1 évnél régebbi cikk

Mivel fűtik a lakásokat Fejér megyében? Vízválasztó hónapok jönnek 
·Hírekingatlan·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Mivel fűtik a lakásokat Fejér megyében? Vízválasztó hónapok jönnek 
·Hírekingatlan·Utolsó frissítés: undefined

Bár az új rezsiszabályok augusztustól érvénybe léptek, de egyelőre nem borították fel a használt lakások piacát.

A szabályozás várhatóan csak az év végén, a jövő év elején fejti ki a hatását. Fejér megyében az eladó lakóingatlanokat nézve a gázfűtésűek aránya a legjelentősebb, közel 41 százalékos. A távfűtéses lakások részesedése majdnem 19 százalék.

Augusztus végén az eladásra kínált családi házak és lakások átlagos négyzetméterára 521 ezer forint volt, de a különböző településtípusok között jelentősek az eltérések - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

“Az új rezsiszabályok több hónapos távlatban okozhatnak jelentősebb változást az országos és a megyei lakáspiacon. Mégpedig azért, mert az gázdíjaknál jelentősebb az emelkedés és ezek a hidegebb, téli időjárásban lesznek inkább láthatóak a számlák összegében. Emellett a következő hónapokban derülhet majd ki, hogy a háztartások az új szabályok ismeretében mennyivel tudják lejjebb szorítani az áram- és gázfogyasztásukat” - mondta az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh László szerint ennek eredményeként a rezsiköltségek a jövőben egyre fontosabb szerepet töltenek be a vevők és az eladók döntéseiben is.

Hogyan fűtenek a megyében? 

Fejér megyében az eladásra kínált több mint 10 ezer lakóingatlan legnagyobb része, közel 41 százaléka gázfűtésű. A távfűtéses lakóingatlanok aránya majdnem 19 százalékos. A korszerű és takarékos, megújuló energiával - például napelemmel - fűtött lakások részesedése ugyanakkor minimális, valamivel több mint 2 százalékos. A fennmaradó lakóingatlanoknál más típusú - többek között házközponti, elektromos - fűtés a jellemző.

Árkörkép a megyéből

Az elemzés választ ad arra is, hogy a megyében az eladásra szánt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára augusztus legvégén 521 ezer forint volt. 

Az árak azonban településtípusonként jelentősen eltérnek. A megyei jogú városok - Székesfehérvár, Dunaújváros - kínálatában szereplő házak esetében 593 ezer forint, a lakásoknál pedig 553 ezer forint volt az átlagár. A kisebb városok házait 501 ezer forintos, az ottani lakásokat 677 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A községekben található házak 429 ezer forintért várnak új gazdára. 

Az országos lakáspiacon, így a megyein is a következő hónapok vízválasztóak lehetnek, ugyanakkor jelentősebb áremelkedés egyelőre nem várható, elsősorban a bizonytalan gazdasági környezet miatt.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek