karácsony (Den tid på året) tökéletes példa arra, hogy miért érdemes egyre inkább odafigyelni a skandináv filmekre is. Bár a dán karácsonyi film valójában semmi különöset nem tud, de azt nagyon: itt nincs CGI-varázslat, lehengerlő mesehősök, de még egy kósza Mikulás sem, mégis valahogy olyan ismerős az egész. Nem véletlenül: a cím alapján a történet mindent felvonultat, amit egy igazi családi karácsony tud. Szentestére összegyűlik mindenki: az elvált nagyszülők kerülgetik egymást, néhányan kicsit többet isznak a kelleténél, kínos beszélgetések és kényelmetlen poénok sorjáznak, miközben eldugul a mosogató, felbukkan egy rég nem látott családtag és még egy bokaficam is jut az estére. A történet végén még két (nem annyira) váratlan csavarra is futja a forgatókönyvíróktól.

Mindenki megvan

Ugyan nem igazi karácsonyi film a Mindenki megvan (Everybody's Fine), de az alapötlet és az utolsó jelenet mégis a karácsonyfa mellett nézhető családi klasszikussá teszi. Senkit ne tartson vissza, hogy a Mindenki jól van (Stanno Tutti Bene) című 1990-es olasz film remake-je a bemutató után elég vegyes kritikákat kapott, a többek között Robert De Niro, Kate Beckinsale, Sam Rockwell, Drew Barrymore és Katherine Moenning főszereplésével készült kereken százperces film alapötlete nagyon mai és mindenkinek ismerős lesz. Adott egy nyugalmazott, özvegy huzalgyári dolgozó, aki rádöbben, hogy aktív korában milyen kevés időt töltött a gyerekeivel. A kocka időközben fordult, most már a gyerekeknek nincs idejük a családra, ezért Frank Goode elhatározza, hogy egyesével keresi fel őket.

Kőkemény család

Nemcsak a kritikusok, hanem a nézők is vegyesen fogadták a 2005-ös kommersz karácsonyi sztárparádét. A teljesség igénye nélkül többek között Diane Keatont, Sarah Jessica Parkert, Claire Danest, Rachel McAdams-et és Dermot Mulroneyt felvonultató Kőkemény család (The Family Stone) elsőre akár vígjáték is lehetne, de messze nem az, még a néhány valóban tűrhető poén ellenére sem. Itt dráma van, nem is kevés: a Stone család összegyűlik a közös ünnepre, de semmi sem úgy alakul, ahogy az egy ideális karácsonytól elvárható lenne. Az estére tervezett lánykérés finoman fogalmazva sem arat osztatlan sikert, miközben az egész karácsonyt beárnyékolja az egyik családtag gyógyíthatatlan betegsége. A menyasszony váratlanul megjelenő húga pedig nemcsak a showt lopja el.

Kapcsolódó
Öt hangulatos karácsonyi sorozat

Ha végre kilépnél az unásig ismételt karácsonyi filmek rutinjából, és valami újat néznél a fa alatt, válassz magadnak egy jó karácsonyi sorozatot. Mély mondanivalót a legritkább esetben keress, ezek az ünnepi sorozatok leginkább a hangulatra és a karácsonyi időszak komikus helyzeteire épülnek. Ettől még jók, sőt akad köztük egy kifejezetten jó is.

Az elfeledett karácsony

Aki látta a 2016-os Mikulás karácsonyra című norvég karácsonyi filmet, annak már ismerős lehet Az elfeledett karácsony (Snekker Andersen og den vesle bygda som glømte at det var jul) mesebeli világa. A hasonlóság nem véletlen, sőt már a címszereplő is árulkodó: mindkét esetben Andersen asztalos a főszereplő, aki a sokak által a 20. század egyik legfontosabb norvég kulturális személyiségének tartott Alf Prøysen fejéből pattant ki. A varázslatos világban ezúttal egy olyan furcsa falut ismerhetünk meg, ahol mindenki mindent elfelejt, így a karácsonyt is. Szerencsére akad egy nyolcéves kislány, aki úgy érzi, hogy ez a nap mégis más, mint a többi, már csak az a kérdés, hogy miért.

Saroküzlet

Csak kevesen tudják, hogy James Stewart egy másik karácsonyi filmben is játszott Az élet csodaszépen kívül. Ráadásul a Saroküzlet (The Shop Around the Corner) minimum ezer szállal kötődik Magyarországhoz. A romantikus vígjáték az ünnepek előtti időszakban játszódik Budapesten, nem véletlenül: az 1940-ben bemutatott film László Miklós három évvel korábban nagy sikert aratott színdarabja, az Illatszertár (egyik) feldolgozása. Csakhogy itt már Matusek Hugó Váci utcai bőröndboltjában járunk, ahova a tulajdonos a tapasztalt üzletvezető javaslata ellenére felveszi Novák kisasszony. Innentől kezdve a fiatal nő és Králik úr ellenségeskedésének nincs határa, miközben nem is sejtik, hogy mindeközben titokban egymással leveleznek. A megváltást - és egyben a megoldást - a karácsony hozza el.

Kapcsolódó
A 10 legjobb karácsonyi film

Tévedés, hogy karácsonyi filmet csak az ünnepek idején lehet nézni. De persze akkor érdemes igazán, különösen ha hideg van, hó és legalább másfél óra szabadidő. A műfaj sajátja a giccs és a túlzás, de ez rendben van így: a legjobb karácsonyi filmek ugyanis felnőttek számára is könnyen fogyasztható (tan)mesék.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek