2 évnél régebbi cikk

Extrém drágulás, ami mindenkit érint – mutatjuk, hogyan változtak a fogyasztói árak az elmúlt évben
·Vásárlásdrágulás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Extrém drágulás, ami mindenkit érint – mutatjuk, hogyan változtak a fogyasztói árak az elmúlt évben
·Vásárlásdrágulás·Utolsó frissítés: undefined

A fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) gyorstájékoztatójából kiderül, hogy 2022. februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció.

Az élelmiszerek ára 11,3 százalékkal nőtt, ezen belül:

  • a margariné 25,8 százalékkal
  • a kenyéré 25 százalékkal
  • a száraztésztáé 22,1 százalékkal
  • a baromfihúsé 19,2 százalékkal
  • a sajté 17,9 százalékkal
  • a péksüteményeké 17,8 százalékkal
  • a liszté 17,6 százalékkal
  • a vajé 16,3 százalékkal
  • a tejtermékeké 15,5 százalékkal
  • a cukoré 3,8 százalékkal
  • a szalámié, a szárazkolbászé és a sonkáé 2,5 százalékkal
  • a sertéshúsé 1,3 százalékkal emelkedett.

A járműüzemanyagok ára 18,7 százalékkal emelkedett. A lakásjavító és -karbantartó cikkeké 19,2 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,2 százalékkal, ezen belül a dohányáruk 9,9 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkekért 8,3 százalékkal kell többet fizetni. Ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 16,2 százalékkal, a szobabútorokért 15 százalékkal, a használt személygépkocsikért 10 százalékkal, a televíziókért 8,6 százalékkal, az új személygépkocsikért 7,3 százalékkal kellett többet fizetni.

A szolgáltatások díja 5,5 százalékkal emelkedett. A lakásjavítás és -karbantartás 17,4 százalékkal nőtt, a járműjavítás és -karbantartás 12,2 százalékkal került többe.

1 hónap alatt, 2022. januárhoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek 2,1, ezen belül a kenyér 7 százalékkal lett drágább. Míg a száraztészta, valamint a margarin 6,3 százalékkal, a párizsi és a kolbász 5,8 százalékkal, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,5 százalékkal emelkedett. A gyümölcs- és zöldséglé 4,4 százalékkal, a kávé 4,2 százalékkal a péksütemény 4 százalékkal lett drágább.

A kormányzati élelmiszerár-maximalizálás következtében a liszt 9,7, az étolaj 9,2, a cukor 6,7, a tej 3, a sertéshús 0,4%-kal lett olcsóbb - derül ki a jelentésből. 

A szeszes italok, dohányáruk ára 0,8 százalékkal nőtt. A szeszes italoké 2,2 százalékkal növekedett. A tartós fogyasztási cikkek 0,9 százalékkal lettek drágábbak. 

A szolgáltatásokért 0,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a járműjavítás és -karbantartás díja 2,1 százalékkal kerül többe, míg a lakásjavítás és -karbantartásé 2 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó
Megadta az árstoppal érintett élelmiszerek árait a KSH

Május 1-ig hét alapvető élelmiszerre árstopot vezetett be a kormány, és ezek ára nem lehet magasabb, mint amennyi tavaly október 15-én volt.

A nemzetközi nyersanyag- és energiaárak emelkedése jelenik meg a fogyasztói árakban

A Magyar Nemzeti Bank is értékelte a legfrissebb mutatóit a fogyasztói áraknak és arra a megállapításra jutott, hogy a nemzetközi nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan és széles termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban.

Az MNB közleménye szerint az éves infláció februárban 0,4 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek, illetve az iparcikkek árindexének növekedése magyaráz. A maginfláció 0,7 százalékpontos emelkedéséhez pedig mindhárom termékcsoport - feldolgozott élelmiszerek, iparcikkek és szolgáltatások - áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank elemzése.

Az elemzés arra is kitér, hogy februárban az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,3 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 1,3 százalék volt, ami több mint kétszerese az elmúlt éveket jellemző februári értéknek.

Az átárazás magasabb üteme általánosan megfigyelhető, mivel a nemzetközi nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan és széles termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban - írja az MNB.

Az iparcikkeknél tapasztalt áremelkedés összhangban van a nemzetközi folyamatokkal. Az elemzés alapján azt is ki lehet emelni, hogy a piaci szolgáltatásoknál, a szokásos februári átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körére jellemző volt.

 Az élelmiszerek inflációját mérsékelte az alapvető élelmiszerekre bevezetett árstop - derül ki az MNB elemzéséből. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek