2 évnél régebbi cikk

A pusztulástól megmentett Lamberg-pince és a betonnal kiöntött 200 éves hársfa története
·KultMór·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
A pusztulástól megmentett Lamberg-pince és a betonnal kiöntött 200 éves hársfa története
·KultMór·Utolsó frissítés: undefined

Megújult a Lamberg-pince Móron, ami az új borút egyik központi állomása lesz majd a jövőben. A  több száz éves műemléket a pusztulástól mentette meg a város. Közel 290 millió forintot nyert Mór turisztikai pályázaton a felújításra. Mutatjuk milyen lett!

Mórt nem csak az itt élők, hanem a látogatók is kedvelik, a borturizmus például igen népszerű a térségben. Ezt igazolja, hogy a Móri bornapok felkerült a legkeresettebb magyar programok Top 100-as listájára

Ehhez a tradícióhoz kötődik a nagy múltú Lamberg-pince felújítása is. Az elhanyagolt épületet megvásárolta a város, majd 290 millió forintos támogatásból rendbe is hozta. Ez lesz a borút egyik központi állomása. 
 Lesz megálló a buszoknak is, ahonnan könnyen elérhető lesz a borút, de további fejlesztéseket is terveznek. Törő Gábor a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a tervek szerint összekötik azokat az utcákat, ahol a pincék találhatók. Gyakorlatilag a móri borászok pincéi mind megtalálhatóak itt.  „A Lamberg-pince interaktív kiállítással, és borkóstolóval várja majd a látogatókat” – tette hozzá Törő Gábor.

A volt Lamberg-pince Hársfa utca 10. alatt található. A topografia.hu a pincével kapcsolatban azt írja, hogy a szabadon álló, T alaprajzú pince-présház, a szőlőhegy felől földszintes, oromfalas, nyeregtetős, az utca felől erre merőleges, emeletes, kontyolt nyeregtetős szárnnyal épült a 18. század második felében. 


„Szemöldökgyámos, kőkeretes pincebejárata az utcafront felőli szárnyban nyílik. A rizalitszerű épületrész sarkait, a profilos osztó- és főpárkányba golyvázódó tükrös saroklizénák emelik ki, az emeleten két kosáríves záradékú szalagkeretes ablak látható” – olvasható a Mór épített örökségeit részletező írásban.


Az ide érkezők pedig a pince előtt magasodó, 200 éves hársfa alatt is megpihenhetnek. Az utca névadóját még Lamberg gróf idejében ültették. Azt is megtudtuk, hogy egy különleges módszer segítségével sikerült megmenteni évekkel ezelőtt a 200 éves hársfát, aminek a belsejét betonnal töltötték ki. A hasadékban most is jól látszik a beton és a vas, ami egyben tartja a fát.

Kapcsolódó
Földrengés, Lamberg gróf véres halála és különleges gyógyfürdők szomorú története - A móri árok grófi családjainak nyomában

A Lamberg család osztrák eredetű főnemesi família. Még az 1500-as években kaptak birodalmi bárói rangot, aztán 1667-ben osztrák grófi rangot, majd 1707-ben a németországi ág elsőszülöttségi örökléssel hercegi címet. A móri kastély építésének munkálatai 1762 tavaszán kezdődtek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek