2 évnél régebbi cikk

Itt az óraátállítás, holnap egy órával kevesebbet aludhatunk
·Hírekóraátállítás·Utolsó frissítés: undefined
Itt az óraátállítás, holnap egy órával kevesebbet aludhatunk
·Hírekóraátállítás·Utolsó frissítés: undefined

Március 27-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás. Március utolsó vasárnapján hajnali 2 óráról 3-ra kell állítani az órákat. Így egy órával kevesebbet aludhatunk.

Bár évről évre felmerül a törlése, egyelőre nincs változás, bármennyire támogatják az ötletet az uniós állampolgárok és a magyarok túlnyomó többsége is. Rengetegen érzik nyűgnek az óraátállítást, és mára az Unió megszavazta a kötelező szabályozás eltörlését. A tagállamok maguk dönthetnek arról, alkalmazzák-e az évtizedek óta működő rendszert. Készült egy felmérés is, melynek eredménye szerint az uniós polgárok 84 százaléka eltörölné az óraátállítást.

  1. A nyári időszámítás kezdete: 2022. március 27-re esik. Hajnali 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órákat.
  2. A téli időszámítás kezdete: 2022. október 30-ra esik. Hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat.

Hol tart most az óraátállítás eltörlése?

Az Európai Parlament egymás közötti egyeztetésre kérte fel a tagállamokat és a bizottságot azért, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. Az elmúlt két évben nem volt szó a témáról. A nagy csend oka az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint az, hogy a "javaslattal kapcsolatban elfogadott tanácsi álláspont nincs. A soros elnökség egyike sem tárgyalta kérdést, ami döntően a koronavírus-járvánnyal volt kapcsolatban."

Azzal hogy melyik időszámítás lenne szerencsés hazánk számára, már korábban is foglalkoztunk:

Kapcsolódó
Téli vagy nyári időszámítás? Így látják a meteorológusok!

Március 26-án eldőlt, eltörlik az Európai Unióban a óraátállítást, a tagállamok jogkörébe utalva annak eldöntését, hogy a téli vagy nyári időszámítást választják. A hazai meteorológusok a téli időszámítást javasolják.

Milyen előnyei vannak az óraátállítás eltörlésének?

A Magyar Alvás Szövetség állásfoglalása szerint az évi kétszer történő óraátállításnak az Európai Unióban eldöntött megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény.

Halasztódik a döntés az Unió tagállamaiban a nyári vagy a téli időszámítás végleges megállapodásának a kérdésben, annak ellenére, hogy a világjárvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek napi életmódját, és a negatív hatások nem kímélték az alvási szokásokat sem olvasható a közleményben.

A szakértők értékelése szerint kevesebbet és nyugtalanul alszunk. Az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet bennünket, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a megfelelő. Az élettani, egészségügyi szempontok is ezt támasztják alá, hiszen ebben a rendszerben élünk évszázadok óta, ami a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

Azt is kiemelhetjük, hogy a napi életritmus, az éjszakai pihenés nagyon fontos, és az alvásnak jelentős szerepe van a szervezet ellenálló képességének a fenntartásában. Az éjszakai pihenés pedig nélkülözhetetlen a szervezet számára. Fontos, hogy legyen rendszer az alvási szokásainkban!  Igyekezzünk ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni.  Lefekvés elött 4 órával már ne igyunk koffein tartalmú italokat és ne együnk nehéz, fűszeres vagy cukros ételeket! Az is kiemeleten fontos a szakértők szerint, hogy lefekvés elött ne fogyasszunk túlzott mértékben alkoholt és ne dohányozzunk! Figyeljünk hálótársunk, gyermekeink alvására is!

Borítókép: masrimok.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek