2 évnél régebbi cikk

Okostelefon mellé dukál az okos töltés is
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay
Okostelefon mellé dukál az okos töltés is
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Napjaink okostelefonjainak lassan már nincs is gyenge pontja. Hiszen már nem is a fél, hanem az egész életünk is benne van. De azért az még mindig fontos, hogy meddig bírja szuflával.

Az okostelefonok egyik, ha nem a legfontosabb tulajdonsága, hogy meddig bírja egy töltéssel. Persze nyilván ez egy nagyon is szubjektív kérdés. Az én Huawei tepsifonom, majdnem két egész napot kibír. Bár azt gyorsan hozzáteszem, hogy a Facebook és az Instagram felhasználói mintáit nem az én képernyő időm alapján lőtték be, az tuti.

Én jellemzően el vagyok az e-mailek, az instant üzenő programok és céges applikációk kevésbé energiafaló használatával, no, meg a klasszikus telefonálással. De, ha ennél egy kicsivel is többet akarunk használni, akkor ott már estére a legtöbb telefon sír a töltőért.

Hogy mennyire is fontos az akkumulátor kapacitása az abból is jól lekövethető, hogy a nagy gyártók fejlesztési stratégiái is egyre inkább az akkuk és azok töltési lehetőségei körül mozognak. Fejlesztési szempontból igen csak megtorpantak az elmúlt évek. Nem nagyon látni olyan kiugró fejlesztést, mely pár évvel korábban nem létezett volna. Sokkal inkább arra koncentrálnak a fejlesztők, hogy miként lehet nagyobb kapacitást egységnyi helyre bezsúfolni, vagy ha az már végképp nem megy, akkor legalább hogyan is lehet azt minél rövidebb idő alatt felpumpálni 100 százalékra.

Az már látható most is, hogy a töltők az elmúlt pár év alatt evolúció szintű fejlődésen mentek keresztül. Míg korábban akár egy egész éjszaka kellett a teljes töltöttség eléréséig, addig napjainkban már a középkategóriában sem ritka az a töltési opció, amellyel akár 60 perc alatt elérjük a teljes töltöttségi szintet. Ez egy igen hasznos dolog, azonban a felhasználók berögződését nehéz átprogramozni.

Ne töltsd egy éjszakán keresztül!

Az telefonok akkui, akárcsak az autó akkuja egy bizonyos idő után elhasználódik. Bizonyos töltési ciklusszám után elkezdenek veszíteni a kapacitásukból, melynek jól érezhető jele, hogy az újkori kapacitásuk drasztikusan lecsökken. Ilyenkor érezzük azt, hogy már nem bírja egy töltéssel az egész napos nyomkodást. Ez részben egy normális folyamat, melyet mi felhasználók, azért tudunk valamelyest befolyásolni. 

A fentebb már írt éjszakai töltés pont az a kategória, amit a mai telefonok már nem szeretnek. Bár ennek tényéről sokan sokféleképpen bírnak vitázni, azonban az elgondolkodtató, hogy ha egy akkut fel lehet tölteni 60 perc alatt is, akkor miért hagyjuk töltőn egy egész éjszakára? Talán kényelemből, megszokásból?

Nyilván a töltési specifikációk az évek előrehaladtával sokat fejlődtek. Maguk a gyártók is sok olyan kényelmi funkciót lehetővé tevő opciót programoztak a telefonokba, melyekkel az akku élettartamát lehet hosszabbítani. Sőt, a sokak által ismert csepptöltés is gyakran emlegetett fogalom, de ez sem tuti megoldás az akkumulátor szempontjából, lévén a csepptöltés alatt is töltődik az akku, csak nem akkora elánnal, mit előtte.

Egy modern akku annak örülne a legjobban, ha kapacitása 30-70 százalék között alakulna állandóan. Ezt nyilván nem lehet mindig betartani, de arra azért lehet(ne) figyelni, hogy ne merítsük nullára a cellákat, mert ez bizonyos kémiai folyamatokat okoz az akku celláiban, ami nagyban bírja erősíteni az akku öregedését. Ugyanígy nem örül az akku az éjszakai totál töltésnek sem. Még akkor sem, ha a töltő áramköre csepptöltésre kapcsol, vagy ha a telefon szoftvere 90 százalékon megállítja a töltést.

Így, ha nem akarunk ideje korán akkut cseréltetni a telefonunkban, vagy akár egész telefont cserélni, azért mert már a délutáni kávé alatt a konnektort keressük a hisztiző okostelefonunknak, akkor érdemes egy kicsit törődnünk is telefonunk akkujával, hosszútávon meghálálja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek