Több száz érdeklődőt vonzott az utcára a Királyi Napok zárónapja
·Kultaugusztus 20.·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pintér Norbert
Több száz érdeklődőt vonzott az utcára a Királyi Napok zárónapja
·Kultaugusztus 20.·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérvár idén is az augusztus 20-i országos rendezvények egyik kiemelt helyszíne volt. A Királyi napok zárónapja idén is számos embert csalogatott a belvárosba.

Már 20 perccel a felvonulás kezdete előtt gyülekeztek az “alattvalók”, hogy együtt vonuljanak a királyok menetével. 

A királynők és királyokhoz zászlóforgatók, katonák, lovagok, zenészek és az Alba Regia Táncegyüttes porontyai is csatlakoztak, hogy ezzel is színesítsék a Szent István tiszteletére szervezett vonulást, ami az Országzászló tértől egészen szimbólikusan az Országalmáig tartott. A menetre sok százan látogattak el Székesfehérvárról és az ország minden pontjáról.

Az augusztus 20-i ünnepség Gizella királyné István királyhoz szóló fohászával folytatódott Berki Lilla, Bóka Bence, Bóka Richárd és Enyedi Tamás előadásában a romkertben,  amely a Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom emlékét őrzi. A Nemzeti Emlékhely többek közt államalapító királyunknak, fiának Szent Imre hercegnek és számos uralkodó örök álmát óvja. Az Emlékhelyen  vármegyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, A szent király fia, Imre herceg sírja már a középkorban zarándokhellyé vált. Útmutatásért, testi és lelki gyógyulásért, már akkor látogatták az emberek. A nyugodt fizikai és a bölcs szellemi közeg kölcsönhatása, pontosabban azok eredője ugyanolyan erősen hatott az emberekre, ahogy hat ránk most is. 

"Hagyjuk mi is, hogy hasson, ehhez azonban cselekedetekre is szükség van. Vigyünk el magunkkal, vigyünk el magunkkal a hely bölcsességét, a béke üzenetét, hiszen hazánk, ahogy akkor, most is Európa szívében, egy több ezer kilométeres keleti övezet nyugati hídfőállásában, valamint a nyugati kereskedelmi és kulturális végpontban helyezkedik el, és helyzetéből adódóan, ahogy akkor, most is a keleti civilizáció, művészet és kultúra közvetítője is Európa irányába" - tette hozzá az elnök.

Molnár Krisztián beszédét követően a város és a vármegye vezetői, országgyűlési képviselői, Székesfehérvár és Fejér vármegye közgyűlésének tagjai, továbbá a történelmi egyházak vezetői, a fegyveres, a rendvédelmi és az igazságügyi szervek képviselői virágelhelyezéssel és néma főhajtással tisztelegtek első királyunk szarkofágja előtt. 

A virágok elhelyezése után az ünneplők a Szent István térre vonultak, ahol a honvédség fegyveresei koszorút helyeztek el I. István tiszteletére államalapító királyunk szobránál. 

A Fehérvár TV összeállítása:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek