1 évnél régebbi cikk

Történelmi korok találkoztak Csőszön
Fehérvár Médiacentrum fotója
Hujber Ferenc
Történelmi korok találkoztak Csőszön

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Történelmi Korok Találkozóját Csőszön főzőversennyel, lovagok és huszárok felvonulásával, csatajelenetekkel, érdekes előadásokkal és gyerekprogramokkal.

Már szombaton kora reggel szították a tüzet a csőszi focipályán a főzőversenyre benevezett csapatok, hogy időben elkészüljenek a finom ételek, és a zsűrinél kellő fogadtatást találjanak a „Történelmi Korok Találkozóján”, mely most először viselte e nevet – korábban „Árpád Házi Fesztiválnak” hívták. Közben gyülekeztek az ország minden tájáról érkezett lovagrendek is (szépen csatasorba állva), hiszen nem maradhattak le a jeles napról!

Történelmi korok találkoztak Csőszön

Hujber Ferenc

A programot a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület elnöke, Balázs Miklós nyitotta meg, majd következett a zászlófelvonás és a zászlórúdnál kialakított emlékhelynél koszorút helyeztek el a jelenlévők a Hősök Napjára emlékezve.

Ezt követte a Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola bemutatója. A fiatal kadétoktól kézi tusát, önvédelmet és közelharci technikákat láthattak az érdeklődők, tanáraik pedig kung-fu kombinációs technikákkal és formagyakorlatokkal szórakoztatták a közönséget egyénileg és párban is.

A Fehérvári Huszárok Csőszön is felsorakoztak

Hujber Ferenc

Sokan várták a lovagok produkcióját: a székesfehérvári I. András Király Lovagrend tagjai a tőlük megszokott magas színvonallal léptek fel a „hölgyek, urak és apró népek” előtt. Rendkívül szórakoztató módon mutatták be – az Aranybulla felelevenítése után - a korabeli fegyvereket és ruhákat: az ősi magyar reflexíjat, a hosszúíjat, a számszeríjat, a szeparációs tegezt, a dobot, a kétélű pengét, hiszen „a lovagkorban a férfiember kard által élt és kard által halt meg”.

A „beszélő buzogány” és a bemutatótér ezután a Debreceni Aranykeresztes Lovagokhoz került, s ők hasonlóképp csillogtatták meg öltözetüket és fegyverzetüket.

Dr. Hidán Csaba régész-történész-vívóoktató, az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola alapítója

Temesvári Márta

Az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola alapítója, a híres régész-történész-vívóoktató Dr. Hidán Csaba nemrég ért haza Mongóliából egy kutatásról, s most a IX-X. századi magyar viseletekről mesélt Csőszön, valamint előadást tartott a vívás alapjairól, személyesen illusztrálva az elmondottakat.

Ha már harc, akkor sérülés: a régi korokból előre ugorva a jelenbe Klupács Péter is szót kapott (és tollat – majd egy bábút), hogy elmagyarázza a nagyérdeműnek, hogyan lehet segíteni bajba jutott embertársainkon, hiszen „a Hős benned van!”

Klupács Péter – a Hős benned van!

Hujber Ferenc

Alig pihentek meg a lélegeztetést gyakorló jelentkezők, máris felsorakoztak lovaikkal a Fehérvári Huszárok. Az 1997-ben alakult egyesület céljául tűzte ki a huszárság történelmi és kulturális értékeinek bemutatását, s most is ennek szellemében cselekedtek.

Végül eldördült a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület ágyúja, csattogtak a kardok és a közös csatajelenet után még az elesett holtak is feltámadtak, hogy még egy utolsó kóstoljanak a kondérokban rotyogó ételekből, hiszen közben a főzőverseny eredményhirdetése is megtörtént, ahogyan az is kiderült, hogy ki lett a Csőszök Csősze idén.

A remek hangulathoz igencsak hozzájárult a Szelindek Együttes is

Hujber Ferenc

S még mielőtt valaki azt gondolná, hogy csak fegyverektől volt hangos a nap: gyerekzsivajban sem volt hiány, hiszen a kicsiket többfajta foglalkozás várta, a hangulat fokozásáról pedig a hagyományőrző és régi-zene dallamokat játszó Szelindek Együttes gondoskodott Török Vidor vezetésével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek