1 évnél régebbi cikk

A fehérvári városházán mondott ünnepi beszédet a köztársasági elnök
·Közéletaugusztus 20.·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
A fehérvári városházán mondott ünnepi beszédet a köztársasági elnök
·Közéletaugusztus 20.·Utolsó frissítés: undefined

Magyarország sorsának Európa sorsával való egybeforrottságát hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Székesfehérváron, az augusztus 20-i állami ünnepen tartott beszédében.

A mostoha időjárás miatt az eredetileg tervezett szabadtéri ünnepséget a Városháza Dísztermében tartották. Rövid műsor után Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy bár az eső miatt módosítani kellett a programokat, hálásak is lehetünk a régóta várt égi áldásért.

"Sokat imádkoztunk azért, hogy végre az eső megjöjjön, hogy legyen csapadék, hogy legyen gabona, legyen kenyerünk. Szimbolikus, hogy éppen Szent István ünnepe előtti este érkezik meg két-három hónap után ez az eső. Ha innen nézzük, hálával tartozunk a gondviselésnek."

A polgármester után beszédet mondott Novák Katalin köztársasági elnök. "Megfogadjuk a királyi oklevél szavait, Aranybulla intését és itt vagyunk, megünnepelve az államalapítást" - köszöntötte beszéde elején a várost, egyben megköszönve a meghívást.

Ünnepi beszédében a köztársasági elnök azt kívánta, hogy Isten kíméljen meg bennünket a háborútól és őrizze katonáinkat és családjainkat békében, hogy ne kelljen honvédő küzdelmet vívniuk, ne engedje őket hódító háborúkba és ne váljunk nagyhatalmak küzdőterévé. Most kell Szent István hitéből, bátorságából erőt merítenünk! - mondta a köztársasági elnök.

"Egybeforrt a sorsunk Európáéval, amely elköteleződést Géza fejedelem és Szent István királyunk után mi az Európai Unióhoz való csatlakozás által erősítettük meg. Szent István jól döntött, miképp a rendszerváltó magyarok is. Ma sem az kérdés hová tartozunk, hanem, hogy ezer év múlva létezik-e még a magyarok természetes otthona, a keresztény Európa."

– mutatott rá az államfő. Kiemelte, hogy Magyarországnak szüksége van az európai államok közösségére és nekik is szükségük van ránk. "Nekünk, magyaroknak is fel kell ismernünk az azonos értékeket és érdekeket, ahogy a többieknek is. Országaink között ugyanakkor jelentősek a különbségek, ezt is tudomásul kell venni. Együttműködésünk és megértésünk előfeltétele, hogy ne zsaroljanak bennünket, sem a minket megillető pénzzel, sem az általunk elutasított ideológiákkal."

Az ünnepség keretében Spányi Antal megyés püspök megáldotta az új kenyeret, és kérte Isten áldását valamennyi magyar család kenyerére és életére.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek