2 évnél régebbi cikk

Hol vagytok, fehérvári fülesbaglyok?
·Zöldbagoly·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Babos Rita
Hol vagytok, fehérvári fülesbaglyok?
·Zöldbagoly·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is január végén lesz a hazánkban telelő erdei fülesbaglyok számlálása. Székesfehérvárról is várja az adatokat az MME, városunkban és közvetlen környékén egy esztendeje 11-25 közötti állományt állapítottak meg.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden év januárjában a lakosság bevonásával végzi el az erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek felmérését, az egyedszám feljegyzését. Az elmúlt esztendőben a számlálás összesítése után kiderült, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Az adatokat térképre is vitte az MME, melyből kiderül, Székesfehérváron és közvetlen környékén 11-25 közé tehető populációt figyeltek meg tavaly. A Velencei-tó északi oldalán hasonló számú telelő erdei fülesbagollyal találkoztak a megfigyelők, míg a tótól kelet-délkeleti irányban ennél nagyobb, 26-50 fős bagolypopulációt jegyeztek fel.

Cikkünk borítóképe egyébként pont egy székesfehérvári fülesbagolyról készült: Babos Rita, az egykori sokszor magyar bajnok atléta készítette még január elején. Rita is állandó részvevője az éves bagolyszámlálásoknak, így az ő képének (melynek felhasználási lehetőégét ezúton is köszönjük) főszereplője már biztosan bekerül az idei felmérésbe.

Az MME egy térképen összesítette a 2021-es számlálás adatait

www.mme.hu

A számlálás idén sem marad el: január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart. A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata vesz részt, de számítanak a lakosság és akár szervezett csoportok segítsége. Az elmúlt évben például három óvoda és két iskola is részt vett a felmérésben, a számlálás hasznossága mellett bemutatva a gyermeknek természeti értékeinket, a természetjárás szépségét.

Az erdei fülesbaglyok 2022-es számlálásával kapcsolatban információkat, bejelentő lapokat, jelentkezési lehetőségeket ide kattintva találhattok meg. Bátorítunk mindenkit, hogy csatlakozzon a programhoz, a számlálással kapcsolatos élményeiteket pedig küldjétek el az srnzoltan@gmail.com e-mail címre, hogy oldalunkon beszámolhassunk majd a 2022-es fülesbagoly számlálás érdekességeiről, fehérvári történéseiről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek