Friss, ropogós házi kifli - gyors és nagyon könnyű receptFriss, ropogós házi kifli - gyors és nagyon könnyű recept
Akár egy csésze gőzölgő kakaóval, akár vajjal, felvágottal és friss paradicsommal nálunk mindenki szereti a friss, ropogós házi kiflit reggelire vagy vacsorára fogyasztani. A recept pedig igazán kedvemre való volt, hiszen gyorsan és könnyen elkészíthető ez a kedvelt pékárú.
Hozzávalók
• 60 dkg finomliszt (BL55)
• 3 dkg élesztő
• 5 dkg vaj
• 1 db tojás
• 1 evőkanál só
• 1 csapott evőkanál cukor
• 4 dl tej
Elkészítés:
1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ezt követően egy nagy táélba szitáljuk a lisztet, amihez aztán hozzákeverjük a sót, valamint a cukrot. A felfuttatott élesztőnket dolgozzuk bele a lisztbe. Adjuk hozzá a maradék tejet. Gyúrjuk simára ezt követően a tésztát. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a nagy keverő tálunkban a tésztához, végül ezt is gyúrjuk simára. Ha azt érezzük, hogy túlságosan lágy lett a tésztánk, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Osszuk egyenlő részekre a tésztát.
( Ebből a mennyiségből kb. 6-8 egyforma kis halmocskát tudunk kialakítani) Az adagokat liszttel meghintett gyúródeszkán nyújtsuk ki kb. 20-25 cm átmérőjű köröcskékké. Ezeket a lapokat vágjuk 8 cikkre, majd a szélesebb részétől kezdve tekerjük fel, majd formálhatjuk a kifli formákat. Ezt követően helyezzük be őket a tepsibe, sütőpapírra. Figyeljünk, hogy ne legyenek a kiflik egymáshoz túl közel. Verjük fel a tojást, majd kenjük meg a kiflik tetejét vele. Hagyjuk kelni 10-15 percig. Majd 200 °C -on süssük 10 percig!