1 évnél régebbi cikk

Autópálya-matricára van szüksége Hollandiában? Ezt kell tudnia
Fehérvár Médiacentrum fotója
autopalyamatrica.hu
Autópálya-matricára van szüksége Hollandiában? Ezt kell tudnia

Ha a tulipánok országába venné az irányt autóval, akkor többek között az ottani autópálya-matricák szabályozásával is érdemes képbe kerülnie.

Lássuk is, mit érdemes tudni az út előtt az autózás kapcsán.

Irány Hollandia!

Mivel itthonról körülbelül fél nap alatt kényelmesen elérhető a fapapucsok és a kerékpárosok Mekkája, nem is ördögtől való az ötlet. Angolul és németül is kiválóan beszélnek a hollandok, az ételeik pedig kiválóak. Ha nem tengerparton akarunk nyaralni, érdemes ellátogatni Hollandiába, mert van látnivaló bőven!

Ha nem szeretjük annyira a hőséget és a tengerpartot, akkor nyugodtan induljunk meg nyugatnak, vegyük célba Hollandiát! Négy keréken az útvonalat tekintve először Szlovákián, majd Csehországon és végül Németországon keresztül vezet majd az utunk.

Természetesen indulás előtt a hazai autópálya matrica árak mellett minden útközben érintett ország és a célország útdíjait is érdemes megnézni. Ne érjen minket meglepetésképpen ez a plusz kiadás, tudjunk ezzel is kalkulálni. De nézzük is, hogy mit érdemes még a célországunk közlekedéséről tudni.

Közúti közlekedés Hollandiában

A Magyarországon megszokottól némileg eltérőek a sebességhatárok. Lakott területen belül a hazaihoz hasonlóan 50 km/óra a felső határ, azonban azon kívül csak 80-nal lehet menni. A gyorsforgalmi utak esetén 100, míg autópályáknál 120 km/óra a maximális sebesség, amivel haladhatunk. Ha valamiért 3,5 tonna feletti tehergépkocsival indulna útnak, akkor autóúton és autópályán is mindössze 80 km/órával hajthat.

Érdemes azt is tudnia, hogy rengeteg traffipax található Hollandiában. Emellett gyakoriak a közúti ellenőrzések is. Arra is figyeljen, hogy a tompított fényszórók használata látási viszonyoktól függetlenül nappal is kötelező lakott területen és azon kívül egyaránt.

Hollandia autópálya-matrica információi 2022-ben

Kezdjük a legjobb hírrel: Hollandiában a motorkerékpároknak és a személygépkocsiknak is teljesen ingyenes a teljes autópálya-hálózat használata! Ráadásul az egyik legfejlettebb hálózattal rendelkeznek Európában. Összesen több mint 3500 kilométernyi szakaszról beszélünk! Nem kell tehát sem matricát vásárolnia, sem a fizetős kapukkal bajlódnia. Csak egyszerűen felhajt a holland autópályák bármelyikére, és élvezi a gyors és biztonságos utakat.

Van viszont két olyan szakasz, aminél mégis fizetnie kell, ha arra vezeti az útja. Ez pedig két alagutat jelent. Az egyik a Kil Tunnel, a másik pedig a Westerschelde Tunnel. Ezeknek díjait fizetőkapuknál egyenlítheti ki. Jó hír viszont, hogy nemcsak készpénzzel, hanem akár bankkártyával is fizethet. Sőt, akár egyéb érintésmentes megoldással, mint az NFC-s okostelefon vagy okosóra.

Mint láthatja, nagyon jó feltételekkel tud útra kelni Hollandiában két- vagy akár négykeréken is. Nem kell tehát jelentős plusz költségekkel számolnia. Ellenben érdemes megtervezni az utat, és utánanézni mindennek, hogy más (köztes) országokban se érjék meglepetések!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek