1 évnél régebbi cikk

Varga Mihály: nő az önkormányzatok támogatása jövőre
·Hírektámogatás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook.com/cserpalkovicsandras
Varga Mihály: nő az önkormányzatok támogatása jövőre
·Hírektámogatás·Utolsó frissítés: undefined

Jövőre 95 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, miután előadást tartott a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén.

Varga Mihály a jövő évi költségvetésről tájékoztatta az MJVSZ tagjait. A miniszter az előadást követő sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar gazdaság az egyik legerősebb "felpattanással" jött vissza a pandémiából; a 8,2 százalékos gazdasági növekedés az első negyedévben az egyik leggyorsabb volt az Európai Unióban.

Hozzátette: figyelembe kell azonban venni, hogy az ukrajnai háború miatt jelentősen megváltozott az európai és világgazdasági környezet, amelyben a magyar gazdaság nyitott, exportorientált gazdaságként működik.

Kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy megvédje az elszálló energiaáraktól a magyar családokat és megőrizze az eredményeket, ezt szolgálja a rezsivédelmi alap 640 milliárd forintos kerete és a honvédelmi alap 800 milliárd forintos kerete.

Elmondta: jövőre 95 milliárd forinttal több támogatást kapnak az önkormányzatok, a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz. Az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete pedig négyezermilliárd forint, ebből tud a 3200 önkormányzat működni.

Emlékeztetett, hogy 2010-2014 között az állam 1300 milliárd forint adósságot vett át az önkormányzatoktól, lehetővé téve, hogy a települések előrelépését segítő programok valósulhassanak meg. Jelezte: a Modern városok program fedezete a jövő évi költségvetésben is rendelkezésre áll.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere Facebook-posztban foglalta össze a nap tapasztalatait:

"A Megyei Jogú Városok Szövetségének rendszeres egyeztetésén polgármester kollégáimmal tekintettük át a nagyvárosi önkormányzatok legsürgetőbb kérdéseit. Első helyen persze az energiaárak drasztikus emelkedése volt, hiszen ez minden települést, minden önkormányzatot érzékenyen érint.

A kormány képviseletében tárgyalt velünk Lázár János, Navracsics Tibor és Varga Mihály miniszter úr is, aki felé szintén jeleztük a kihívásainkat, közösen megoldást keresve azokra.

Kétséget kizáróan mondhatom: az MJVSZ továbbra is a legjobb lehetőség arra, hogy a nagyvárosi önkormányzatok közösen, a kormányt is bevonva tárgyalhassák meg közös ügyeiket az egyre viharosabb időszakok során!"

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek