1 évnél régebbi cikk

Fagylalt vagy jégkrém? Te tudod, mi a különbség?
Fehérvár Médiacentrum fotója
temesvari.marta
Fagylalt vagy jégkrém? Te tudod, mi a különbség?

Magyarországon évente fejenként 3-4 liter fagyit eszünk meg. Vagy jégkrémet? De mi a különbség a két jeges édesség között?

"A jégkrém története a fagylalt történetével kezdődik" - szóval vissza az alapokhoz a Nébih segítségével. Ahogy írják, fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből, majd vélhetően egyiptomi közvetítéssel került az édesség a földközi-tengeri országokba.

Az első, ízesített jégkását azonban az arab kultúrákban gyárthatták, majd ez a frissítő különlegesség került át később a spanyol konyhaművészetbe is. A spanyolok pedig amerikai hódításaik során eljuttatták a recepteket a tengeren túlra, de a francia konyhaművészet elengedhetetlen kellékévé is váltak.

Magyarországra olasz közvetítéssel került először a fagylalt: Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix, gazdag udvartartásának udvari sütő- és cukrászmestereinek közreműködésével. Az 1900-as évek elején pedig már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.  

Arról, hogy mikor milyen recept alapján ettük a fagyit vagy jégkrémet, elég sokat elmond, hogy a 60-as, 70-es években is jellemző és ismert jelenség volt a tömeges fagylaltmérgezés, valamint az ezt követő szabályozások után volt már tilos a kacsa- és libatojás felhasználása. 

Fagylalt vagy jégkrém?

Bár sokan egymás szinonimájaként használják a fagylalt és jégrém szavakat, valójában van különbség a két édesség között, mégpedig előállításuk miatt.

A fagylalt

cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával.

A szakemberek megkülönböztetik a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak a fagylalthoz.

A jégkrém

üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek