1 évnél régebbi cikk

Mennyire fiatal Fejér megye?
Fehérvár Médiacentrum fotója
FMC
Mennyire fiatal Fejér megye?

Sajnos egyáltalán nem, az itt élők korcsoportok szerinti összetételét vizsgálva látszik, a fiatalok és idősek aránya Fejért az elöregedőben lévő lakóközösségek közé sorolja.

A napokban foglalkoztunk vele, hogy hamarosan a Föld lakóinak száma elérheti a 8 milliárdot, 2030-ra pedig ez a szám akár 8,5 milliárd is lehet. Ugyanakkor nem minden ország gyarapodik, vannak fogyóban lévő nemzetek is. Ilyen Magyarország is, hazánk a természetes fogyás (az a folyamat, amikor egy adott évben kevesebb születések száma az elhalálozásokénál) mellett annak kísérőjelenségével, a folyamatos elöregedéssel is küzd.  Szűkebb otthonunk, Fejér tekintetében kijelenthetjük, Közép-Magyarország tekintetében ebben nem állunk rosszul, de országosan nézve az „idősebb” területek közé tartozunk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása alapján Fejérben a 0 és 14 év közöttiek létszáma 61 479 fő, ezzel a Dunántúlon a második a legtöbb fiatalnak otthont adó településegységek között, ennél több ifjú a Dunától Nyugatra csak Győr-Moson-Sopronban él, szám szerint 72 205. Ami az országos adatokat illeti, a fővárosban 223 270, míg Pest nagyrégiójában 224 689 fiatal él.

A keleti országrészben Borsod-Abaúj-Zemplén területén 100 044, Hajdú-Biharban 79 399, Bács-Kiskunban 72 367 fő a 0-14 éves korosztály létszáma.

A legnagyobb lélekszámot adó 15-64 éves korcsoportot vizsgálva Fejérben 273 444 fő él, míg a 65 év felettiek 83 632 főből álló korcsoportot alkotnak. A legfiatalabb és legidősebb korcsoport arányát összevetve láthatjuk, hogy minden 0 és 14 év közötti lakosra 1,36 olyan honfitársunk jut Fejérben, aki már betöltötte a 65. életévét (a hazánkat alkotó korcsoportokról ide kattintva olvashattok részletesen).

Ha ezzel a számítással nézzük, akkor láthatjuk, hogy Budapesten ez az arány jóval magasabb (1,63), ráadásul még Bács-Kiskunt (1,47) is megelőzi Fejér. Ugyanakkor összességében régiónk az elidősödő lakóterületek közé tartozik, hiszen Hajdú-Biharban az arányszám 1,28, de sokkal jobban áll nálunk a fentebb már említett Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén is a maga 1,23-as mutatójával.

A Közép-Magyarország nagyrégióját Fejérrel együtt alkotó Komárom-Esztergom és Veszprém helyzetét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy Közép-Magyarország egésze elöregedőben van. Komárom-Esztergom épp csak egy hajszállal mutat jobb adatokat (1,34) Fejérnél, míg Veszprém kifejezetten idősödő lakóközösség, a 14 év alatti fiatalok száma 47 194, míg a 65 év felettieké 74 221, ez összességében 1,58-as arányszámot jelent.

A legfiatalabb ezzel a számítási rendszerrel egyértelműen Pest tervezési és statisztikai régiója, ahol a 0-14 évesek száma 224 689, míg a 65 év felettiek 234 838 fős korcsoportot alkotnak, így itt az arányszám alig lépi túl az egyes mutatót, szám szerint 1,05 hivatalos adat.

Természetesen a különböző területek lakosságának alakulása, azok kor szerinti összetétele bonyolult és az élet különböző területeiről egyaránt megközelíthető elemzések tárgya lehet, azonban az egyértelműen kijelenthető, Fejér az idősödő területek közé tartozik a természetes fogyás miatt egyébként is folyamatosan csökkenő lélekszámmal rendelkező Magyarországon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek